Perdonen un deute de més de 280.000 euros a una veïna d'Agramunt amb la Llei de Segona Oportunitat

REDACCIÓ
Publicat: 
12-02-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Perdonen un deute de més de 280.000 euros a una veïna d'Agramunt amb la Llei de Segona Oportunitat
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Bergadà Asociados)

L'Audiència Provincial de Lleida va desestimar el recurs d'apel·lació de la TGSS, que s'oposava a exonerar el passiu insatisfet


El Jutjat de Primera Instància (mercantil) número 6 de Lleida ha perdonat un deute 282.097 euros a una veïna d'Agramunt que es va veure immersa en una situació d'insolvència pels avals signats d'obligacions d'una empresa que tenia el seu exmarit l'any 2009, la qual va fer fallida. En aquest sentit, cal assenyalar que l'Audiència Provincial de Lleida va desestimar el recurs d'apel·lació que va presentar al seu moment la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) contra la sentència del Jutjat Mercantil en què es desestimava l'oposició a l'exoneració del passiu insatisfet a la clienta de Bergadà Asociados.

Pel que fa als fets, aquests es remunten al 2009 quan la dona i el que aleshores era el seu marit tenien una empresa dedicada al transport. L'home va començar a invertir en camions i cotxes, entre altres, però la mercantil va començar a tenir problemes de liquiditat. Davant d'aquesta situació, "vaig confiar-hi i vaig signar avals sense tenir coneixement de què es tractava realment", comenta. La situació d'insolvència va provocar, entre d'altres, un deute important per derivació de responsabilitat de l'empresa amb la TGSS, i va pujar la quantitat total dels deutes a 282.097 euros.

Així mateix, comenta que "es va fer impossible pagar una quantitat tan gran, ja que els interessos eren molt elevats. A més, vaig començar a patir embargaments. Això també va propiciar el divorci, per la qual cosa han estat 15 anys molt complicats". De fet, afegeix "han estat uns anys horrorosos, pel fet que em vaig trobar sola amb els meus fills i sempre he intentat que no els faltés res essencial. Fins i tot, jo ja m'havia fet a la idea que estaria tota la vida en una situació d'insolvència".

Va ser el mes de març del 2022 quan un amic li va explicar que Marta Bergadà i l'equip de Bergadà Asociados havia guanyat un cas en què s'havia perdonat un important deute, per la qual cosa la va animar a contactar. "Desconeixia la Llei de la Segona Oportunitat, raó per la qual no tenia esperances que s'aconseguís el perdó del meu deute, però Marta Bergadà sempre era molt positiva", indica. Per part seva, l'advocada i sòcia fundadora de Bergadà Asociados expressa que "quan va venir a exposar-nos el seu cas estava en una situació molt complicada, però complia els requisits per acollir-se a la Llei de la Segona Oportunitat".

Va ser aleshores quan es va iniciar un procediment que va tenir adversitats. La lletrada explica que el concurs es va obrir abans de la reforma del text refós de la Llei Concursal, que va entrar en vigència el 26 de setembre de 2022. "Amb la reforma s'estableix que si en el moment que es demana l'exoneració del passiu insatisfet (EPI) és posterior a la reforma, aquesta haurà de complir la nova norma i en aquest cas les derivacions per la TGSS bloquejaven l'accés a la Llei de la Segona Oportunitat, ja que un dels requisits és que no s'hagin derivat responsabilitats d'Hisenda i Seguretat Social en els darrers 10 anys", exposa.

Per això, "si anàvem a la nova llei, no es complien els requisits, malgrat que aquest és un problema de dret transitori", puntualitza. Fins i tot, afegeix que "en el moment en què es va sol·licitar el concurs ja es va expressar que aquesta part sol·licitaria el perdó dels deutes, i malgrat que no era el moment processal correcte per fer-ho es va fer".

Així doncs, quan es va sol·licitar l'EPI, la TGSS es va oposar al·legant que la nova norma no permetia perdonar els deutes si existia derivació, però el Jutjat de Primera Instància (mercantil) número 6 de Lleida va emetre una sentència desestimant aquestes al·legacions, per haver-se sol·licitat l'EPI amb anterioritat a la reforma. Per això, va presentar un recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Lleida, que recentment va ser desestimada i va reafirmar la resolució del Mercantil. Finalment, una vegada la sentència de l'Audiència de Lleida ha estat ferma, el Jutjat de Primera Instància (mercantil) número 6 lleidatà li ha concedit el perdó dels deutes, que pujaven a 282.097 euros, entre els quals la dona tenia amb la TGSS.

La clienta de Bergadà Associats recorda que durant aquest període de temps "jo veia com s'anaven resolent altres casos i anava preguntant com estava el meu. Han estat molts anys de patiment i dubtes. A tot això, calia sumar-li les múltiples trucades que rebia dels bancs, que agreujaven encara més si estat de nerviosisme i estrès".

Però amb l'arribada de la sentència ferma tot va canviar. "Quan em van trucar de Bergadà Asociados per comunicar-me la bona notícia em vaig posar a plorar, ja que era molt positiva. Han estat molts anys de patiment i horror. Fins i tot, he hagut de demanar molts favors a familiars i amics per poder tirar endavant, vivint moments molt durs, raó per la qual encara no m'ho acabo de creure, ja que psicològicament m'ha destrossat", exposa la clienta del despatx d'Agramunt.

També indica que "ara puc començar des de zero i pensar el dia de demà amb tranquil·litat, dins una nova normalitat. Per això, sempre estaré agraïda a Marta Bergadà i al seu equip. A més, cal tenir en compte que les lleis són molt complicades i cal tenir al costat excel·lents professionals com jo he tingut per poder tirar endavant, ja que han treballat molt intensament en el meu cas i es mereixen un gran reconeixement", conclou.

Comparteix

També t'interessarà