La dissociació, un fenomen psicològic complex

Eva Remolina
Publicat: 
14-05-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La dissociació, un fenomen psicològic complex
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu ©Pixabay

La dissociació es pot definir com un estat en què la persona se separa dels seus pensaments, sentiments, sensacions o records. Pot manifestar-se a qualsevol edat i de diverses maneres, com ara sentir-se com si estiguessis observant la teva vida des de fora del teu cos (dissociació de la identitat), perdre la sensació del temps o de l'espai (dissociació temporal o espacial) o experimentar una sensació d'estar separats de la realitat (dissociació despersonalitzadora).

És una resposta natural a situacions de gran estrès o trauma, però en alguns casos pot esdevenir un problema crònic que interfereix amb la vida quotidiana. 

El tractament de la dissociació pot ser complex i variar d'una persona a una altra. Aquí hi ha algunes estratègies que poden ajudar:

Psicoteràpia: La teràpia cognitivoconductual, la teràpia dialèctica conductual i la teràpia de resolució de problemes són algunes de les opcions que poden ajudar la persona a entendre i gestionar els seus símptomes.

Teràpies Expressives: L'art teràpia, la dansa teràpia o la música, poden ser formes efectives de connectar amb les emocions i experiències que poden estar dissociades.

Mindfulness i Meditació: La pràctica regular de mindfulness i meditació pot ajudar a augmentar la consciència i la connexió amb el present.

Farmacoteràpia: En alguns casos, els medicaments, com els antidepressius o els estabilitzadors de l'estat d'ànim, poden ser útils per gestionar els símptomes associats amb la dissociació.

Prevenir la dissociació pot ser difícil, ja que sovint està vinculada a experiències traumàtiques o a situacions de gran estrès. No obstant això, hi ha algunes estratègies que poden ajudar:

Autocura: Cultivar una sòlida pràctica d'autocura, que inclou la gestió de l'estrès, la pràctica de tècniques de relaxació i la promoció d'activitats que afavoreixin el benestar emocional.

Consciència emocional: Aprèn a reconèixer i gestionar les teves emocions de manera saludable, ja que reprimir-les pot conduir a la dissociació.

Suport social: Mantenir relacions personals positives i buscar suport en moments de dificultat pot ajudar a prevenir la dissociació.

Els símptomes de la dissociació poden variar d'una persona a una altra, i poden incloure:

  • Sensació d'irrealitat o distanciament de l'entorn.
  • Pèrdua de memòria de parts o de tots els esdeveniments d'una experiència traumàtica.
  • Sentiment d'estar observant-se a un mateix com si es tractés d'una pel·lícula.
  • Sensació de ser diferents persones en moments diferents.
  • Desconnexió emocional o física amb el propi cos.
Comparteix

També t'interessarà