Josep Manel Busqueta i Franco: “compro la meva llibertat fent pastissos”

LLEIDACOM / Amaia Rodrigo Arcay i Griselda Mas
Publicat: 
03-05-2017
Actualitzat: 21-06-2017 11:17
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Josep Manel Busqueta i Franco: “compro la meva llibertat fent pastissos”
  • Josep Manel Busqueta i Franco: “compro la meva llibertat fent pastissos”

Economista i pastisser. Aquest bellpuigenc d’adopció (va nàixer a Sant Andreu de Llavaneres l'any 1973) té una entrada a la Viquipèdia en què es descriu la seva biografia al voltant de tres eixos: la seva participació al Seminari Crític Taifa, el seu paper com a assessor econòmic d’Hugo Chavez al govern de Venezuela i el seu pas pel Parlament com a diputat de la CUP. També que és autor de diversos llibres, el més conegut, 'L'hora dels voltors'. Però el que no diu és que aquest Busqueta, gran aficionat al tenis taula i especialista en els pastissos de xocolata, és, sobretot, un home alegre. De fet, ens assegura que si pogués triar un superpoder, triaria la capacitat de fer que les persones estiguessin contentes. Creu que això és el que ens mou i així es pot canviar el món. Aquest és el seu impuls vital. I per això porta tota la vida movent-se. De petit, li deien que seria incapaç de fer res que requerís concentració. Però el Josep Manel ha aconseguit combinar la reflexió i l’acció. I no para.

Hem parlat amb ell.

Josep Manel Busqueta. / GRISELDA MAS
  • Presenta’t.

Sóc en Josep Manel Busqueta. Economista i Pastisser.

  • Així. A seques.

Sí perquè tot el que eren els meus vincles polítics amb la CUP ja no hi són i llavors, no em presento com a membre de la CUP. El que sí que puc dir és que sóc membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa. Seria una de les meves etiquetes, que serveixen per ubicar-se.

  • I ara, a què et dediques?

Ara treballo de pastisser, que és la meva feina de tota la vida, formo part del Seminari Taifa, que és un espai on fa més de 25 anys que participo. I també continuo amb tasques de militància social.

  • En la teva vida, has fet unes quantes coses. Amb quins punts claus resumiries el teu currículum?

Lo de treballar de pastisser és el que em permet fer les altres coses. És el que em dóna independència econòmica. Jo em guanyo la vida fent pastissos i la resta del temps, faig el que em dóna la gana. Podríem dir que compro la meva llibertat fent pastissos. És cert que he tingut l’oportunitat de fer diferents coses: estudiar la carrera d’Economia i pertànyer a Taifa. També vaig poder estar treballant al govern de la República Bolivariana de Veneçuela, fent d’assessor del president. I després, per circumstàncies de la vida, he tingut l’oportunitat de fer de diputat “efímer” i de treballar uns mesos al Parlament de Catalunya.

Són experiències interessants. Són les que més reconeix la gent. Però el que sobretot destacaria és haver tingut l’oportunitat de treballar amb tanta gent “anònima” dels moviments socials. És on he aprés més. Si penso que hi ha alguna possibilitat de millorar les condicions de vida de la gent en aquest món injust serà gràcies a aquesta gent que he tingut la sort de conèixer en més de 20 anys de militància.

Participant en un debat sobre economia.
  • De petit què feies? Jugaves a manifestar-te ja o feies pastissos?

La militància la recordo des que tinc ús de raó. Lo de fer pastissos és una cosa que ve de família. El que m'agradava molt era fer esport. Per exemple, el tenis taula. Vaig arribar fins i tot a jugar en un equip de segona divisió nacional! Entrenava moltes hores. També m’agrada molt la natació.

I a la vida militant arribo perquè no vull restar passiu davant d’una societat que no m’agrada. No es tracta que m'agradin les manifestacions. És que no m’agrada el món tal i com funciona i penso que ja que hi som, doncs anem a millorar-lo. I això m’ha portat a tenir una actitud proactiva. La carrera ja la vaig estudiar amb aquesta visió. Jo no volia ser un banquer o un inversor de borsa. Volia eines per comprendre el món i transformar-lo.

