Gósol
Gósol
Gósol està enclavat al sector nord-oest de la comarca del Berguedà i flanquejat per les comarques de l'Alt Urgell, el Solsonès i Saldes.
Està encerclat per imponents serres que davallen de les collades del Tauler i del Verdet, pels cingles de Costafreda i el coll de la Mola, la serra del Verd, el portell de l'Ós, la Gallina Pelada i el Pedraforca. El seu terme té una alçada considerable i un relleu molt accidentat.
És un punt de partida per pujar al Pedraforca. Gran part del municipi està inclòs al Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Nucli | Habitants |
---|---|
Gósol | 199 |
Sorribes | 38 |
Ajuntament de Gósol
Alberg El Molí de Gósol
Autotaxi Gósol
Casa rural Ca l’Esteve
Casa rural Cal Fusté
Casa rural Cal Puxica
Casa rural Cal Tinent
Centre de muntanya
Càmping Cadí Vacances
Dispensari municipal
Escoles
Hostal Cal Franciscó
Museu de Gósol
Vila de Gósol (Antic Cal Triuet)
Actualitat i notícies a Gósol
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!

Dades facilitades per Idescat
Distància a capital de provincia (Lleida): 199 km (2 hores, 16 minuts en cotxe).
Els seus veïns s'anomenen gosolans.
El poble de Gósol és l’únic municipi del Berguedà que forma part de la provincia de Lleida, contràriament a tota la resta, que són de Barcelona. Al seu torn, pertany al Bisbat d’Urgell, però al partit judicial de Solsona.
Gósol és la variació del topònim Gosal, que ja apareix esmentat en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell.
El Gósol vell va créixer a l'entorn del castell (esmentat ja a mitjans del segle XI) gràcies a una carta de població que, a finals del segle XIII (1273), li van atorgar els barons de Pinós, senyors del lloc. El poble actual comença a bastir-se a finals del segle XVIII, quan fou abandonat l'antic nucli.
Lluís Campmajó Puig Alcalde | |
Marta Guitart Cardona | |
Núria Lagé Alè | |
Rafel López Gómez |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Parc Natural del Cadí-Moixeró
Les dues grans serralades del Cadí i el Moixeró, unides pel coll de Tancalaporta, formen una impressionant barrera muntanyosa en el punt d’unió entre el Prepirineu i el Pirineu. És en aquesta zona on el Parc Natural del Cadí-Moixeró acull, a més d’una gran biodiversitat, llocs d’una bellesa i un atractiu especials que inviten a fer-hi excursions.
Museu Municipal - Sala Picasso
El museu està dividit en dos sales: una recolleix una mostra d'eines i vestits agrícoles. L'altra, exposa reproduccions de les obres que Pablo Picasso va pintar durant la seva estància al poble, concretament l'estiu de 1906. Aquests quadres van trencar amb l'època rosa de l'artista i presentant un predomini cromàtic d'ocres, gros i ataronjats. Al mateix temps, l'experimentació amb les formes i les estructures el van dur a la simplificació i l'abstracció dels rostres i volums. Acabat l'estiu, l'artista marxà a Paris, on es va iniciar al cubisme i es convertí, definitivament, en un referent del segle XX.
Massís del Pedraforca
El massís del Pedraforca és una de les zones naturals més emblemàtiques de Catalunya, amb una riquesa biològica emmarcada en un context geològic únic.
Aquest caràcter emblemàtic és conseqüència de la forma molt peculiar de la muntanya, la qual s'alça de manera impressionant en una àrea molt petita. En només tres quilòmetres de base, el massís s'eleva prop de 1.300 metres fins a arribar als 2.497 metres del Pollegó Superior.
L'any 1982 va ser declarat Paratge Natural d'Interès Nacional pel Parlament de Catalunya mitjançant la Llei 6/1982, de 6 de maig, per atendre la conservació de la seua vegetació i singular bellesa.
Aquest tipus de protecció s'aplica als espais naturals d'àmbit mitjà o reduït que presenten característiques singulars atès el seu interès científic, paisatgístic i educatiu. Només hi són permesos els usos tradicionals agrícoles, ramaders i silvícoles compatibles amb els objectius concrets de protecció.
