Un Museu del Clima exemplar

REDACCIÓ
Publicat: 
05-11-2019
Actualitzat: 05-11-2019 9:10
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un Museu del Clima exemplar

El projecte arquitectònic del Museu del Clima de Lleida, obra de Toni Gironés, va guanyar ahir ex aequo el Premi d’Arquitectura Espanyola 2019 del Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), juntament amb els catorze habitatges de protecció oficial del projecte Life Reusing Posidonia, a Sant Ferran (Formentera).

El jurat va considerar que les dos obres tenen el mateix mèrit per emportar-se aquest guardó, amb el qual els edificadors espanyols reconeixen els millors projectes arquitectònics de l’estat en l’últim bienni.

Així mateix, en aquesta ocasió, a més dels valors tècnics i artístics de l’obra, el jurat va tenir com a referència els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de l’ONU. “Tots dos són equipaments públics exemplars, que mostren una preocupació mútua per la investigació i la sostenibilitat amb grans dosis de disseny i enginy”, van destacar els jutges. El resultat són dos projectes “ambientalment sostenibles”, van subratllar. L’entrega del premi tindrà lloc el dia 28 a l’Hipòdrom de La Zarzuela.

El Museu del Clima de Lleida va obrir per primera vegada al públic el 21 de juny de l’any 2017 al Turó de Gardeny amb l’objectiu de difondre la ciència i les característiques del canvi climàtic. Per a això, Gironés va diluir “els límits entre l’espai edificat i l’espai públic exterior, que és el que realment interpreta el clima”, va explicar. Val a recordar, a més, que el 2015 l’anterior govern de la Paeria va anunciar que allotjaria el llegat del científic Joan Oró, que encara continua emmagatzemat al Parc Científic de Gardeny. Actualment el museu ofereix tallers d’astronomia, cine i gimcanes relacionades amb el medi ambient.

Doble reconeixement a la Biennal Iberoamericana 2019 al Paraguai

El Museu del Clima va aconseguir el mes passat durant l’XI Biennal Iberoamericana d’Arquitectura el premi al projecte arquitectònic més innovador, entre el 2016 i el 2018, a Asunción, al Paraguai. El projecte de Gironés va ser guanyador d’entre una convocatòria internacional en la qual es van presentar 997 propostes. Així mateix, va guanyar un dels dos guardons especials del jurat ja que es tractava d’“un exemple de creació d’espai públic, carregat de poètica i amb un cuidat ús dels detalls”.

Comparteix

També t'interessarà