Solsona
Solsona
Es la Capital de la comarca del Solsonès.
El municipi de Solsona està situat a l'altiplà del Solsonès, al centre de la comarca. S'assenta sobre una depressió de terreny inclinada cap al sud, capçalera del riu Negre o riera de Solsona
Tot el terme municipal es troba per damunt dels 600 m. La cota més alta del terme municipal és al cim del Serrat de Sant Bartomeu, a l'extrem nord-oriental, per on passa la frontera amb el terme municipal d'Olius i on s'assoleixen els 869,7 m. d'altitud.
Pel terme municipal hi transcorren 66 cursos fluvials (complets o els seus trams).
Totes les seves aigües desguassen al Cardener a través del seu afluent, el riu Negre, a excepció d'una franja nord-occidental que ho fan per mitjà de la Ribera del Llissó mitjançant les dues rases que la conformen: la rasa de Moriscots i la rasa de Comajuncosa.
El riu Negre travessa el terme municipal de nord a sud al llarg de 5.574 m.
Les fonts són abundants en tot el terme municipal. En els 17 km² de terme municipal hi ha comptabilitzades, pel cap baix, un total de 30 de us naturals. Les més concorregudes són la Mare de la Font, la font dels Frares, la font de la Mina, la font del Corb, la font del Grill i la font del Molí dels Capellans.
La Ciutat
El nucli medieval està format pel que actualment es coneix com a Nucli Antic, que s'aixeca al centre de l'actual nucli urbà. A tot el voltant d'aquest nucli originari, però preponderantment cap a llevant i cap al migjorn, es van anar estenent els barris de Solsona. La Creu Blanca (al nord) i cal Llarg (al sud-oest) són els dos únics barris que queden separats del nucli urbà. Integrats en aquest, cal fer esment dels barris de la Cabana del Geli, el Camp del Molí, la Creu de Sant Joan, cal Xuixa, Mira-sol, Josep Torregassa, el Serrat del Mingo i el Tossal.
La rodalia
La resta del terme municipal és conegut amb el nom del Vinyet, nom que prové del fet que el cultiu predominant que s'hi feia era el de la vinya, fins que, a la segona meitat del segle XIX, va sobrevenir la plaga de la fil·loxera.
Amb una població que supera els 9.000 habitants i una extensió de 17 Km2, Solsona manté encara avui els seus principals atractius, la calma i la riquesa del patrimoni històric i cultural. La història amb què les restes de la muralla fortifiquen les cases del nucli antic enalteix la capital de la comarca del Solsonès, que des de fa més de 400 anys és ciutat -pel títol concedit pel rei Felip II- i seu de bisbat.
Dades referides a l'any 2021
Ajuntament de Solsona
Arxiu Històric Comarcal de Solsona
Banc Sabadell
Biblioteca Fundació "La Caixa"
Biblioteca pública de Solsona
Bombers de Solsona
CCP Arrels I
CCP Arrels II
CCP Arrels Llar d'Infants
CEIP Setelsis
Caixa Manresa
Caixa Penedès
Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona
Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona
Cambra de Comerç i Indústria
Cap de Correus i Telègrafs
Centre Sanitari del Solsonès
Centre d'Estudis Lacetans
Centre de recursos pedagògics de Solsona
Consell Comarcal del Solsonès
Consell Comarcal del Solsonés
Correus i telègrafs
Creu Roja Solsona
Creu Roja de Solsona
Escola Bressol
Escola Capacitació Agrària
Escola Llar
Estació d'autobusos de Solsona
F.P.M. Escola de Música de Solsona
Guàrdia Civil de Solsona
Hospital Pere Màrtir Colomés
IES Francesc Ribalta
Mossos d'esquadra de Solsona
Museu Diocesà i Comarcal de Solsona
Museu del Ganivet i Eines de Tall
OT Solsona
Parc de Bombers de Solsona
Policia local de Solsona
Taxis Solsona
Urgències (Solsona)
ASOVI, Associació d'Oví
NULL
Agrupació Sardanista Solsona
NULL
Agrupació de Geganters
Entitat constituïda per conservar i potenciar la manifestació gegantera de Solsona. Aquesta manifestació és un fenomen cultural de caràcter folklòric, els orígens de la qual daten com a mínim de la segona meitat del segle XVII.