El massís del Pedraforca es troba entre les comarques del Berguedà i l'Alt Urgell, al sud de la serralada del Cadí i al nord de les serres del Verd i d'Ensija. La carretera que arrenca de la C-1411, al sud de Guardiola de Berguedà, ens porta fins a les poblacions de Saldes i Gósol, els dos municipis als quals afecta l'espai natural. Per pista, s'hi pot accedir des de Bagà, passant per Gisclareny i el Santuari de Gresolet, o des de Tuixén, passant per Josa del Cadí.
Fa més de 25 milions d'anys, els plegaments alpins que van aixecar el Pirineu van originar el Pedraforca.
Posteriorment, els fenòmens erosius produïts a l'aigua i el vent han acabat de perfilar la seua forma actual, més erosionada a l'enforcadura perquè els materials que la formen (margues) són molt més tous que les calcàries dels Pollegons. Així mateix, els successius cicles de glaçada i desglaç han trencat la roca i els seus fragments s'han acumulat al peu de les parets formant les tarteres.
Al Pedraforca distingim tres estatges de vegetació:
El primer, l'alpí (per damunt dels 2.300 metres), està format per rocams i tarteres, amb una vegetació adaptada a un ambient fred i de sòls rocallosos. Hi creix la corona de rei, espècie endèmica del Pirineu calcari que hi va arribar durant les primeres glaciacions, ara fa un milió d'anys.
El segon estatge, el subalpí (entre 1.700 i 2.300 metres), està format per avetoses i pinedes de pi negre. És el bosc que arriba a més altitud. Les fulles del pi negre li permeten suportar temperatures molt baixes, nevades i una manca d'aigua temporal.
En tercer lloc, l'estatge montà (per sota dels 1.700 metres) està format, sobretot, per la roureda de roure martinenc que ocupa gran part dels vessants. A la zona de l'obaga de Gresolet, la fageda intenta guanyar les zones més humides i desplaçar l'avet i el pi negre. Aquí i allà creix el pi roig, estès arran de l'explotació de la fusta.
Pel que fa a la fauna, els rocams constitueixen un medi on la vida és difícil. La seua inaccessibilitat permet que molts animals, com ara l'isard o el talpó de tartera, s'hi aixopluguin i algunes aus facin el seu niu, com el pela-roques i la gralla de bec groc.
Als boscos del Pedraforca, hi viuen espècies d'ocells rares, com ara el gall fer, el trencapinyes i el pinsà borroner.
Els prats d'alta muntanya queden sota la neu i el gel gran part de l'any; això fa que a l'estiu hi hagi gran activitat. Hi trobem la guineu, la musaranya cuaquadrada o la merla de pit blanc.
Des de fa molts anys, el Pedraforca és visitat pels amants de la muntanya. La seua imatge és un referent paisatgístic a Catalunya d'un atractiu innegable.
El massís ha sigut sempre una bona escola per als escaladors catalans.
L'any 1992, Lluís Estasen va ascendir per primera vegada per la cara nord del massís i va dedicar gran part de la seua vida a trobar noves vies d'escalada, sobretot al Pollegó inferior. El 1949, es va construir el refugi, que porta el seu nom, a la jaça dels Prats, al nord-est de la paret.
Al Pollegó superior, molt més accessible, s'hi pot ascendir per la tartera que mena a l'enforcadura, per la canal del Verdet o des de Gósol.
Estada de Picasso a Gósol
El 1906, Pablo Picasso i la seua parella d'aleshores, Fernanda Oliviera, van emprendre un viatge des de París que va durar uns tres mesos i en el qual van visitar primer Barcelona i després Gósol.
Se sap que van arribar a Barcelona el 20 de maig i que després de passar-hi algunes setmanes es van dirigir cap a Gósol, on es van estar fins a la primera quinzena d'agost.
Es van instal·lar a l'única fonda que hi havia llavors, Cal Tampanada, propietat en aquells temps de Josep Fondevila.
A Gósol, Picasso sofreix una transformació, que es produeix amb una gran rapidesa: en aquest període canvia de paleta, de traç, de ritme compositiu... Els seus models són Fernanda, el poble, la gent de la contrada, les vaques i els cavalls.
