#Especial. Moros i Cristians: què converteix una baralla religiosa en una gran festa

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
15-05-2018
Actualitzat: 29-05-2018 15:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • #Especial. Moros i Cristians: què converteix una baralla religiosa en una gran festa
  • #Especial. Moros i Cristians: què converteix una baralla religiosa en una gran festa

Què passa durant el mes de maig que Lleida es torna tan festera? Primer la Fira de Titelles i després la Festa Major de Sant Anastasi. Ara què toca? Doncs la Festa de Moros i Cristians (19 i 20 de maig), una tradició que porta en peu des de fa anys però que molts la desconeixen en veritat. En Josep Lluís Gàzquez és el president de l'Associació de la Festa de Moros i Cristians i ha explicat unes quantes curiositats que tot principiant ha de saber.

Lleida va ser i és l'escenari d'aquesta festa des de fa anys i panys, ja que els documents datats de l'any 1150 així ho demostren. Bàsicament en aquests registres s'explica que el comte de Barcelona i príncep d'Aragó, Ramon Berenguer IV, va fer entrar la bandera cristiana a la Madina Larida (osigui Lleida). Sí, Lleida era mora des de l'any 700, ja que va ser conquerida per ells. Els anys passaven i per allà el 1400 i pico es té constància que es feien balls i disbauxa entre moros, cristians i jueus. Tots units en una ciutat molt important quant a comunicacions. Durant els segles XVII i XVIII la Festa de Moros i Cristians ho peta i a partir de 1899, la celebració deriva en un ball de moros i cristians amb parlaments i música. 

La recuperació d'aquesta festa tal qual la coneixem avui es remunta al 1995, quan va formar-se l'Associació. I ja us podeu imaginar que amb les piles carregades, la primera festa va celebrar-se oficialment l'any següent. La vestimenta, la música, la posada en escena i el sentiment fester són el més destacat d'aquesta tradicional recreació on hi participen entre 700 i 800 persones. Tela!

Sabies que... a la Comunitat Valenciana també se celebra la Festa dels Moros i Cristians i el bàndol guanyador sempre és el mateix? A Lleida ens mola la diversitat i cada any aquest varia. Enguany el guanyador serà el bàndol cristià.

El que et falta per saber...

La Festa de Moros i Cristians està envoltada de preparació, esforç, assajos i curiositats:

  • ...sobre les activitats de la festa

Les principals són la trobada de les dues Ambaixades a la Plaça Paeria, on el bàndol que té "conquerida" la ciutat rep la presència de l'ambaixador de l'altre. Enguany l'ambaixadora mora rebrà la cristiana. L'endemà al migdia és el torn dels més petits, que fan una Desfilada pels carrers fins a arribar a la Plaça Sant Joan, on té lloc la tradicional Presentació de Bandes. A la tarda, les comparses es concentren a la Porta del Lleó de la Seu Vella i els adults fan l'Entrada de Gala i desfilada de lluïment pel Carrer Cavallers, Avinguda de Blondel i Avinguda Madrid fins a la Paeria. Finalment té lloc la Batalla a la Seu Vella. Ah! No ens podem oblidar del vermut medieval de presentació, que dóna el tret de sortida a a festa.

  • ...sobre el vestuari

Un dels punts forts és la roba que porten els participants al llarg de la recreació. Segons el president de l'Associació, els col·laboradors tenen fins a tres tipus de roba: la diària, el vestit de protocol i la roba de gala. Aquesta darrera la podreu veure en l'Entrada de Gala i perquè us feu una idea, aquestes vestimentes són llogades i cadascuna d'elles costa entre 90€ i 140€. A més, la roba del bàndol cristià és més pesada que la dels moros, ja que els primers porten complements metàl·lics i els altres són gairebé tot tela. ​

  • ...sobre els ritmes i la música

En total hi ha 6 comparses, tres per a cada bàndol. Cadascun d'aquests segueix un pas definit per la música, sent el moro més lent que el cristià. La música és un element molt important en aquesta festa. 

  • ...sobre la preparació de la batalla

Els membres de l'Associació són molt autosuficients i mitjançant tallers que han fet al llarg de l'any, els participants a la festa han après a tocar els tambors, a ballar danses orientals que estrenaran abans de la batalla i a lluitar amb espases que s'han fet ells mateixos i que pesen entre 3 i 4 quilos! A més, s'ha d'afegir tot el temps dedicat a assajar. Molt esforç i constància! 

  • ...sobre els discursos

Al llarg de la festa hi ha dues ocasions on es pronuncia un discurs. El primer és a la trobada de les Ambaixades, que enguany el Senyor Postu farà referència al panorama social que vivim i amb un to satíric. L'altre és abans de la Batalla, quan els dos capitans o capitanes de les ambaixades també reciten un discurs escrit per algun periodista o escriptor local. Aquest any està al càrrec del poeta Jordi Prenafeta. 

Algunes recomanacions

Sí! Sigues puntual per estar a primera línia i no perdre't cap detall de la festa durant el seu recorregut. Si ets dels que es cansen ràpid pots llogar una cadira. I com no, agafa càmera de fotos i gaudeix de l'espectacle! 

La Festa dels Moros i Cristians es clausura amb focs artificials i amb un guanyador. I per si no en teniu prou, des de l'Associació s'organitza al setembre la recreació de les Noses Reials de Ramon Berenguer IV i Peronella d'Aragó.

Comparteix

També t'interessarà