Les estafes més comuns que experts alerten de cara a la celebració del Mundial de Qatar 2022

REDACCIÓ
Publicat: 
15-11-2022
Actualitzat: 06-12-2022 19:57
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les estafes més comuns que experts alerten de cara a la celebració del Mundial de Qatar 2022
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

El Mundial de Qatar 2022 està a punt de començar. Del 20 de novembre al 18 de desembre, un dels esdeveniments més importants d'enguany atraurà centenars de milions d'aficionats al futbol de tot el món. Però, com hem vist en altres ocasions, els ciberdelinqüents tractaran de treure partit a aquesta cita amb les seves estafes i ardits.

ESET, companyia experta en ciberseguretat, ha preparat un llistat de les principals estafes que podrien donar-se durant la celebració del Mundial i que ja estan intentant fer-se amb credencials, dades personals i informació financera.

Falsos premis

En una varietat d'estafes de provada eficàcia, els delinqüents fan creure a les víctimes que han guanyat un premi en metàl·lic o una entrada per a veure un partit en persona. No obstant això, la veritable intenció sol ser la mateixa: aconseguir que lliurin les seves dades personals, els seus diners o que descarreguin involuntàriament un programari maliciós per a robar informació en el seu dispositiu.

Els investigadors d'ESET han detectat una sèrie de campanyes globals de phishing que busquen enganyar la gent fent-los creure que han guanyat el premi d'un sorteig. Per a cobrar el suposat premi, sembla que només cal emplenar uns pocs camps a través d'un formulari i proporcionar dades personals, com el nom complet, la data de naixement i el número de telèfon.

Com en el següent exemple, l'anunci pot venir acompanyat del nom d'una persona de contacte que, suposadament, t'ajudarà a reclamar el teu premi. En algun moment, l'agent et farà saber que abans que puguis reclamar realment els teus guanys, cal pagar algun impost o taxa. Una vegada completada la transferència, els estafadors han complert els seus objectius: han robat els teus diners i informació personal per a seguir amb el frau o per a vendre-la a altres estafadors. 

Estafes Mundial de Qatar 2022 (ESET)

A continuació, es mostra un altre exemple de phishing que utilitza el tema del Mundial. La imatge, incrustada en un missatge de correu electrònic, inclou un botó "Feix clic aquí" per a aconseguir una entrada i veure el partit inaugural del Mundial en persona. No obstant això, en aquesta mena de campanyes, en fer clic en el botó es lliuren dades personals o es descarrega contingut maliciós en l'ordinador o el dispositiu mòbil.

Estafes Mundial de Qatar 2022 (ESET)

Llocs web fraudulents

A vegades, una varietat més convincent del frau de phishing consisteix en llocs web falsos que suplanten als legítims. També es distribueixen enllaços a ells a través de correus electrònics de correu brossa, mitjançant perfils falsos en xarxes socials o en fòrums de debat.

Independentment de si aquests llocs web aparenten ser legítims o no, el fonamental és que es llancen amb la finalitat de robar dades personals i financeres, credencials d'accés i una altra informació delicada.

Aquest lloc web que apareix a continuació es fa passar pel lloc web oficial del Mundial de Qatar, fins i tot imitant l'URL real. Els ciberdelinqüents també es van molestar a crear una "passarel·la de pagament" perquè la gent compri les seves entrades. Una vegada facilitats les dades personals, aquests poden ser utilitzats indegudament o venuts immediatament a altres ciberdelinqüents.

Estafes Mundial de Qatar 2022 (ESET)

Estafes amb les entrades

D'altra banda, diverses persones ja han informat que han estat contactades per correu electrònic per "funcionaris de la FIFA" que oferien entrades a la venda. Mentrestant, els usuaris de Reddit estan compartint intercanvis de missatges amb persones que ofereixen entrades impreses falses.

Si encara vols comprar entrades per a veure algun dels partits, has d'anar amb compte amb els ciberdelinqüents. Val la pena esmentar que el Mundial de Qatar només disposa d'entrades digitals, amb l'única excepció de les compres d'última hora en finestreta que només poden fer-se en persona directament en dues oficines a Doha. La revenda d'entrades no autoritzades està prohibida a Qatar i les sancions poden ser molt severes. L'única manera de revendre i comprar entrades és a través de la plataforma oficial de revenda d'entrades de la FIFA.

Estafes Mundial de Qatar 2022 (ESET)

Altres maneres de ser estafats

Els experts també assenyalen altres formes en les quals podem ser estafats pels ciberdelinqüents. Recentment, es va llançar un cripto token anomenat FIFA Inu i al cap de poc va començar a rebre acusacions de ser una estafa relacionada amb les criptodivises per la sobtada caiguda que va sofrir després d'una pujada sostinguda. Els seus fundadors asseguren que les acusacions són falses, no obstant això, sempre és recomanable prestar especial atenció a aquesta mena de possibles estafes.

Finalment, els missatges enviats a través de Whatsapp i que impliquen falsos regals, perfils de xarxes socials falsos o fins i tot anuncis maliciosos que et redirigeixen a llocs web fraudulents són formes molt comunes d'enxampar-te per sorpresa. Per tant, estigues atent als anuncis i missatges sospitosos i no caiguis en els premis inesperats. Com hem vist en altres casos, els estafadors solen aprofitar els grans esdeveniments internacionals, tendències o les emergències per a intensificar la seva activitat delictiva.

Comparteix

També t'interessarà