La vida de Picasso al poble era molt tranquil·la: passava molt de temps a casa del menestral, just davant de Cal Tampanada. Li agradava molt parlar amb la gent i que els contrabandistes li expliquessin històries.
L'etapa gosolana és d'una importància cabdal en la producció de Picasso, i no la podem confondre amb l'època rosa, ja que els colors que predominen en les obres d'aquesta etapa són els ocres i els temes teatrals desapareixen, sense que la producció esdevingui unitària. Una de les tendències que mostra Picasso a Gósol és la terra, com si volgués arrencar el secret de les impressionants muntanyes que envolten aquest poble, com el Cadí o el Pedraforca. Aquesta duresa Picasso la transmet a través dels rostres dels personatges.
A Gósol explora l'art d'una manera diferent: sobre els temes quotidians de muntanyes que l'envolten, estudia simplificacions i abstraccions. A més, redueix els rostres a la més elemental volumetria, convertint les cares en màscares.
L'obra que Picasso va realitzar a Gósol no es pot unificar en un denominador comú, perquè és molt diversa; però la nota més concordant és la del classicisme mediterrani, que es troba en oposició amb l'anterior etapa, la rosa, i amb la que posteriorment desenvoluparà a París. Aquest classicisme queda reflectit en el seu Carnet Català. La seua preocupació és la recerca de l'estructura a través de la forma: sense aquesta recerca, el seu classicisme no hagués estat res més que un classicisme naturalista, però gràcies a aquesta constant recerca, el seu classicisme obrirà les portes al cubisme.
Castell de Gósol
L'antic poble emmurallat de Gósol, més conegut com el Castell, s'aixeca damunt d'un turó anomenat el Tossal situat a l'extrem sud-oest del nucli urbà. El recinte fortificat conserva la trama urbana i com a elements més destacats: les restes de les cases, un llenç de muralla que tanca el recinte pel costat nord, el lloc on s'alçava el castell i l'església de Santa Maria del Castell de Gósol.
El lloc anomenat Gosal ja s'esmenta l'any 839 en l'acta de consagració de Santa Maria de la Seu d'Urgell.
També se sap que el castell ja existia el segle XI, ja que en un document datat entre els anys 1068 i 1095 un personatge anomenat Galceran va prestar homenatge al comte de Cerdanya pel castell de Gósol i altres castells més.
La possessió del castell de Gósol passà de mans dels comtes de Cerdanya als de Barcelona i, finalment, als sobirans del casal de Catalunya i Aragó, si bé va estar sempre infeudat per la dinastia de Galceran de Pinós.
L'any 1273, amb el desig d'augmentar la població del castell, Galceran de Pinós i la seua muller Berenguera van concedir la carta de franqueses, fet que va marcar el gran desenvolupament del nucli de Gósol. En aquesta carta s'establien les noves relacions amb els pobladors i els favors i dispenses dels tributs o serveis com treballar en les obres del castell.
Església de Santa Maria del Castell de Gósol
L'antiga església parroquial es troba situada en el punt més elevat del recinte fortificat, a l'extrem més occidental del conjunt. Va ser objecte d'una profunda consolidació l'any 1992, la qual cosa permet assegurar-ne la seua conservació.
La forma de la planta i l'orientació la fan singular, ja que s'orienta al nord-oest, amb la façana sud-est i no té absis. A la façana hi ha la porta i un òcul. A l'interior hi ha una finestra gòtica a mà esquerra i una espitllera darrere l'altar.
La nau consta de dos trams, el primer, pràcticament quadrat, cobert amb volta de creueria, i el segon, amb una volta de canó. Als dos costats de la nau hi havia sengles capelles. L'element més destacable de l'església és una torre de planta gairebé quadrada que s'aixeca adossada a l'església, a l'interior de la qual hi ha una escala que ens permet pujar fins a la part superior des d'on es pot contemplar la magnífica vista del poble fortificat. Aquesta torre, la part més antiga de la qual és preromànica, va formar part del castell de Gósol i després amb el temps va ser convertida en campanar.
D'aquesta església procedeix la talla de fusta policromada datada de mitjans del segle XII que actualment es conserva al MNAC. A l'església parroquial de Gósol, però, n'hi ha una reproducció que bé mereix una visita.