Agrupament Escolta Claret
NULL
Agrupament Escolta Vall de Lord
NULL
Associació Amics del Tractor d'Època
NULL
Associació Defensa dels Vegetals
NULL
Associació Jubilats "Estel del Solsonès"
NULL
Associació Productors Plantes Aromàtiques, CTFC
Associació Productors de Bolets, CTFC
Associació Prominusvàlids AMISOL
Associació d'Artistes de Solsona
Associació de Festes del Carnaval
NULL
Associació de Radioafeccionats del Solsonès
NULL
Associació de veïns Sant Antoni
CREDA
NULL
Centre Associació Pro Subnormal de Solsona i Comarca
Centre Excursionista del Solsonès
Centre d'Estudis del Solsonès
Club Atlètic Solsona Marató
Club BTT del Solsonès
Club Bàsquet Solsona
Club Dards del Solsonès
Club Esportiu Arrels
NULL
Club Futbol Solsona
NULL
Club Natació Solsona
NULL
Club Tennis Solsona
Club Tennis Taula Francesc Ribalta
NULL
Club Vòlei Solsona i Comarca
Club d'Esquí Solsona
Club d'Estels Vent Serè Solsona
NULL
Club de Golf Ribera Salada
NULL
Club de Jubilats "Sant Jordi"
NULL
Cobla Juvenil Ciutat de Solsona
Consell Esportiu del Solsonès
Consorci Forestal
NULL
Cáritas Arxiprestal
GRUSVAS
NULL
Gogistes Solsonins
Grup Justícia i Pau / Mans Unides
NULL
Grup de teatre Lacetània
Hora 3
NULL
IACSI
NULL
Joventuts musicals
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC)
Orfeó Nova Solsona
NULL
Organització Juvenil ONA
Orquestra Patinfasjàs
NULL
Penya Barcelonista de Solsona
Penya Blanc-i-Blava del Solsonès
NULL
Penya Ciclista l'Esforç de Solsona
Raspinell Grup Estudi Defensa Natura
Riallera, Associació de Lleure
SOM, Solsona Modelisme
Societat Ocellaire El Passarell
NULL
Societat de Caçadors de Solsona
Societat de Pescadors de Solsona
Solsona Patí Club
Stick Club Solsonès
Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona
NULL
Unió de Pagesos del Solsonès
Actualitat i notícies a Solsona
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!
Dades facilitades per Idescat
Per arribar a Solsona des de Lleida, agafarem l’A-2 fins arribar a Tàrrega, on s’enllaça amb la carretera L-310, en direcció a Guissona. Un cop allà agafarem la C-75 direcció Biosca i la C-451 fins a Solsona.
Distància a capital de provincia (Lleida): 103 km (1 hora, 15 minuts en cotxe).
GASTRONOMIA: La gastronomia sempre és un bon motiu per fer una visita al Solsonès. Els plats són sòlids, tal com correspon a una bona cuina de muntanya amb carns excel·lents com el porc i les seues elaboracions, especialment els embotits. A la tardor el gran esdeveniment gastronòmic són els bolets, el producte estrella de totes les taules. Els pastissers destaquen per ser els millors artesans de la coca, les bales de trabuc o el pastís del Solsonès. Productes amb denominació comarcal: -embotits: productes carnis elaborats amb carn de porc i tripa natural com el donegal (blanc i negre), la llonganissa, el fuet i també la botifarra negra i la blanca crua. -Mató i formatge fresc: elaborats amb llet pasteuritzada de cabra. -Patata de l'Alt Solsonès -Conserves de bolets: producte natural dels boscos del Solsonès, tractat de forma artesana, que es conserva de dos formes diferents: esterilitzat i dessecat. Solsonencs i solsonins són les dos formes amb què es coneixen els seus habitants.
La Solsona actual s'ha de situar al segle X i va nàixer a l'entorn del castell i del monestir. Al 1593, es va crear el bisbat de Solsona i un any després el rei Felip II li donà el títol de ciutat. Hi ha un poblat preromà del qual deu tindre el seu origen històric. El nucli urbà antic conserva una bona part de l'estructura de la vella ciutat emmurallada. L'antic hospital d'en Llobera va servir successivament de col·legi, d'universitat i de seminari. Es considera Solsona l'antiga Setelsis dels lacetans. Alliberada del domini islàmic el primer terç del segle IX, la població es va desenvolupar a partir del 920, any de la carta de poblament atorgada pel comte Sunyer. Crescuda a recer de la canònica de Santa Maria, sorgida vers el 923 dins l'extens bisbat d'Urgell, durant l'edat mitjana va compartir amb Cardona la influència social, econòmica i política damunt els pobles de la rodalia. La creació del bisbat de Solsona, a la fi del segle XVI, amb l'elevació de Solsona a la categoria de ciutat el 1594, oficialitzà l'antiga capitalitat efectiva i incrementà aquella influència. Entre el 1620 i el 1717 va albergar una universitat literària, fundada amb privilegi del papa Pau 19 i suprimida per Felip V a la fi de la guerra de Successió (es va incorporar a la de Cervera). La ciutat va patir fortament les conseqüències de la guerra napoleònica (durant la qual les tropes franceses de Mcdonald la van assetjar i incendiar al 1810) i de les lluites civils del segle XIX; al 1837, en la primera guerra carlina, els carlins hi van instal·lar la seua Junta Suprema del Govern del Principat, després de prendre la ciutat. Un any més tard les tropes liberals del baró de Meer la van recuperar i aquest va fortificar i reconstruir en part l'antic Castellvell del pròxim turó (o castell de Solsona). En la guerra dels Matiners, el general carlí Tristany es va aixecar a Solsona. Les destruccions d'edificis, la devastació de les fonts de riquesa i la inseguretat política van motivar un important èxode de la població cap als pobles i colònies fabrils del Cardener i del Llobregat i altres viles del Bages i comarques catalanes meridionals.
