⏯️ Prop de cinquanta persones utilitzen el banc d'habitatges de les Garrigues per trobar un lloc on viure

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
25-12-2023
Actualitzat: 25-12-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Prop de cinquanta persones utilitzen el banc d'habitatges de les Garrigues per trobar un lloc on viure
    Peu de foto: 
    Alba Mor (ACN)

Un total de 47 persones busquen una casa o un pis per viure a les Garrigues mitjançant el banc d'habitatges impulsat pel Consell Comarcal. El servei, que funciona des del mes d'abril, ha formalitzat dos contractes –un de compravenda i un altre de lloguer– i actualment compta amb 5 ofertes disponibles. Es tracta d'una iniciativa per facilitar el contacte entre oferents i demandants d'habitatge i frenar la situació de despoblament que viu la comarca. Així mateix, l'objectiu és dinamitzar el parc d'habitatges buits i promoure la rehabilitació d'immobles. Segons el cens realitzat pel Consell Comarcal de les Garrigues i l'Oficina Jove hi ha 1.345 habitatges buits en 21 pobles de la comarca.

Un dels requisits per poder inscriure un habitatge a la borsa és que l'immoble estigui en condicions per viure-hi. "Moltes cases estan tancades i es deterioren. Si els seus propietaris no les utilitzen com a segones residències queden abandonades", ha apuntat la tècnica del projecte 'Resiliència i repoblament a les Garrigues', Montserrat Bosch. D'aquesta manera, des de l'ens comarcal s'anima als propietaris que rehabilitin habitatges buits per posar-los a disposició de la borsa.

El perfil dels demandants d'habitatge va des dels jubilats que volen tornar al seu poble d'origen, passant per famílies que venen de fora i busquen establir-se en un ambient rural, fins als joves. És el cas de la Laia Morros, de Lleida, que fa 7 mesos que busca una casa a les Garrigues perquè l'atrau "l'essència de poble".

"Hi ha poques ajudes"

Tot i que Morros valora de manera positiva la iniciativa del Consell Comarcal, també alerta que la recerca li resulta "difícil i frustrant". En aquest sentit, considera que hi ha pocs habitatges disponibles i que alguns necessiten reforma. Per tot, Morros conclou que "persones joves que no es poden permetre una hipoteca tenen complicat anar a viure a un poble de les Garrigues".

De fet, Bosch ha explicat que molts propietaris no tenen la voluntat d'invertir diners en reformes i prefereixen vendre els seus immobles a preus econòmics. Per això, la pàgina web de la borsa d'habitatge inclou un apartat per tal d'informar els propietaris de les ajudes a les quals es poden acollir.

En tot cas, algunes subvencions no s'adapten a les necessitats dels propietaris. L'Esteve Canet, nascut a Barcelona amb família a la Granadella, va comprar una casa en aquest poble que ara es vol vendre amb una prèvia rehabilitació. "M'encantaria fer-la jo si tingués els diners, però hi ha pocs ajuts i aleshores és complicat", ha conclòs.

Comparteix

També t'interessarà