Bellpuig
Bellpuig
La vila s'alça al sector central del terme, a l'extrem de ponent de la serra del Coscollar, que fa aquí una bifurcació i ha definit tradicionalment l'aspecte aturonat del paisatge urbà. Bellpuig és la tercera vila en importància de la comarca de l'Urgell. Està ubicada a l'extrem de ponent de la serra del Coscollar, que s'obre en tres tossalets, representats simbòlicament a l'escut de la vila. Gaudeix d'una cèntrica situació que fa de la vila el centre del sector occidental de la comarca i disposa d'una òptima xarxa de carreteres que la situen com a part activa de les principals rutes de comunicació (autovia Barcelona-Lleida, antiga N-II, i línia de ferrocarril Lleida-Manresa-Barcelona). El municipi també comprèn el barri de Seana, nucli agregat a 4'5 km de distància. La llarga història de Bellpuig, present als carrers, racons i monuments de la vila, conviu en harmonia amb el nou creixement urbanístic. La riquesa del seu patrimoni, la diversa estructura econòmica basada en el sector comercial, industrial i agrícola, i els diferents serveis, equipaments i entitats, fan de Bellpuig una vila dinàmica i plena de vitalitat.
Nucli | Habitants |
---|---|
Bellpuig | 4 |
Seana | 142 |
Dades referides a l'any 2021
- ALUTHERM Bellpuig Més informació
Ajuntament de Bellpuig
Arxiu Municipal Valeri Serra a Bellpuig
Biblioteca Magí Morera
Centre Cultural
Fundació Perelló de Bellpuig
Actualitat i notícies a Bellpuig
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!
Dades facilitades per Idescat
Té una complexa xarxa de carreteres: Vilanova de Bellpuig-Arbeca; Seana-Barbens-Tornabous; Preixana; Belianes-Maldà, que fan de la vila centre d'aquest sector de la comarca. La carretera N-II de Barcelona a Lleida, l'autovia de Cervera-Lleida. I la línia de ferrocarril Lleida-Manresa-Barcelona situen la població en les grans rutes de comunicació.
Distància a capital de comarca (Tàrrega): 12,8 km (13 minuts en cotxe).
Distància a capital de provincia (Lleida): 39,6 km (32 minuts en cotxe).
Els veïns del poble es diuen bellputxencs.
L'evolució històrica del terme s'inicia amb la cessió per part dels comtes de Barcelona -ja abans del 1079- d'un ampli territori a ponent de Tàrrega, però la baronia de Bellpuig no es configura fins al 1139, quan el seu descendent Berenguer Arnau va veure confirmada l'anterior donació i concretada la seua jurisdicció com a titular d'una baronia que havia de comprendre els llocs de Bellpuig, Sant Martí de Maldà, Vilanova de Bellpuig, Seana, Castellnou de Seana, Golmés i les quadres de Montperler i els Eixaders. Els Anglesola van ser molt importants en la contrada i els seus dominis es van incrementar per la seua valuosa participació en la conquesta definitiva de la Catalunya Nova. El 1386, al morir Ramon d'Anglesola sense descendència, va heretar la baronia la seua germana Beatriu, mare d'Hug de Cardona-Anglesola, primer comte de Cardona i titular de la baronia. Un dels membres més destacats d'aquest llinatge va ser Ramon Folc (III) de Cardona-Anglesola i Requesens, nascut el 1467 a Bellpuig, que des de petit va governar els seus territoris i després va ser un important militar en diverses campanyes per tot Europa. Va morir a Itàlia, i la seua viuda va encarregar fer un mausoleu de marbre, d'estil renaixentista, que va ser traslladat a Bellpuig, on encara es conserva. La senyoria es va mantindre fins a la fi de l'Antic Règim.
JORDI ESTIARTE BERENGUER Alcalde | |
INÉS GRANOLLERS CUNILLERA | |
JOSEP RAURICH COTS | |
DOLORS FLORENSA SANTIVERI | |
IMMA OLIVA PIERA | |
ANOUAR BOUMAKHTAF TORRES | |
SALVADOR BONJOCH GUIM | |
ANNA QUESADA TEULE | |
RAMONA MOTA NORÓ | |
SERGI MARTÍ COSCONERA | |
TERESA LLOBET POLLINA | |
SANDRA ORIOLA ALBAREDA | |
ELISENDA SÁNCHEZ DOÑATE |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Església parroquial de Sant Nicolau
Cal destacar la monumental escalinata de pedra que es troba al davant de l'església. El temple va ser construït vers l'any 1571. És d'estil gòtic tardà amb transició al renaixement. L'interior és molt interessant, hostatja el famós mausoleu de marbre de Ramon Folc de Cardona i Anglesola. Cal esmentar que hi ha la capella dels Dolors, amb uns fabulosos frescos del pintor targarí Jaume Minguell.