David Rodríguez i González Alcalde-president | ERC |
Rosó Barrera i Call | ERC |
Ramon Montaner i Viladrich | ERC |
Judit Gisbert i Ester | ERC |
Ramon Xandri i Solé | ERC |
Sara Alarcón i Postils | ERC |
Joan Parcerisa i Albacete | ERC |
Marc Barbens I Casals | JxS |
Isabel Pérez i Martínez | JxS |
Xavier Torres i Romero | JxS |
Pilar Viladrich i Masana | ApS - CUP |
Òscar Garcia i Companys | ApS - CUP |
Mohament El Mamoun Mrimou | PSC |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Museu Diocesà i Comarcal de Solsona
Museu gestionat per l'ajuntament de Solsona, el Bisbat i la Generalitat de Catalunya.
Els horaris són: de l'1 de maig al 30 de setembre, de dimarts a dissabte, de 10 a 13h i de 16,30 a 19h i els diumenges i festius, de 10 a 14h. De l'1 d'octubre al 30 d'abril, de dimarts a dissabte, de 10 a 13h i de 16 a 18h; els diumenges i festius de 10 a 14h. Està tancat els dilluns i els dies 1 de gener i 25 de desembre.
El museu està situat al monumental edifici del palau episcopal, d'estil neoclàssic català.
L'actual museu té el seu origen en els antics Museu Diocesà de Solsona i Museu Etnogràfic del Solsonès.
La visita comença a la planta primera, a la sala que allotja una mostra de la singular Col·lecció d'Objectes i Figures de Sal. A partir d'aquesta sala s'inicia un recorregut cronològic per la història i l'art de les comarques que integren el bisbat de Solsona, recorregut que comença al neolític i acaba al segle XIX.
Solsona monumental
La millor opció per descobrir Solsona de la mà d'un guia local. Passejar pel nucli històric de Solsona és retornar al passat, a un passat emmurallat que encara conserva els tres portals d’entrada a la vila: el del Pont, el del Castell i el de Llobera. Et convidem a viure la història amb un recorregut guiat pel nucli històric: carrers i places Major, de Sant Joan, de Sant Isidre, amb les fonts i cases senyorials. La visita inclou la catedral amb el claustre. Descobriràs les històries i llegendes que envolten la catedral i la Mare de Déu del Claustre, patrona de Solsona. També coneixeràs les famílies nobles més importants que han deixat petjada a la ciutat. Finalment, durant la visita al Quarto dels Gegants es presenta tot el patrimoni folklòric de la Festa Major de Solsona.
Durada: 2 hores.
Tipus d'activitat: ruta cultural.
Preu: 12€ general / 10€ reduïda / 5€ de 5 a 12 anys.
Descomptes: gratuït amb el carnet de súper.
Inclou: guia compartit. Entrada i visita a la catedral i el quarto dels gegants de Festa Major.
Disponibilitat: dissabtes, diumenges i festius. Consultar horaris durant la reserva.
Punt de trobada: Portal del Pont
Places disponibles: 15 persones per guia. Per a grups més grans, contacteu.
Quarto dels Gegants
Descobreix els gegants de Festa Major. Vols saber on viuen els gegants de la Festa Major de Solsona? Vine a descobrir l'espai on es guarden juntament amb la resta d'improperis. En aquesta activitat us presentarem els elements de la Festa Major i Corpus: els 4 gegants, els nans, els óssos, l’àliga i aligons, el drac, la mulassa i el bou.
Us atreviu a conèixer-los de prop? Ideal per a famílies i nens.