Per ser tan inquiet, a casa sempre em deien que no em podria dedicar mai a estudiar una carrera perquè no era capaç de concentrar-me. Però canalitzo aquesta inquietud cap a la lectura i la militància.

  • I continues pensant que el món es pot canviar?

I tant! Sobre la frase aquella de “davant el pessimisme de la raó, l’optimisme de la voluntat”, jo diria que “davant el pessimisme de la voluntat, l’optimisme de la raó”. Tenim moltes raons per voler canviar la societat, malgrat sembli que no per l’actitud de la majoria de la gent, que està paralitzada. Tenim raons molt objectives per defensar que cal canviar aquest món tal i com és a molts nivells; de justícia social, a nivell ecològic, etc.

  • Has dit que ja no tens vinculació amb la CUP. Ja no hi milites?

Vaig ser número 3 per Barcelona al Parlament. Però tal i com han anat les coses, no és l’organització que més em representa en aquests moments i ara el meu vincle amb la CUP és la participació a l’assemblea del meu poble, Bellpuig.

  • Vas viure al Parlament un moment clau del procés independentista. Com veus ara la situació?

Jo em sento prou orgullós. Haver aconseguit que un personatge com l’Artur Mas no fos president és un factor que moltes persones –independentistes o no- han d’agrair a la CUP. Ara, la situació no té gaire secret: els factors que intervenen en l’equació del procés no han canviat. Llavors, no podem esperar resultats diferents. Per tant, toca una posició ferma dels representants del govern català. Si no es mostra, tot plegat pot ser una gran estafa. Perquè es veuria que s'ha utilitzat una excitació social al voltant de l'indepentisme per rearticular una lògica de partit i aconseguir fer el trànsit d’un partit com CiU involucrat en casos de corrupció a un nou partit com el PDECAT, que apareix com un dels pols hegemònics del procés.

Josep Manel Busqueta al un vídeo de campanya de la CUP.
  • I sobre Veneçuela, et veus amb cor de fer un diagnòstic ràpid?

És la demostració molt clara de com s’orquestra una operació de desestabilització d’un govern que és democràtic. Costa d’entendre perquè se’ns planteja com a fallit un govern que ha aconseguit eliminar l’analfabetisme i millorar la qualitat de vida de gran part de la població. La manipulació de la divisa està aconseguint aquesta desestabilització i els mitjans hi ajuden. És curiós que tothom sabem que a Veneçuela passen coses. Per què els mitjans tenen tan interès? I per què no parlen sobre Guatemala? O Mèxic? O Paraguai? No sabem com es diu el president de Portugal, però segur que sabem qui és Nicolás Maduro. L’operació mediàtica també contribueix en la desestabilització d’un govern que no segueix el paradigma del capitalisme.

  • Tornem a parlar de tu. Utilitza la imaginació: si fossis un superheroi, quin superpoder tindries?

L’alegria. La capacitat de fer que totes les persones estiguessin contentes, alegres.

  • Què creus que aconseguiries?

Jo crec que tot. Seria com arribar a l’objectiu final: que les persones estiguin contentes amb la seva vida. Buscar la seguretat econòmica, poder-se expressar tal i com som, això ho volem per aconseguir una vida plena.

  • I la repartiries a tothom per igual?

(Ironitza, divertit) Sí, però jerarquitzaria ;) A alguns potser els faria esperar una mica. A vegades penso que com potser que gent que ho té tot, no estigui contenta. Potser és perquè en el fons no se senten bé amb el que fan i a la nit no poden dormir.

  • Tens alguna especialitat a la pastisseria?

M’agrada molt fer coses amb xocolata i també elaborar el pa. Ara cal saber fer moltes coses, si no, les pastisseries no podem sobreviure en un món tan competitiu.

  • I a la vida?

Crec que sóc especialista en intentar viure-la. És com el meu objectiu cada dia. M’aixeco i em dic “va que sigui un bon dia”. No només per tu sinó per les persones que et trobaràs.

  • T’acomiades sempre amb un “salut i alegria”. Potser el superpoder ja el tens...

(Riu) Sí. Penso que són dos coses fonamentals., Si les gaudeixes, la resta tot és bastant relatiu. La salut és primordial. I amb alegria, tot és relativitzable.

Doncs això. Salut i Alegria.

Comparteix

També t'interessarà