⏯️ La 12a edició del Festival de Pasqua, referent de la música clàssica catalana

REDACCIÓ
Publicat: 
10-03-2022
Actualitzat: 10-03-2022 12:36
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ La 12a edició del Festival de Pasqua, referent de la música clàssica catalana
  • ⏯️ La 12a edició del Festival de Pasqua, referent de la música clàssica catalana
  • ⏯️ La 12a edició del Festival de Pasqua, referent de la música clàssica catalana

Cervera acollirà del 7 al 16 d’abril de 2022, la dotzena edició del seu ja tradicional Festival de Pasqua, dedicat a la música clàssica catalana i als intèrprets catalans.

Enguany, es podran escoltar i viure 10 produccions musicals diferents que es concretaran en un total de 14 concerts, distribuïts en 6 dies i en 5 espais d’actuació diferents (Gran Teatre de la Passió, Auditori, Conservatori, Església de Sant Joan i el Paranimf de la Universitat).

L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell serà l’encarregada d’inaugurar oficialment el Festival amb un concert que serà dirigit, per primer cop a l’OJC, per una dona: Gloria Isabel Ramos. En aquesta actuació podrem escoltar obres de Blancafort, Homs, Oltra, Cervelló i s’estrenarà una composició del jove lleidatà resident de Los Ángeles, Jordi Nus. Els altres concerts de vespre seran protagonitzats per Hirundo Maris, amb Arianna Savall al capdavant, el Quartet Cosmos i la Coral Cantiga. A la vegada, al Festival de Pasqua s’hi estrenarà una coproducció amb el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP).

Es tracta de la “Missa Regalis” de Francesc Valls, una producció que dirigirà el portuguès Miguel Jaloto, amb l’Ensemble Lisboa 1740. Enguany, la programació torna a homenatjar grans figures de la música del nostre país. En aquest cas, Gaspar Cassadó i Manuel Blancafort han estat els escollits en motiu del 125è aniversari dels seus respectius naixements.

Per aquesta raó, els concerts de matí de petit format que programa habitualment el Festival estaran dedicats a aquests dos autors. En el Matinal Cassadó podrem escoltar, per una banda, el violoncel·lista, Pau Codina, i, per l’altra, el Trio da Vinci. En la Matinal Blancafort també podrem escoltar diversos concerts: el del pianista Miquel Villalba i el que protagonitzarà la mezzosoprano Anna Alàs, acompanyada d’un grup instrumental.

D’altra banda, el Festival recupera enguany el concert escolar, el qual ha hagut d’anular-se en les dues edicions anteriors a causa de la pandèmia. Es representarà el conte musical “Pere i el llop” de Serguei Prokofiev, a càrrec de LleidArt Ensemble i Ballet de Barcelona. A la vegada, el Festival vol seguir erigint-se com un espai de coneixement i divulgació de la música clàssica del nostre país, per la qual cosa, també s’organitzen diferents activitats paral·leles agrupades sota el títol de “Més Festival”. Concretament, tindran lloc dos conferències al voltant de les figures de Gaspar Cassadó i Manuel Blancafort, i una exposició sobre la fàbrica de rotlles de pianola propietat del pare de Blancafort.

La mostra ens explicarà la història i el funcionament de la fàbrica, on Blancafort hi va començar a aprendre música perforant els rotlles traslladant-hi les notes de les partitures. També hi podrem escoltar el so d’una pianola Chassaigne & Frères, construïda a Barcelona ara fa un segle.

Repeteix a la direcció artística el músic i musicòleg, Jordi Armengol, el qual aprofundirà en les bases iniciades en l’edició anterior. Una programació transversal, amb repertori català de diferents èpoques, en diferents formats i amb grups i intèrprets de gran qualitat.

A més, s’insisteix en la recuperació del nostre patrimoni històric musical. En serà un exemple, la interpretació d’un motet trobat a l’Arxiu Comarcal de la Segarra. Armengol també vol continuar estrenyent lligams amb diferents festivals i iniciatives musicals.

Enguany, per exemple tindrà lloc una coproducció amb el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), gràcies a la qual descobrirem la “Missa Regalis” de Francesc Valls. El Festival de Pasqua, organitzat per la Paeria de Cervera, és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya.

Comparteix

També t'interessarà