Com prevenir i tractar l'astènia tardorenca en els infants

REDACCIÓ | Vithas
Publicat: 
10-10-2022
Actualitzat: 10-10-2022 10:26
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Com prevenir i tractar l'astènia tardorenca en els infants
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

La tardor implica menys hores de llum, temperatures més baixes i un ritme frenètic de col·legi i activitats extraescolars. El que a vegades ocasiona en els nens, melancolia, tristesa, falta de concentració, cansament o inapetència.

És el que es coneix com a astènia tardorenca. Un estat transitori caracteritzat per la pèrdua d'energia, apatia i la caiguda lliure de les defenses de l'organisme a causa del canvi d'estació.

Uns símptomes que solen aparèixer coincidint amb el canvi d'estació i que provoca una alteració en el ritme biològic del nen.

Alteració de les hormones

Els canvis d'estació causen una alteració en els nivells de determinades hormones, en concret, la melatonina, una hormona relacionada amb el somni que s'ha associat amb el trastorn afectiu estacional. Aquesta hormona, que també té relació amb la depressió, es produeix en nivells més alts en la foscor. Així, quan els dies són més curts i foscos, es produeix més melatonina. A més, existeix una disminució de la beta endorfina, i la seva manca provoca irritabilitat, nerviosisme, tristesa, cansament i apatia.

Com prevenir i tractar l'astènia tardorenca en nens

Per a combatre aquest estat d'ànim és important respectar els horaris de somni, fer exercici físic i portar una vida sana en general. Els més petits necessiten una rutina establerta perquè el seu desenvolupament físic i psicològic sigui adequat, indiquen des de la unitat de pediatria de Vithas. Es recomana realitzar exercici físic a l'aire lliure, ja que estimula l'alliberament de dopamina i endorfines que aixequen l'ànim dels més petits.

Comparteix

També t'interessarà