ℹ️ MAPA | 140 municipis catalans hauran de limitar el preu del lloguer

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
22-06-2023
Actualitzat: 22-06-2023 20:52
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ MAPA | 140 municipis catalans hauran de limitar el preu del lloguer
    Peu de foto: 
    Departament de Territori

El Govern amplia a 140 els municipis amb zones tensionades pel preu de l'habitatge on caldrà limitar el preu de lloguer


El Govern ha ampliat de 60 a 140 els municipis amb zones tensionades pel preu de l'habitatge on els propietaris hauran de limitar el preu del lloguer, segons ha explicat aquest dijous la consellera de Territori, Ester Capella, en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què ha comentat que l'Executiu ha iniciat el tràmit d'aplicació de la Llei 12/2023 amb l'objectiu que el preu del lloguer no pugi "de forma desmesurada". En els 140 municipis, on hi resideixen 6,2 milions de persones i 80% del total de la població catalana, hi ha pràcticament totes les localitats de l'àmbit metropolità de Barcelona; les quatre capitals, part de les comarques costaneres i d'altres de muntanya com Ripoll, Puigcerdà, Mollerussa, Solsona o Torelló, entre d'altres.

Mapa de les àrees tenses (Departament de Territori)
Catalunya convoca ajuts per millorar l'eficiència energètica d'edificis d'habitatges
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

El DOGC publica aquest dijous l'anunci d'informació pública del procés de declaració que inclou la memòria justificativa per aplicar la mesura a més del doble de localitats previstes inicialment. La vigència de la declaració de zona tensionada serà de tres anys i es podrà prorrogar per anualitats.

Capella ha detallat que ara comença el tràmit d'aplicació de la Llei 12/2023 que va entrar en vigor a finals de maig, dos dies abans de les municipals. Ara, la Generalitat ha elaborat el llistat que es declaren zones tenses i s'exposarà el text durant 20 dies per presentar les al·legacions i després que aquestes s'hagin resolt es presentarà la memòria definitiva al govern espanyol perquè hi doni el vistiplau i la llei pugui entrar en vigor definitivament.

 En aquest sentit, la consellera confia que sigui abans d'un eventual canvi de govern després de les eleccions del 23 de juliol. "És un tema de voluntat política", ha defensat.

⏯️ El Pirineu reivindica més polítiques públiques per facilitar l'accés a l'habitatge de joves i famílies
Peu de foto: 
Marta Lluvich / Albert Lijarcio / Laura Busquets (ACN)

"Catalunya no deixarà de fer el que li toca per garantir el dret de l'habitatge", ha assenyalat la consellera en l'entrevista, on ha deixat clar que aquest dret és "fonamental perquè és la porta d'accés a altres drets". "Si no tens dret a un sostre que t'aixoplugui, difícilment tens dret a la salut, a l'educació o d'altres que estem obligats a garantir a la ciutadania", ha argumentat.

La Generalitat ha detectat que en els 140 municipis es compleixen els requisits que estableix la Llei estatal perquè siguin declarats zones tenses, com per exemple que la càrrega del cost del lloguer o l'hipoteca més les despeses i subministraments bàsics superin el 30% dels ingressos de les llars; o que el preu de lloguer o compra d'habitatge hagi experimentat els cinc anys anteriors a la declaració un creixement acumulat d'almenys tres punts percentuals superiors al creixement acumulat de l'índex de preus de consum de la comunitat autònoma corresponent.

Amb tot, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l'actualització anual. Si es tracta d'habitatges d'un gran tenidor (persona física o jurídica amb més de deu immobles urbans d'ús residencial), el preu del lloguer no podrà ser superior a l'índex de referència del preu del lloguer.

Comparteix

També t'interessarà