Visió inèdita de la Tàrrega de finals del XIX i el XX en fotos

SEGREcom
Publicat: 
08-05-2016
Actualitzat: 09-05-2016 11:51
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Visió inèdita de la Tàrrega de finals del XIX i el XX en fotos

Tàrrega va inaugurar divendres l’exposició documental Arxius de família, en la qual s’exhibeixen per primera vegada al públic fotografies i filmacions realitzades per particulars des de finals del segle XIX i durant el segle XX a la capital de l’Urgell.

La mostra, que estarà oberta al Museu i l’Arxiu Comarcal fins al 26 de juny, ofereix una perspectiva inèdita de la Tàrrega dels últims 150 anys mitjançant documents gràfics registrats des dels àmbits amateurs i domèstics. Mitjançant una crida popular, famílies de la capital de l’Urgell han aportat tot aquest material privat.

Els comissaris de l’exposició, Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta, van elaborar una selecció i finalment s’exhibeixen un total de 700 fotografies i 105 minuts de cintes domèstiques.

Així doncs, el resultat és una evocació de la Tàrrega dels dos últims segles a partir d’imatges inèdites de la vida quotidiana de la gent, no tant dels grans fets històrics sinó dels hàbits i costums populars.

L’acte inaugural va comptar amb la presència de l’alcaldessa, Rosa Maria Perelló; el regidor de Cultura, Raül Palacios; el director del Museu Comarcal de l’Urgell, Jaume Espinagosa; i el director de l’Arxiu Comarcal, Carles Quevedo.

El projecte Arxius de família l’organitza la regidoria de Cultura en col·laboració amb el Museu i l’Arxiu Comarcal de l’Urgell.

"La proposta vol recollir el testimoni visual deixat pels aficionats de la fotografia i el cine de Tàrrega i traslladar al públic tot aquest patrimoni documental", van explicar Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta. "Hem alliberat dels calaixos de la memòria aquests documents reservats a l’àmbit familiar i anònim per reconstruir el nostre imaginari com a poble", van afegir en aquest sentit.

S’ha de destacar que aquest projecte d’investigació i recerca cultural i etnogràfica ha aconseguit inventariar un total de 7.000 instantànies (des de la segona meitat del segle XIX fins a l’any 1980) i més de 1.000 minuts de pel·lícula domèstica (filmats entre els anys 1956 i 1987).

Retrats, festes familiars i vida social i laboral

L’exposició Arxius de família presenta diversos formats documentals: des de pel·lícules de súper 8 i filmacions de vídeo fins a reproduccions de fotografies i originals vintage d’època, els més antics datats l’any 1870. Tot ha estat cedit per més de seixanta famílies i particulars de Tàrrega, a més dels fons propis de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell i el Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat.

El material s’ha agrupat per blocs temàtics: retrats, temps de lleure, treball, actes familiars (festes, casaments, comunions), activitats socials... A l’Arxiu Comarcal, s’hi exposen també plaques de vidre (els antics negatius) del fotògraf de Tàrrega Miquel Martí Florensa.

Així mateix, s’ha editat un llibre i un DVD que glossa l’essència de l’exposició i d’aquest projecte d’investigació etnogràfica, en el qual Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta han estat treballant durant més d’un any. A més, una vegada clausurada la mostra, el material digitalitzat es dipositarà a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell.

Comparteix

També t'interessarà