Reacrediten el Servei d'Al·lèrgia del Santa Maria de Lleida com a Unitat d'asma greu
El Servei d’Al·lèrgia de l’Hospital Universitari de Santa Maria ha obtingut la reacreditació com a Unitat d’asma greu per part de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), una distinció que manté des de 2018. Aquesta acreditació reconeix als centres que disposen dels recursos humans i materials necessaris per a la prevenció, diagnòstic i tractament dels pacients amb asma.
Importància de la Unitat d’asma greu
Les patologies complexes com l’asma greu requereixen una atenció especialitzada i recursos optimitzats per oferir una atenció excel·lent als pacients. A Espanya, l’asma afecta el 5% de la població adulta i el 10% dels infants. En el cas de l’Hospital Universitari de Santa Maria, el 25% de les visites anuals al Servei d’Al·lergologia són per asma, amb 86 primeres visites i 232 successives ateses per la Unitat d’asma greu el 2023.
Característiques de l’asma greu
Tot i que la majoria dels pacients asmàtics poden ser tractats amb èxit amb els tractaments actuals, un grup significatiu pateix asma greu o de difícil control, amb crisis freqüents que requereixen visites a urgències i ús de corticoides sistèmics. Aquests pacients consumeixen més recursos sanitaris comparat amb la resta d’asmàtics.
Funcions de la Unitat d’asma greu
La Unitat d’asma greu se centra en els pacients amb major gravetat, oferint:
- Educació sanitària: per millorar l’adherència al tractament.
- Supervisió de tractaments biològics: amb una exigent supervisió per a pacients que necessiten aquests fàrmacs.
El 2023 es va crear el comitè territorial d’asma greu i biològics en patologia respiratòria, un equip multidisciplinari que inclou especialistes en Pneumologia, Otorinolaringologia, Farmàcia hospitalària, Al·lergologia i Infermeria, per millorar la gestió dels pacients amb asma greu.
Objectius de les unitats d’asma greu
Les unitats d’asma greu tenen com a objectius:
- Millorar la cura del pacient: assegurant una alta qualitat assistencial.
- Optimitzar la gestió dels recursos.
- Desenvolupar plans formatius en asma.
- Fomentar la col·laboració interdisciplinària: en un entorn de cooperació.
- Promoure la recerca: per avançar en el coneixement i tractament de l’asma greu.
Beneficis per als pacients
Millorar l’atenció als pacients amb asma greu pot reduir les visites a urgències, els ingressos hospitalaris i el consum de recursos sanitaris, a més de millorar la qualitat de vida dels pacients.
En resum, la reacreditació de la Unitat d’asma greu de l’Hospital Universitari de Santa Maria reflecteix el seu compromís amb l'excel·lència en l’atenció de pacients amb aquesta patologia complexa, millorant així els resultats de salut i l’eficiència en la gestió sanitària.