Actualitat

"La fibromiàlgia no et mata, però no et deixa viure"

SEGREcom
13-05-2015
  • "La fibromiàlgia no et mata, però no et deixa viure"

Cansament extrem, dolor físic, malestar, en alguns casos depressió i una infinitat de proves fins a arribar al diagnòstic final. És el calvari que passen la majoria d'afectats per fibromiàlgia, una malaltia de la qual ahir es va commemorar el dia mundial. Natàlia Ribes i Rosa Magrí són dos lleidatans afectades per fibromiàlgia. "És una malaltia que no et mata, però que no et deixa viure." És el que li va dir el doctor a la Natàlia el dia que li van diagnosticar aquesta malaltia després de tres anys de proves. Una frase que li va quedar gravada en la memòria i a la qual ella va respondre "si no et mata, alguna cosa hi podrem fer". La Natàlia no recorda el diagnòstic com res negatiu. "Va ser pitjor no saber a què m'enfrontava", assegura. "Em trobava molt cansada, tenia mal d'esquena i cervicals, no dormia. Vaig passar per proves i més proves, aquí i a Pamplona, fins que em van parlar de la fibromiàlgia", va explicar. El seu tractament passa per prendre diverses pastilles contra el dolor, que al seu torn li han provocat problemes d'estómac, i segueix programes de massatges i teràpies naturals. La Natàlia, veïna de Soses, treballa com a administrativa i fa una vida al més normal possible, encara que als seus 63 anys no amaga les ganes de jubilar-se.

Per la seua part, la Rosa sí que està jubilada. Té 66 anys i li va arribar el diagnòstic de fibromiàlgia el 2011, després de començar a fer-se proves el 2006. "En el meu cas em van trobar diverses hèrnies a les cervicals i pensàvem que tot venia d'allà, però hi havia molt més. Em trobava molt cansada i un dia vaig caure al carrer. Va ser llavors quan em van derivar al servei de neurologia", va explicar. "Crec que la fibromiàlgia està molt infravalorada, no sols per part de la societat, sinó també per alguns metges", va afirmar. "En molts casos envien les pacients directament al psiquiatre i no tenen en compte que es tracta d'una malaltia física, no mental. La depressió ve després, quan no pots fer tot el que voldries perquè no pots, perquè estàs cansada, et sents culpable i incompresa."

Amb motiu del dia mundial, la UdL va acollir ahir una jornada divulgativa i científica que va tractar els avenços en investigació i nous tractaments.

perfil

La fibromiàlgia afecta el 4% de la població, la gran majoria dones d'entre 30 i 50 anys

Comparteix

Altres notícies del dia