Actualitat

Parlar de sexe a casa, encara pendent

S. DIEGO
27-04-2017
  • Parlar de sexe a casa, encara pendent

Parlar de sexe a casa continua sent una assignatura pendent, un tema tabú. Així ho reflecteix l’enquesta d’avaluació del programa escolar Max in Love, centrat en l’àmbit de l’afectivitat i la sexualitat. Segons les dades presentades extretes d’una enquesta a 621 alumnes de quart de l’ESO d'11 instituts lleidatans, només un de cada quatre adolescents parla de sexe a casa amb els pares. Francesc Abella, investigador de l’IRBLleida i responsable de l’avaluació, va explicar que la principal font d’informació són els amics (38%). En segon lloc, se situa l’escola (22%), seguida d’internet (15%). Al darrere queden la mare (12%) i el pare (6%). A la pregunta “Amb qui pots parlar de sexe?”, el 55% dels adolescents va respondre amb els amics; el 18%, amb la mare; el 7%, amb el pare, i el 6%, amb els cosins.

El programa Max in Love, impulsat per la Paeria amb la col·laboració de la UdL, l’Aula Municipal de Teatre, la Diputació i Antisida Lleida, compleix aquest any el quart aniversari. Consisteix en una obra de teatre feta per adolescents per a adolescents, seguida d’una guia d’activitats didàctiques i assessorament als educadors, així com la possibilitat d’optar a tallers complementaris amb especialistes, com ara sexòlegs o tècnics d’Antisida. Entre les conclusions d’avaluació del programa, destaca el fet que els adolescents utilitzen el col·legi com a font bàsica d’informació després dels amics. Segons va explicar Abella, “es tracta d’un programa que funciona, que és àmpliament acceptat pels joves, que els informa i que millora les seues actituds davant la vida afectiva i sexual”. Després d’haver seguit el programa, va dir Abella, els adolescents són més capaços d’expressar sentiments.

‘Max in Love’, una obra de teatre per educar els adolescents

Precisament per animar a parlar de sexe a casa, la Paeria oferirà demà l’espectacle Max in Love per a les famílies a les 19h a l’Escorxador. L’entrada és gratuïta.

L’ajuntament de Lleida impulsa des del 2014 aquest programa dirigit a alumnes de 4t d’ESO i als seus professors, amb l’objectiu de trencar estereotips sexuals i generar relacions igualitàries i sense violència. El programa aborda, a través d’una obra de teatre i activitats a classe, les diferents variables que interactuen en la sexualitat (aspectes biològics, emocionals, socials i personals) i com influeixen en la presa de decisions. Marta Capdevila, tècnica de Promoció de la Salut de la Paeria, va explicar que cada any segueixen aquest programa 1.500 alumnes de 4t d’ESO, que se sumen a 1.500 estudiants de 3r que segueixen el programa Max en escena de prevenció de les drogodependències. Aquest últim va ser pioner i compta amb una història de 20 anys.

Comparteix

Altres notícies del dia