Alumnes amb ‘fractura digital’

S.E.
Publicat: 
24-03-2020
Actualitzat: 24-03-2020 9:09
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Alumnes amb ‘fractura digital’

La majoria de famílies disposen d’internet a casa, i d’un portàtil o una tauleta, però encara existeix un percentatge que, a l’estar en situació i vulnerabilitat o per qualsevol altre motiu, no tenen internet o bé només connexió al mòbil. Aquesta situació, denominada genèricament fractura digital, pot repercutir negativament en l’evolució de l’aprenentatge dels escolars, ara que pel coronavirus els centres educatius estan tancats sine die. I és que els docents intenten mitigar l’impacte del temps sense classe amb activitats i deures on line, però els nens sense possibilitat de connectar-se a la xarxa no poden seguir-les.

Com a mostra, l’institut escola Torre Queralt, al Secà de Sant Pere, xifra en vora el 45% l’índex d’alumnes de famílies vulnerables i en un 15-20% els que no tenen internet, tauleta o ordinador, segons va indicar la seua directora, Maite Torrelles. Va matisar que els estudiants d’ESO “estan tots connectats” i fins i tot reben classes virtuals a través d’una app i va assenyalar que estan demanant a les famílies d’alumnes de quins recursos tecnològics disposen exactament per poder trobar una solució.

En aquest sentit, va recordar que la conselleria d’Educació va assegurar que no permetria que estudiants es quedessin enrere per la fractura digital, de manera que han sol·licitat al departament que concreti “quins recursos donarà” o si han de destinar a aquesta finalitat els portàtils que tenen en el centre. Així mateix, va destacar la gran implicació de totes les famílies d’alumnes del centre a l’hora de demanar-los activitats educatives per als dies de confinament.

Per la seua part, el director del col·legi Joan Maragall, Josep Gómez, va dir que potser alguna de les famílies no tingui connexió o bé disposi només d’un dispositiu per a diversos fills, però va subratllar que cap de les activitats que han posat és avaluable.

“Només són un reforç”, va apuntar, i va afegir que aquesta situació ha de comportar una reflexió sobre la importància de l’ús de la tecnologia també en l’educació Primària.

La UdL ‘ven’ els seus màsters en una fira virtual

La Universitat de Lleida (UdL) participa fins al dia 27 al saló virtual UNIferia Másteres Oficiales 2020, impulsat per Crue Universitats Espanyoles i la Xarxa de Serveis d’Informació i Orientació Universitaris. La UdL presenta 44 màsters i dobles màsters, 37 de propis i 7 de centres adscrits, i en total assisteixen virtualment 53 universitats. Personal de la unitat d’orientació i dos estudiants contractats atenen el xat de la UdL entre les 10.00 i les 14.00 hores i entre les 15.00 i les 19.00 hores. “Conèixer l’oferta de les titulacions oficials, els recursos i serveis o les opcions de beques i d’internacionalització poden ser factors decisius per als estudiants”, destaca la vicerectora d’Estudiants i Ocupabilitat, Montse Rué, i subratlla que “aquest saló és un instrument que millora els canals de comunicació i garanteix la igualtat d’oportunitats sense les limitacions que tenen les fires tradicionals”. En l’edició del certamen dedicada als graus que es va celebrar la setmana passada, la Universitat de Lleida va rebre més de 18.000 consultes, i se situa com la quarta universitat de Catalunya que més en té, només superada per les universitats de Barcelona, l’Autònoma de Barcelona i la Pompeu Fabra.

Comparteix

També t'interessarà