Primera condemna a Lleida per un producte tòxic de l’antiga CAM

j. grau
Publicat: 
01-06-2016
Actualitzat: 01-06-2016 12:08
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Primera condemna a Lleida per un producte tòxic de l’antiga CAM

El jutjat de primera instància número 1 de Lleida ha dictat la primera sentència a la ciutat en la qual es condemna l’antiga Caixa d’Estalvis de la Mediterrània (CAM), absorbida per Banc Sabadell, per un producte tòxic. La sentència condemna Banc de Sabadell a tornar 2.800 euros a un client per la compra de 500 quotes participatives de la CAM, que no valen res després de la desaparició de l’entitat i l’amortització dels títols. Les quotes participatives van ser un sistema per ampliar capital que la CAM va utilitzar a l’inici de la crisi.

Afectats lleidatans per aquest producte tòxic reclamen als jutjats uns 30.000 euros. La majoria d’ells tramiten les causes a través de l’Associació de Perjudicats d’Entitats Financers (Apdef).

Es dóna la circumstància que la primera condemna dictada a Lleida per les quotes participatives de la CAM obliga a tornar els esmentats 2.800 euros a Cudós Consultors, un despatx d’advocats que és precisament el representant de l’Apdef a les comarques de Lleida. Aquest bufet ha tramitat desenes de causes per productes financers tòxics (accions de Bankia, preferents, deute subordinat, quotes participatives) i també per l’escàndol de les emissions contaminants de vehicles del Grup Volkswagen.

La sentència del jutjat de primera instància número 1 de Lleida explica, entre altres coses, que “celebrada l’assemblea general de la Fundació CAM en data 9-7-2012, en la qual es presentaven a aprovació els comptes anuals reformulats pel FROB corresponents a l’exercici 2011, es va declarar que el valor de les quotes participatives, malgrat no haver-se’n aprovat l’amortització, era igual a zero”.

També assenyala que “és evident” que les quotes participatives són “un producte que requereix un elevat coneixement tècnic i una informació suficient sobre els riscos que s’assumeixen al contractar-les, sobretot pel fet que tenen un caràcter indefinit i cotitzen en un mercat secundari”.

Segons la sentència, “resulta meridianament clara l’absència absoluta del compliment dels deures d’informació transparent que incumbeixen a l’entitat financera en totes i cada una de les fases del contracte”, per la qual cosa “es va presentar un vici de consentiment”. El jutge anul·la la compra de les quotes i obliga a tornar tots els diners al client.

Comparteix

També t'interessarà