A la primavera, l’ull també s’altera

REDACCIÓ - ILO Oftalmologia
Publicat: 
06-04-2023
Actualitzat: 06-04-2023 12:40
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • A la primavera, l’ull també s’altera
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

La primavera és una època fantàstica: els dies es fan més llargs, augmenten les temperatures i la flora comença a colorar el paisatge. Però tot i que fa sol i s'està bé al carrer, per a moltes persones la primavera significa molèsties als ulls a causa de factors ambientals. L'al·lèrgia afecta un 25% de la població i el pronòstic no és gaire esperançador: es calcula que en un futur una de cada dues persones tindrà al·lèrgia, tal com ens expliquen des de ILO Oftalmologia.

Els ulls són un dels òrgans que més pateix aquest canvi estacional. Si sents picor, ull vermell, fotofòbia, ulls plorosos o sensació de tenir un cos estrany, és possible que tinguis alguna de les alteracions oculars més freqüents durant la primavera:

  • Conjuntivitis al·lèrgica: és una inflamació de la conjuntiva que augmenta estacionalment amb l'aparició del pol·len i les espores de floridura en l'ambient.
  • Ull sec o queratitis: Les condicions ambientals, el canvi de temperatura i el pol·len en l'aire ressequen l'ull. Aquesta manca de lubricació pot fer que la síndrome de l'ull sec es desenvolupi o provoqui més molèstia de l'habitual.

Consells per reduir les molèsties oculars durant la primavera

  • Evita tocar-te els ulls, i renta't les mans sovint. Les mans poden contenir al·lèrgens i brutícia que et pot causar molèsties, a més de poder-te fer mal a la còrnia.
  • Utilitza ulleres de sol. Són un escut contra els raigs solars i també et protegeixen parcialment de la pols i el vent.
  • Tanca les finestres del cotxe i, si viatges en moto o bicicleta, protegeix els ulls.
  • Si tens sequedat ocular, posa't llàgrima artificial. No només quan tinguis molèstia, si t'apliques gotes habitualment de manera preventiva, el teu ull estarà més lubricat i tindrà més protecció durant tot el dia.
  • Mantingués la casa lliure de pols i evita obrir les finestres durant les hores en què hi ha més pol·len a l'ambient (acostumen a ser de 5 a 10 del matí i de 7 a 10 de la tarda). Un humidificador d'aire també és útil per mantenir un nivell d'humitat òptim en l'ambient.
  • No t'automediquis. Si tens alguna molèstia o dolor ocular, no dubtis a contactar amb el teu oftalmòleg per rebre un diagnòstic precís i un tractament adequat.

Si la primavera per a tu és sinònim de molèsties als ulls, et recomanem que visites el teu oftalmòleg. Amb un diagnòstic i tractament adequats, és possible gaudir de la primavera minimitzant o fent desaparèixer aquestes inconveniències associades amb aquesta època de l'any.


Consulta aquí totes les nostres Consultes Salut


 

Comparteix

També t'interessarà