Mausoleu de Ramon Folc de Cardona
En un lateral de l'església de Sant Nicolau, es troba aquest meravellós sepulcre. És una obra d'estil plenament renaixentista feta en marbre de Carrara per l'escultor italià Giovanni Merliano da Nola vers el 1525; va ser transportat desmuntat per peces, per mar i terra des d'Itàlia fins al convent de Sant Bartomeu, on el cos del virrei de Nàpols va ser inhumat el 15 de març de 1531. L'any 1841 va ser traslladat a l'església parroquial, on es troba actualment. La qualitat dels elements escultòrics figuratius i ornamentals i la seua composició fan que el conjunt sigui una de les millors obres renaixentistes existents a Catalunya. Va ser declarat monument històric i artístic l'any 1925.
Ajuntament de Bellpuig
Es troba en un dels espais més antics de la vila. L'arquitectura de l'edifici és funcional catalana, del segle XIX. Destaquen les grans balconades amb alts arcs de dos pisos i les golfes amb les típiques obertures redones.
Castell de Bellpuig
Es troba situat en un lloc molt tranquil a la part alta de la població. Hi ha un espai verd, una font, i un monolit dedicat a la dinastia Folc de Cardona i Anglesola. D'aquest antic castell es conserva la façana principal i una sala de l'interior que té una interessant volta de canó.
Plaça Ramon Folc
És un conjunt urbanístic modern amb monuments i jardins, conegut popularment com el parc. Destaca la font, dedicada a la vila com a ciutat pubilla de la sardana; i el monolit de pedra, que commemora el retrobament sardanista de veterans de les terres de Lleida a Bellpuig. El nom de la plaça és la d'un destacat polític que va ser senyor de la vila, Ramon Folc de Cardona i Anglesola.
Convent de Sant Bartomeu i Oficina d'Informació
Si s'agafa la carretera local que va a Belianes, a pocs metres i a mà esquerra hi trobem el convent franciscà de Sant Bartomeu, una de les joies arquitectòniques de la vila. Construït al segle XVI per ordre de Ramon Folc de Cardona i Anglesola. Destaca el claustre, d'estil gòtic florit, amb elements renaixentistes i uns capitells plens de filigranes. El convent va ser declarat bé d'interès cultural en la categoria de monument l'any 1984. En unes obres de millora de l'església d'aquest convent, es va desenterrar una sitja que contenia 800 plats de ceràmica catalana aragonesa dels segles XVI i XVII. Aquesta interessant col·lecció de ceràmica es pot admirar en una de les sales. Des que la Generalitat s'ha fet càrrec de la gestió del convent, es pot visitar acompanyats per un guia especialitzat.
Horaris: de dimarts a dissabte, de 10 a 13,30 h i de 15 a 17,30 h. A l'estiu l'horari s'allarga una hora més a la tarda. Diumenges, de 10 a 13,30 h. Dilluns tancat.
Acull una exposició permanent d'una important col·lecció de ceràmica dels segles XVI i XVII.
Fundació Perelló
Edifici on es poden admirar les escultures, les pintures i la ceràmica de l'artista.
Esports aeris
A la comarca de l'Urgell hi ha la possibilitat de practicar esports aeris. L'ala delta i el parapent en són un exemple. Els esports aeris són així un més dels atractius que ofereix la comarca a aquells que estimen l'aventura. Parapent o també anomenada ala de pendent és un dels fenòmens aeronàutics recents més fascinants. El parapent presenta davant l'aire una gran superfície de tela que origina una resistència, i la forma de vela que té i la seua curvatura originen una sustentació que li permet planar. És el nou esport del cel. Fàcil d'aprendre i apte per a tothom a partir dels 16 anys.
Biplaces per descobrir el món del vol, acompanyat d'un pilot expert, hi ha la possibilitat de fer un vol biplaça. És ideal per a acompanyants.
Ala delta, també anomenat vol lliure és la modalitat esportiva més semblant al vol dels ocells. L'aprenentatge bàsic dura quatre o cinc caps de setmana i es pot fer en qualsevol escola reconeguda, mai de forma autodidacta.
Motocròs
Circuit permanent de Motocròs. Campionat de Catalunya de 80 cc, Campionat d'Espanya de 250 cc, Campionat del Món de 125 cc, Campionat d'Autonomies, Mundial de World Cup-Trial de Campions.