Codi Colors, un llibre que posa la música a l'abast de tothom

REDACCIÓ
Publicat: 
21-02-2023
Actualitzat: 17-03-2023 9:08
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Codi Colors, un llibre que posa la música a l'abast de tothom
    Peu de foto: 
    Portada del llibre Codi Colors de Maria Mercè Corrons Roca

La Maria Mercè Corrons Roca, professora de l'Escola-Conservatori Municipal de música d'Igualada (ECMMI) des de l'any 1990, on dóna classes de piano, i des de fa vint-i-cinc anys també s’ocupa de l’ensenyament musical d’alumnes amb diversitat funcional. Es tracta d’alumnes amb capacitats diverses, des de l’ampli espectre autisme, persones amb síndrome Dravet, TDAH, Down, mutacions del gen SZT, entre d'altres.

El juny del 2022 va publicar el llibre “Codi Colors: La música a l'abast de tothom”, editat per l’Editorial BOILEAU, de Barcelona. Un mètode innovador per a l'ensenyament musical per a persones amb capacitats diverses. El llibre ha estat prologat per la doctora Melissa Mercadal-Brotons, directora acadèmica i coordinadora del Màster de Musicoteràpia a l'ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya).

El Codi Colors

El Codi Colors és un sistema d'aprenentatge musical vàlid tant per a classes col·lectives com individuals. És compatible amb l'ús de material instrumental de colors (campanes, tubs sonors, botzines, carillons, etc.) i en poden gaudir tant els alumnes de piano amb necessitats especials, com qualsevol altre perfil d'estudiant de música, especialment els més petits.
Uns i altres trobaran en els llibres un repertori complet amb què créixer musicalment basat en cançons tradicionals i populars, majoritàriament centrades en les diferents èpoques de l'any (la tardor, Nadal, el Carnestoltes, la Quaresma, el dia de Sant Jordi...), així com en altres cançons d'autor, moltes d'infantils, que per la seva difusió han estat
populars. En total, 57 cançons acompanyades amb il·lustracions, ordenades per grau de dificultat i per temàtica.

Com funciona?

Notes de colors: 

Els colors de les notes segueix l'ordre de l'arc de Sant Martí. És un ordre, fàcil d'aprendre i de memoritzar. Trobem, a més, l'avantatge que hi ha molts materials musicals pedagògics que utilitzen el mateix sistema.

La partitura:

  • La mida del pentagrama és gran, per fer-lo més clar.
  • A sota de cada nota s'hi indica la seva posició numerada en una ratlla o un espai.
  • Totes les partitures s'escriuen en clau de sol i no tenen compàs ni valors, ja que aquest camp sol ser de difícil comprensió per als alumnes d'educació especial.
  • Les pauses s'utilitzen per evitar que es toquin les notes massa seguides. D'aquesta manera s'aconsegueix fer petites respiracions a la melodia.
  • Les alteracions també són d'una mida més gran perquè a l'alumne no li passin desapercebudes.
  • La distribució de la música segueix la lògica de les frases musicals
Codi Colors (Maria Mercè Corrons Roca)

A qui va dirigit?

Alumnes amb necessitats especials:

El Codi Colors va néixer dedicat a alumnes amb necessitats educatives especials. Aquests, però, són molts i molt diversos, com també ho són les seves capacitats.
Codi Colors està pensat per aplanar una mica el camí de fer música i evitar la dificultat de la lectura musical convencional, que queda fora de l'abast de la majoria d'alumnes d'aquest perfil. Així i tot, es pot donar el cas d'algun estudiant en concret que pugui acabar fent la transició cap a partitures convencionals simples. Si aquest és el cas, la metodologia haurà servit com a introducció a la notació tradicional.

La classe de música general:

La versatilitat de Codi Colors fa que també sigui vàlid per a altres àmbits com: la música a primària, la sensibilització musical, les classes de llenguatge musical o les d'instrument.
L'escriptura simplificada i l'associació de cada nota amb un color fa que les estructures musicals siguin molt més fàcils de memoritzar. Per això, alumnes d'edats molt primerenques o que sense una base de llenguatge musical són capaços d'interpretar amb aquest sistema diverses melodies conegudes.
L'existència de material instrumental de colors (campanes, tubs sonors, botzines, carillons, etc.) permet tocar-ne les melodies, sigui individualment o col·lectivament.

Mestres i/o familiars:

El paper de mestres o familiars com a suport en ambdós casos, és clau, i per això el Codi Colors també ofereix un llibre dedicat exclusivament per a ells. Hi trobem l'explicació de la metodologia, consells per a la seva aplicació en la classe i una seqüenciació del procés d'aprenentatge.
També conté la transcripció de les cançons a grafia musical convencional que apareixen en el llibre de l'alumne en Codi Colors, amb les lletres de les cançons incloses i els acords per acompanyar.

Comparteix

També t'interessarà