⏯️ Neix el primer Espai Test ramader de Catalunya per facilitar l'accés dels joves al sector primari

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
31-07-2023
Actualitzat: 31-07-2023 13:16
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Neix el primer Espai Test ramader de Catalunya per facilitar l'accés dels joves al sector primari
    Peu de foto: 
    Mar Martí / Nia Escolà (ACN)
  • ⏯️ Neix el primer Espai Test ramader de Catalunya per facilitar l'accés dels joves al sector primari
    Peu de foto: 
    Mar Martí / Nia Escolà (ACN)

L'Abril Ibáñez té 20 anys i és estudiant d'un grau superior de ramaderia. No ve de família pagesa i no disposa de cap ramat ni tampoc té terres, un fet que, fins ara, dificultava la seva incorporació al sector primari. Ara, però, ha estat escollida per formar part del primer Espai Test ramader de Catalunya, un iniciativa promoguda per l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura i l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb set agents més. L'objectiu és facilitar la introducció dels joves a la pagesia i reduir el risc d'emprendre en el sector agrari. Han posat a disposició de l'Abril i la seva parella un ramat de 40 cabres i un cobert amb munyidora, tanc refrigerat per a la llet, aigua i llum al Mas Casanova de Sora.

Només fa 15 dies que l'Abril i el seu company, l'Àlex, viuen a Sora (Osona) i tot just s'estan habituant, però tenen clar que participar al primer Espai Test ramader de Catalunya és una oportunitat per a tots dos. Cap d'ells prové d'una família amb tradició ramadera, no tenen finca ni tampoc diners per poder engegar un projecte i, per això, volen aprofitar aquesta iniciativa. De moment, viuen en una caravana, a tocar del cobert de les cabres, però la idea és buscar algun lloc per viure a la zona i trobar feina que sigui compatible amb el projecte, ja que no paguen res però tampoc cobren.

La seva idea és vendre els cabrits per carn i fer formatges, però han d'esperar a la primavera perquè ara les cabres encara son molt joves. El projecte no només inclou el ramat i tota la infraestructura, també els ofereix suport burocràtic.

Un sector essencial sense relleu generacional

El 41% dels ramaders i agricultors de Catalunya tenen més de 65 anys, mentre que només el 4% en tenen menys de 35 anys, segons les dades del cens agrari de l'any 2020. Que conclouen que d'aquí a 10 anys més de la meitat dels pagesos tindrà més de 65 anys. De fet, l'any 2020 només van haver-hi 250 noves incorporacions al sector, mentre que el 2015 en van ser 800.

Per tot plegat, l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) ha posat en marxa diverses iniciatives per fomentar polítiques d'accés a la terra i de suport i acompanyament al sector primari, entre les quals hi ha la posada en marxa dels Espais Test. Laura Megías, tècnica de l'ARCA, explica que aquests espais -finançats per fons Feder- són uns dispositius gestionats per diverses entitats d'un territori que ofereixen un espai físic per poder posar a prova el projecte agrari d'una persona o d'un col·lectiu que ja tenen una formació mínima adequada.

A Catalunya hi ha un interès especial en promoure l'emprenedoria al sector de l'oví i cabrum perquè, segons Megías, és un sector "molt fràgil i vulnerable als canvis". A més, assegura que acostumen a ser projectes de ramaderia petits i familiars i que "vertebren el territori", ja que sovint estan lligats a la silvopastura, de manera que "fan una tasca molt important en la reducció del risc d'incendi".

Comparteix

També t'interessarà