Actualitat

Mínguez diu que han prescrit 11 multes a edils en 6 anys i el Comú en veu 57 des del 2006

E. H.
02-06-2017
  • Mínguez diu que han prescrit 11 multes a edils en 6 anys i el Comú en veu 57 des del 2006
  • Mínguez diu que han prescrit 11 multes a edils en 6 anys i el Comú en veu 57 des del 2006

Els períodes presos com a referència per part del Comú i per part de l'equip de govern de la Paeria no coincideixen i les conclusions no poden ser més oposades. Així doncs, mentre que la primera tinenta d'alcalde Montse Mínguez va xifrar en 11 les multes prescrites a regidors entre el 2010 i el 2015 del total de 148 imposades, des del Comú asseguren que des del 2006, són 57 les multes a càrrecs electes (dotze regidors municipals i un diputat al Congrés per Lleida) que han caducat. Segons els regidors Carlos González i Sergi Talamonte quatre d’ells són regidors en l’actual consistori i les sancions, que són de trànsit i de zona blava, van de 40 a 200 euros. També hi ha catorze sancions més a edils donades de baixa per altres motius (com no localitzar l’infractor). Vuit dels càrrecs són del PSC i la resta són de CiU (2), ICV (1), PP (1) i ERC (1).

Mínguez va remarcar que “tothom paga multes a Lleida, siguin regidors o qualsevol altre ciutadà de Lleida o de fora” i els regidors del Comú Carlos González i Sergi Talamonte van posar en dubte la gestió municipal de les multes. Van destacar que el fet que n’hagin prescrit fins a deu en vint mesos a una mateixa persona “ens porta a pensar que podríem estar davant una possible eliminació sistemàtica de sancions via prescripció”.

La primera tinenta d’alcalde, Montse Mínguez, va assenyalar que l’índex de prescripció és similar al de la resta de ciutadans durant aquest període. Segons les dades de Mínguez, entre el 2010 i el 2015 es van tramitar 336.768 multes (153 al dia), de les quals en van caducar 18.489 (5,49%), mentre que les de càrrecs municipals són 11 de 148 (7,43%). “Els polítics estan en el mateix sistema que qualsevol ciutadà. Abans del 2013, ens prescrivien moltes més multes perquè els funcionaris no arribaven a introduir-les en el sistema abans del període legal de tres mesos. Les millores en el sistema informàtic han fet que en els últims anys siguem més àgils i siguin moltes menys. Però l’important és que quedi clar que no hi ha cap discriminació, paga tothom amb normalitat”, va afirmar Mínguez. La majoria de sancions són per haver superat el temps màxim de zona blava, va afegir.

González i Talamonte van denunciar que el govern no els ha facilitat cap informació sobre aquestes sancions –la van aconseguir per vies no oficials– malgrat que la Comissió de Garantia d’Accés a la Informació Pública (GAIP) de la Generalitat ha requerit a l’ajuntament que entregui la relació de multes prescrites del 2006 al 2016. No tenir accés a la informació oficial els impedeix verificar i ampliar les dades. “Si no tenen res a amagar, que ens donin la informació, la GAIP ha donat instruccions de com fer-ho per respectar la protecció de dades”, va dir Talamonte. En aquest sentit, Mínguez va indicar que ho ha demanat als funcionaris, que l’estan recopilant, però que no és senzill a causa del gran volum de dades i perquè es remunta a anys enrere.

Per la seva banda, la portaveu de Cs, Ángeles Ribes, ha demanat la compareixença de Mínguez en la pròxima comissió de transparència.

Comparteix

Altres notícies del dia