Celebració del Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll

REDACCIÓ
Publicat: 
29-04-2021
Actualitzat: 29-04-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Ramon Grau, degà d'enginyers Lleida
    Peu de foto: 
    Ramon Grau, degà d'enginyers Lleida
  • Ramon Grau, degà d'enginyers Lleida
    Peu de foto: 
    Ramon Grau, degà d'enginyers Lleida

'Com afecta el soroll a la vida i la salut dels joves' ha estat l’eix vertebrador de la jornada “Quin soroll! Causes i conseqüències. Es pot prevenir?” organitzada pel Col·legi d’Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials-Enginyers Lleida i que s’ha celebrat aquest dimecres a la seu col·legial amb joves estudiants dels instituts Caparrella i Escola del Treball com a destinataris. La jornada ha estat inaugurada pel degà d’Enginyers Lleida, Ramon Grau, que ha parlat del soroll en termes d’autèntica pandèmia; “una pandèmia que sí que té vacuna: l’educació, el civisme i la solidaritat”, ha dit.

Vicent Caballer, Enginyer Tècnic Industrial i Graduat en Enginyeria Mecànica, ha destacat que el soroll excessiu altera les condicions de vida en l'àmbit ambiental i pot perjudicar la salut física i mental. En el cas dels joves, el principal focus de contaminació, és l’oci nocturn que se suma al soroll propi de zones urbanes. “L’oci és perjudicial perquè el volum de la música en interiors és elevat i, en l’exterior, hi ha grans concentracions de gent”, ha dit Caballer. “Per prevenir aquesta contaminació es pot disposar de limitadors acústics en espais interiors que augmenten o disminueixen de forma automàtica el volum de la música, evitant nivells d’emissió superior als programats”, ha proposat. Pel que fa a l’exterior, Caballer apunta a la responsabilitat individual i al compliment de les ordenances municipals com a mesura per evitar aglomeracions i, per tant, el soroll.

D’altra banda, el Dr. Xavier Galindo, Cap de Servei Otorrinolaringologia de l’Hospital Universitari de Santa Maria i president de la Societat Catalana d’Otorrinolaringologia i Patologia Cervicofacial; ha exposat les patologies més habituals de les persones sotmeses al soroll. Galindo ha dit que “hi ha traumes acústics que provoquen problemes socials i laborals i, si evitem el soroll, tindrem orelles més temps”. El cap del servei ORL de L’HUSM ha reflexionat sobre l’efecte negatiu de la contaminació acústica sobre la salut (trastorns del son, estrès i irritabilitat, pèrdua de capacitat auditiva, falta de concentració i mal de cap, entre d’altres). Ha deixat clar que el soroll intens provoca hipoacúsia a curt, mitjà i llarg termini; un problema pel qual només hi ha tractaments experimentals i, per tant, “el millor tractament per aquesta patologia és no exposar-se al soroll”, ha manifestat.

La jornada s’ha realitzat a través de la plataforma zoom i ha servit per mostrar als estudiants quines són les principals fonts de sorolls que generen molèsties, com les activitats d’oci nocturn, les activitats industrials, d’infraestructures o d’instal·lacions; fins a les conseqüències que l’excés de soroll té per la salut, tant psicològicament com fisiològicament. 

Dijous es repetirà la jornada, però, en aquesta ocasió, estarà centrada en el soroll en l’entorn laboral. L’activitat anirà destinada especialment a responsables de riscos laborals empresarials i de la funció pública, personal dels sindicats, funcionaris, treballadors, empreses de PRL i a qualsevol persona interessada en aquesta qüestió.

Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll

Amb aquest dia, que se celebra l’últim dimecres d’abril de cada any, es pretén conscienciar sobre la necessitat de promoure la preservació de l’ambient acústic a escala internacional, la bona salut auditiva i sobre les molèsties i efectes perjudicials que el soroll genera i té per a la salut. 

La celebració d’aquest dia prové d’una iniciativa del Center for Hearing and Communication (CHC) que, l’any 1996, va establir aquest esdeveniment anual per sensibilitzar i encoratjar la població a fer alguna cosa respecte del soroll i de la contaminació acústica que afecta el nostre dia a dia.

Comparteix

També t'interessarà