El primer projecte de masoveria urbana de Lleida, a punt per "canviar el món"
La tardor serà una revolució en la vida de la Laia, l'Eduard, el Miquel, l'Èlia, el Dídac, la Carla i el Bernat. Se'n van a viure tots junts. I de pas, canviaran el món. Aquest és l'objectiu últim del projecte de masoveria urbana que estan impulsant al Centre Històric de Lleida. El seu granet de sorra per aconseguir-ho és "La Llavor", un grup que han creat per construir una alternativa d'accés a l'habitatge. La fórmula és treballar en la rehabilitació d'un edifici en desús a canvi que el propietari el cedeixi durant uns 7 anys. El lloguer es converteix així en un intercanvi, perquè ells aportaran la feina de recuperar l'espai fins ara desocupat i podran accedir a un habitatge sense pagar lloguer.
"Volem demostrar que hi ha una alternativa d'accés a l'habitatge real i consistent", diu l'Eduard Riu Llorca. "Molts joves prenen conciència, es queixen, pero no veuen solució i és dificil trobar què pot fer cadascú per canviar el món", afegeix l'Eduard. "La Llavor demostra que hi ha una manera". Però no ha estat fàcil i reconeixen que hauria estat més senzill si s'haguessin donat més temps per fer tot el procés. En 4 mesos, es van decidir a fer-ho, van buscar entre els 50 pisos buits que van detectar al Centre Històric, van contactar amb els propietaris i ara, estan a punt de signar el contracte amb un d'ells. "La part més complicada va ser trobar a gent disposada a escoltar-nos", diu l'Èlia Folch Claramon. Expliquen que amb els bancs va ser impossible i que altres propietaris es mostraven reacis perquè "veien uns quants joves i es pensaven que voldríem fer alguna cosa il·legal, es pensen que l'edifici quedarà destrossat". Al final, conclou l'Èlia: "la gent que s'ha dignat a escoltar-nos ha vist que tenim una alternativa i que complirem amb els compromisos". A això ha ajudat el paraigua de Sostre Cívic, la cooperativa d'habitatge que acompanya el grup en aquest projecte. "El fet de tenir al darrere Sostre Cívic dóna seguretat als propietaris, que veuen que hi ha un contracte pel mig, un projecte tècnic avalat per un arquitecte." insisteix Miquel Muniesa Argilés.
Actualment, Sostre Cívic compta amb 550 socis a Catalunya. Prop d'una vintena són de la província de Lleida, on s'està despertant l'interès per fórmules com la masoveria urbana o el cohabitatge. Ara per ara, el projecte de La Llavor és el més concret que ha sorgit fora de l'àrea metropolitana de Barcelona, on Sostre Cívic ja impulsa diversos treballs d'aquest tipus. L'objectiu d'aquesta cooperativa és permetre la recuperació de patrimoni en desús i per això, la idea del grup la Llavor per buscar un edifici al Centre Històric encaixa perfectament. Tant des de Sostre Cívic com des de la Llavor, confien que aquest cas servirà d'exemple per despertar altres iniciatives.
Però també hi ha una altra intenció darrere de la iniciativa d'aquests 7 joves d'entre 18 i 24 anys: demostrar que una altra manera de viure és possible. "A molta gent li ronda pel cap, però el fet de no veure-ho materialitzat o de no saber com fer-ho, fa que segueixin amb la seva vida individualista", opina l'Eduard. L'edifici que rehabilitaran té 4 plantes. I la idea és que una d'elles tingui els serveis comunitaris, amb una biblioteca, una sala de reunions, un espai més lúdic, i la resta, siguin habitatges. "Venim de moviments estudiantils assemblearis, que aposten per l'autogestió, tots som de caus o esplais i ens volem organitzar d'una altra manera", explica la Laia Biurrun Martín. Afegeix convençuda: "Volem demostrar que també es pot viure d'una altra forma alternativa a l'individualisme". Són conscients, però, que hauran d'esforçar-se molt per superar els conflictes personals que poden sorgir entre 7 persones treballant intensament i passant tantes hores juntes. Per això, han previst que també faran trobades per tractar els aspectes més emocionals de la convivència.
Ara, pendents de signar el contracte, ja saben que hauran de pintar parets, posar aïllaments al terra, canviar portes, refer lavabos, reconstruir part de les cuines... Però els fa il·lusió aprendre a fer tot això i crear una "xarxa de sabiduria" amb les persones que vulguin col·laborar. De moment, la mentalització de l'esforç que suposarà la tenen assolida. Després de l'estiu, arribarà el moment de fer-ho realitat. De començar a construir un món nou.