Fruites Font, Caberol i La Coma, units per exportar a països tercers

SEGREcom
Publicat: 
22-03-2014
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Fruites Font, Caberol i La Coma, units per exportar a països tercers

Les empreses fructícoles La Coma, de Soses; Caberol, d'Alcarràs; i Font, de Torres de Segre s'han unit per afrontar junts l'exportació a mercats tercers, fora de la Unió Europea, com poden ser Llatinoamèrica o els Emirats Àrabs. Les tres companyies fructícoles del Segrià han creat una empresa, sota la fórmula d'agrupació d'interès econòmica, que té per nom Sinèrgia Fruit Export, AIE. Es tracta d'un projecte de concentració d'oferta i, de fet, les tres reuneixen 120 milions de quilos de producció, majoritàriament de pinyola que implica de l'ordre del 12% de tot Catalunya. És molt difícil trobar a Espanya una oferta unida d'aquest volum, segons va afirmar ahir el director de la patronal fructícola catalana Afrucat, Manel Simon. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, per la seua part, va aplaudir aquesta unió de forces, en la línia de concentració d'oferta que propugna la Generalitat.

Els gerents de les tres companyies es van presentar públicament als mitjans. Són Pere Ramoneda (Fruites Caberol), Xavier Font (Fruites Font) i Carlos Lozano (La Coma). Ramoneda va ser molt gràfic a l'afirmar que "ens hem d'espavilar" per incrementar els cercles d'exportació de la fruita.

Fins ara, va dir, el sector s'havia centrat en mercats que necessiten fins a 12 dies de transport, la quala implica arribar a tot Europa, fins a Rússia. Però ara el repte és anar més enllà, a Amèrica del Sud, Sud-àfrica o els Emirats Àrabs, per posar alguns exemples, una situació que comporta més esforços i ris de caràcter logístic, entre d'altres, amb desplaçaments de fins a vint dies. Començaran pel Brasil, Colòmbia i els Emirats Àrabs. En aquest punt, van demanar suport a la conselleria perquè treballi davant del ministeri d'Agricultura per assolir acords bilaterals i protocols d'exportació que eliminin, per exemple, barreres fitosanitàries. El conseller va recollir el guant i va apuntar que treballa en aquesta línia.

Amb l'exportació a tercers països no es tracta d'abandonar els tradicionals, sinó de reduir la pressió de gran oferta que pugui existir sobre ells. A menys oferta i més diversificació de compradors, la teoria apunta que els preus de la fruita han de ser millors per al sector. "Com més portes obertes hi hagi, millor ha de ser el preu i tota la cadena se'n beneficia", va dir Pelegrí.

Ramoneda va apuntar en aquest sentit que una operació a un país pot no semblar atractiva en un moment donat, però, tanmateix, ser molt important per "desintoxicar-ne" d'altres.

un consorci potent

Les tres companyies mouen a l'any 120 milions de quilos, el 12% de Catalunya, i facturen 90 milions

Comparteix

També t'interessarà