'Som Prematurs' reivindica la 'separació zero' entre els nadons i les famílies

ACN
Publicat: 
16-11-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 'Som Prematurs' reivindica la 'separació zero' entre els nadons i les famílies

L'Associació de Prematurs de Catalunya (Som Prematurs) reivindica la 'separació zero' entre els nadons i les mares i els pares, amb motiu del Dia Mundial de la Prematuritat, el 17 de novembre, aquest dimecres. L'associació assenyala que aquest reclam és "encara més necessari en el context actual", després de mesos de moltes restriccions d'accés als hospitals per la pandèmia de la covid-19. Segons una enquesta de l'European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI), una xarxa d'organitzacions de famílies i pacients de la qual forma part Som Prematurs, a l'estat espanyol a la meitat de les mares no se'ls ha permès tenir el suport de la parella o acompanyant durant el part en la pandèmia.

Els nadons prematurs són aquells nascuts abans de la setmana 37 de gestació. Els que neixen amb menys setmanes o pes poden viure mesos en una incubadora, on estan molt intervinguts perquè sobrevisquin. Des de l'associació destaquen que la implicació i la cura directa de la mare i el pare incideixen clarament en la recuperació i les seqüeles que la prematuritat els pot deixar.

L'Associació de Prematurs de Catalunya s'ha adherit a la campanya de l'EFCNI, per a la 'separació zero'. "Hem de recuperar la normalitat. El nostre objectiu de cara al 2022 és que els pares i les mares puguin estar junts i en contacte continu amb els infants prematurs ingressats als hospitals", assenyala la presidenta de Som Prematurs, Elisabet Farga, en declaracions recollides en un comunicat.

L'EFCNI va impulsar una enquesta per recollir les experiències de les mares i pares als hospitals durant la pandèmia de la covid-19. L'estudi conclou que les restriccions suposen un estrès per a les famílies i que els aboquen a altes hospitalàries amb escassa o nul·la experiència en la cura de nadons que es troben en una situació molt fràgil o amb complicacions derivades de la prematuritat.

A l'estat espanyol, el 52% de les mares enquestades indica que no se li va permetre tenir el suport de la parella o acompanyant durant el part i el 64% dels progenitors no podien visitar junts els nadons a la unitat de cures intensives neonatals (UCIN). També el 64% dels enquestats va sentir que les restriccions imposades per la pandèmia van dificultar estar al costat del fill.

D'altra banda, l'associació destaca que l'Hospital Parc Taulí de Sabadell és un model en l'acompanyament online a les famílies de nadons prematurs. Som Prematurs explica que des de fa uns mesos l'hospital posa a disposició de les famílies tauletes digitals perquè es connectin a les sessions d'acompanyament que ofereix l'associació.

Un total de 33 ajuntaments i les diputacions de Catalunya il·luminaran les façanes dels seus edificis de color lila per commemorar el Dia Mundial de la Prematuritat aquest dimecres, en una iniciativa de l'associació.

Comparteix

També t'interessarà