Lleidacom Internacional: Nadal amb noves cultures o tornar a casa per compartir amb els teus?

REDACCIÓ | Laura Gómez
Publicat: 
21-12-2020
Actualitzat: 20-01-2021 13:30
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Viure un Lleidacom Internacional: Nadal amb noves cultures o tornar a casa per compartir amb els teus

Nadal... sinònim de retrobades, menjar, família, compartir, tornar a casa, veure els amics, visitar altres llocs... Aquest any, tots i totes hem viscut una situació que ens ha posat a prova, una situació que precisament no ens permet celebrar aquest Nadal com tots els anys. 

L'època plena de caliu de llar i fortes abraçades la viurem d'una manera diferent, amb els nuclis familiars més propers i amb mesures de seguretat. Aquesta situació ha fet que molts i moltes hagin de celebrar Nadal lluny de casa, compartint amb altres cultures i vivint diferents costums. Així com d'altres que tornen a veure als seus. Volem explicar-vos algunes històries, de primera mà, sobre el que comporta celebrar Nadal vivint en altre país o el que significa tornar a casa per aquestes dates i celebrar-ho tradicionalment. És així com viuen les festes nadalenques els nostres lleidacomers internacionals...

 


Pilar Maturano - Bellpugenca als Països Baixos

Pilar (Holanda): "Per mi els destins més idonis són els relacionats amb turisme interior"

Des que vaig tornar d'Holanda, estic vivint a Barcelona, ja que he començat un màster que es troba en aquesta ciutat. Al començament era presencial, ara és totalment en línia, per evitar el contagi. Tornaré a Bellpuig, que és el meu poble, per passar les festes amb la meva família.

Cada any per Nadal anem a Pamplona a passar uns dies amb una tieta de la meva mare, però com és una persona gran i de risc, aquest any només passaré les festes nadalenques amb el meu nucli familiar: la meva mare, el meu pare i el meu tiet. Arran de tota la situació, no podrem anar a Pamplona, com era la nostra tradició i costum, perquè la meva mare és de Navarra i tenim família allà. El nostre menú de Nadal és sempre sopa de peix, "gorrín" al forn (porquet) i cardo, ja que tot això és típic d'allà, de Pamplona.

El meu desig per aquest 2021 és que la gent sigui més responsable seguint les restriccions per aturar la Covid-19, ja que és una cosa de tots i suposo que tothom tenim ganes de tornar a la normalitat d'abans. I sobretot, molta salut per la meva família i la gent que m'envolta. Bon Nadal i bones festes a tothom.


 

Aleix Echauz - Lleidatà a Bolívia

 

Aleix Echauz. Lleidcomers Internacional. Bolivia

2020 ha sigut l'any que haig marxat a viure en un altre país. No obstant, les festes nadalenques d'aquest any les passaré a Lleida amb la meva família. La meva parella és boliviana i a causa de la pandèmia no ha pogut obtenir un visat per venir amb mi a passar les festes aquí. Vaig decidir passar el Nadal a Lleida principalment perquè la resta de l'any no he pogut veure a la família i als amics, i també perquè encara que no hi visc des del 2016, Lleida sempre ha sigut casa meva. Principalment amb el meu nucli principal, la meva família. Evidentment tindré ocasió per veure als avis, tiets, cosins i altres, però els àpats de Nadal, Sant Esteve i Cap d'Any seran amb els meus pares i la meva germana. Hem consensuat a la família que aquest any és millor no córrer riscos i no jugar-se-la. Amb alguns amics més pròxims pràcticament hem fet una bombolla i ens veiem bastant sovint però en el moment dels àpats, cadascú a casa seva.

Aquest primer any que he passat a Bolívia, he tingut l'oportunitat de conèixer noves tradicions i costums, però el Nadal no ha sigut una d'elles. Segurament el Nadal del 2021 el passaré allà i de ben segur que hi haurà força diferències (pel que tinc entès, no mengen raïm a les campanades de cap d'any; de fet no hi ha campanades sinó un compte enrere). A la meva família la celebració de Nadal és força austera. No carreguem la casa d'elements decoratius ni molt menys. En canvi, ens agrada gaudir moltíssim dels àpats nadalencs com ara la sopa de Nadal o els canalons de Sant Esteve. De moment tinc molts desitjos per aquest 2021, però la majoria són personals. Si haig de dir un desig, m'agradaria que en general aquest 2021 no sigui tan devastador com ho ha sigut aquest 2020. Ara estan començant a vacunar a la gent. Espero que aquest 2021 jo no pugui vacunar-me, ja que això voldrà dir que abans que jo, s'haurà vacunat a gent que ho necessita molt més.


 

Pol Espinet - Palauenc a Liverpool

 

Pol Espinet. Lleidacomers Internacional

Tot i que no era la meva intenció, davant les noves restriccions i veient que s'estaven cancel·lant vols contínuament, vaig decidir tornar a principis de desembre i assegurar que podia estar aquí per les festes de Nadal. Passaré les festes de Nadal amb la família i els amics. Tot i que aquest any, no crec que fem cap dinar o sopar durant Nadal la família sencera, no es pot.

Abans de marxar de Liverpool, vam fer un sopar de Nadal amb els meus amics. Vam cuinar gall d'indi i altres menjars típics d'allà. També vam fer un amic invisible -Secret Santa, en anglès- i vam obrir els "crackers", que són un tipus de decoració de Nadal que conté un petit regal a dins. Desitjo per aquest 2021 dues coses; en l'àmbit personal, seguir aprenent i en termes generals, que millori la situació mundial actual.


Mariona, almacellenca a l'Índia

He tornat, estic al poble des de l'Agost. Continuo treballant en línia, ja que la situació a l'Índia és complicada i les escoles continuen tancades. De moment sembla que tot aquest curs escolar serà així. Passaré les festes amb la meva mare i la meva àvia, aquest any no toca reunir-nos tots, donada la situació de pandèmia. Nosaltres celebrarem Nadal en petit comitè, però intentarem mantenir les tradicions. El dia de Nadal menjarem sopa de galets i el dia de Sant Esteve canelons. Desitjo primer de tot que tots els de casa tinguem salut, i després per descomptat, que millori aquesta situació mundial i que n'hàgim après malgrat tot.


 

LLEIDACOM INTERNACIONAL

 

Comparteix

També t'interessarà