La Paeria començarà al setembre el cens de colònies de gats a Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
11-08-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Paeria començarà al setembre el cens de colònies de gats a Lleida
  • La Paeria començarà al setembre el cens de colònies de gats a Lleida
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

L’Ajuntament de Lleida iniciarà al setembre un cens de colònies de gats a la ciutat i, seguidament, es farà una proposta per fer-ne la gestió i el seguiment. La Regidoria d’Habitatge i Transició Ecològica ha adjudicat el projecte CER, Captura, Esterilització i Retorn, a l’Associació CERGATS perquè el porti a terme, per un import de 17.545 euros. Tenir un cens actualitzat permetrà conèixer i dimensionar les colònies de gats urbans que hi ha a la ciutat de Lleida, així com als nuclis descentralitzats de Sucs i Raïmat, per evitar el creixement descontrolat de la població i garantir el seu benestar. L’objectiu final és la millora de la gestió de les colònies de felins a la ciutat.

Les àrees per actuar i controlar els gats podran ubicar-se, de manera discreta, en espais de repòs i d’alimentació a espais públics, com parcs, jardins, places o via pública. De cada colònia s’elaborarà una fitxa amb informació bàsica, com el seu nom, la localització, les dades de les persones alimentadores, el nombre de felins (mascles, femelles, cadells i si estan esterilitzats) o els anys que porta la colònia formada, entre altra informació que es consideri d’interès per al bon funcionament de la gestió de la colònia. A partir d’aquí, es procedirà a definir la gestió d’aquestes unitats per fer-ne un seguiment.

D’una banda, es farà l’adequació dels espais, amb la instal·lació de menjadores, abeuradors, sorrals, i la neteja del medi. De l’altra, es milloraran les condicions sanitàries i nutricionals dels animals, amb la vacunació, la desparasitació i l’esterilització dels individus.

L’entitat adjudicatària seguirà el procediment d’acord al mètode CER i s’encarregarà de fer la formació de les persones voluntàries que alimentin i que controlin les colònies. A més, l’associació promourà campanyes informatives perquè la ciutadania conegui el projecte.

Mètode CER: Captura, Esterilització i Retorn

  • Reconeixement de la zona, ubicació de l’àrea de repòs dels animals i presa de contacte. S’hi col·locarà una caseta per aixoplugar els gats, fabricada amb materials no degradables i de fàcil neteja i desinfecció, en una zona tranquil·la i segura per als gats. Es donarà aliment (pinso sec i aigua) al qual no puguin accedir altres animals (com rates o coloms). Si no és possible, la persona voluntària de gestionar la colònia haurà de retirar l’aliment i només romandrà a disposició dels gats el temps suficient per alimentar-los.
  • Subministrament d’aliment a la colònia, amb pinso sec, que és el millor aliment per als gats urbans.
  • Captura, transport i retorn a la colònia. Es procedirà a una captura massiva, ja que és la millor manera d’estabilitzar la colònia. Es portaran al lloc de preoperatori o centre veterinari per minimitzar l’estrès de l’animal. Després, es retornarà a la colònia de la manera menys estressant possible.
  • Elaboració d’una fitxa complerta de cada gat. Les dades que es registraran són data del registre, núm. identificació electrònica, colònia d’origen, dades i característiques del gat (nom, sexe, edat, descripció, data esterilització), nom i DNI de la persona que el trasllada al centre veterinari, informació veterinària, foto i altres dades d’interès.
  • Control sanitari, esterilització i marcatge auricular. Un cop els serveis veterinaris rebin l’animal implantaran la identificació electrònica, amb un microxip homologat, i es revisarà el gat, amb un examen físic, la desparasitació interna i externa, i la vacunació corresponent. Es farà l’esterilització, amb tècniques menys invasives i amb medicaments per controlar el dolor el màxim possible. Per evidenciar que han estat esterilitzats es marcaran a l’orella. Un cop recuperat, el gat es tornarà a la colònia i es farà el seguiment per informar l’Ajuntament.
  • Programa d’adopció. Si l’empresa o entitat adjudicatària ho necessita, podrà demanar el trasllat al Refugi dels Peluts de Lleida, en coordinació amb els cuidadors, dels gatets cadells i els gats adults que tinguin possibilitats de ser adoptats.
Comparteix

També t'interessarà