Dissenyen un nou nanotransportador capaç d'alliberar fàrmacs a l'interior de les cèl·lules

ACN
Publicat: 
11-01-2023
Actualitzat: 11-01-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Dissenyen un nou nanotransportador capaç d'alliberar fàrmacs a l'interior de les cèl·lules
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Un estudi de la Universitat de Barcelona ha analitzat la viabilitat d’una nanomolècula com a vehicle d’alliberament de medicaments. Els resultats, publicats a ‘Colloids and Surfaces B: Biointerfaces’, demostren que els liposomes dissenyats pels investigadors són capaços de transportar i alliberar a l’interior de les cèl·lules un fàrmac contra el càncer que han fet servir com a model. Un liposoma és una vesícula artificial de forma esfèrica amb una membrana formada per una doble capa de lípids semblant a l’estructura de les membranes cel·lulars. Des que van ser descobertes als anys 60, aquestes molècules s’han fet servir com a model per estudiar les membranes de les cèl·lules i com un prometedor sistema d’alliberament de medicaments.

Un dels reptes de convertir els liposomes en vehicles transportadors de fàrmacs és esbrinar com interactuen amb les membranes cel·lulars i quin dels mecanismes bàsics —adsorció, fusió o endocitosi, o potser una combinació de tots tres— estan implicats en la interiorització dels liposomes per part de les cèl·lules.

Els liposomes dissenyats per l’equip de la UB són petites esferes lipídiques de composició semblants a la de la cèl·lula que es vol tractar. Per validar la capacitat d’aquests liposomes com a sistema d’alliberament de fàrmacs, els investigadors van encapsular metotrexat, un fàrmac immunosupressor utilitzat per al tractament de diverses patologies oncològiques, inflamatòries i autoimmunitàries. Aquests resultats obren la porta a futurs estudis amb altres molècules i tipus cel·lulars.

Aquesta recerca és la continuació d’un estudi previ fet per aquest mateix equip. En el treball hi han participat investigadors de les facultats de Biologia, Física i Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, així com dels Centres Científics i Tecnològics de la UB (CCiTUB), de l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la UB (IN2UB) i de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).

Comparteix

També t'interessarà