Durada: 30 minuts.
Tipus d'activitat: visita guiada familiar.
Preu: 4€ general / 3€ reduïda de 5 a 12 anys. Menors 5 anys gratis.
Inclou: guia compartit.
Disponibilitat: dissabtes a la tarda. Consultar ampliacions i horaris durant la reserva.
Punt de trobada: Portal del Pont
Places disponibles: 15 persones per guia. Per a grups més grans, contacteu.
Un món natural
És una ruta amb temàtica paisatgística per la comarca del Solsonès. Es pot realitzar durant tot l'any i es fa amb cotxe amb una durada de mig dia per recórrer una distància de 70,8 km. La ruta surt de Solsona i passa per Lladurs, on es visita l'església de Santa Maria de Lladurs. Després es dirigeix cap al cap del Pla, font del Teixó i font Fenerals, un bon lloc per parar i contemplar el clot de Vilamala. Més tard la ruta es dirigeix cap a les pistes d'esquí de Port del Comte, per després seguir la carretera de la Coma. S'arriba a les fonts del Cardener, justament al naixement del riu, on hi ha una àrea de pícnic i un hostal. Després es visita el poble de la Coma i la seua església de Sant Quirze i Santa Julita. Sortint del poble hi ha la font de la Puda, font d'aigües sulfuroses i medicinals. Més endavant es visita el poble de Sant Llorenç de Morunys i es torna a agafar la carretera cap a Solsona. Abans d'arribar-hi, ens desviem per anar al santuari de Lord. Després, i passant per l'embassament de la Llosa del Cavall, ja ens dirigim cap a Solsona, que és el final del trajecte.
Ruta Ribera Salada
És una ruta de temàtica paisatgística, per fer amb cotxe, que dura mig dia i que recorre la distància de 35 km. Es pot fer durant tot l'any.
La ruta surt de Solsona en direcció a Bassella per la L-301. Agafa una desviació a la dreta en direcció al pont del Clop, Montpolt i Cambrils, i arriba a l'Hostal de Cirera. A la dreta hi ha un roure centenari. Durant la ruta hi trobem diversos trencalls que ens porten a petites esglésies. Arribem al pont del Clop. La ribera Salada no és un riu de curs lineal. La capçalera del riu la configura el municipi d'Odèn, lloc on si fa bon temps ens podrem banyar.
Després es visita l'església de Sant Miquel de Montpol i continuem fins al mirador de Serra-seca, mirador privilegiat del sector alt de la ribera Salada i l'Alt Urgell. Des del mirador es poden veure les montserratines i les roques blanques. A la dreta hi ha un camí que porta al castell de Cambrils i a l'església del Remei. També es pot visitar l'església de Sant Martí de Cambrils.
Més tard arribem al llogarret de Cambrils. Es poden visitar les antigues salines, indústria avui aturada que destaca per la curiositat arquitectònica de tot el procés d'extracció de la sal. També es pot visitar un antic molí fariner en funcionament, la font Salada i les Salines.
El camí de tornada permet variants que pot triar cada visitant.
Una passejada fins al Centre de Catalunya
És una ruta de temàtica cultural, per fer en cotxe, que dura un dia, amb un interval de 30 minuts a peu, i que es pot fer durant tot l'any.
L'inici és a la carretera de Solsona a Torà (LV-3005). Hi ha un trencall a la dreta que porta a Llobera, on es pot visitar l'església de Sant Pere i el Castell de Llobera. Després arribem al nucli de l'Hostal Nou, on hi ha l'església parroquial de Peracamps i el castell de Peracamps. Per allí a prop hi ha el dolmen de Llobera. Després tornem una altra vegada a la carretera LV-3005.
En direcció esquerra, trobem la torre de Vallferosa a 1 quilòmetre, impressionant i ben conservada torre de defensa. Més endavant ens dirigim cap a Claret i Ardèvol. En aquest últim poble es visita la torre de defensa i l'església parroquial de Santa Maria d'Ardèvol. Al cementiri d'aquest poble hi ha enterrat el general Tristany (Guerres Carlines).
Després es visita ja el santuari de Pinós, des d'on es domina una magnífica panoràmica que arriba fins als Pirineus, a Collsacabra i al Montseny. Pinós és geogràficament el centre de Catalunya. Després hi ha diverses opcions a triar i més tard, agafant un trencall a l'esquerra, arribem a Cal Tristany i el dolmen de la Pera. Posteriorment, tornem a la carretera i ens dirigim al poble de Su. Visitem Su i més tard el santuari del Miracle. Després, per un trencall a l'esquerra, ens dirigim a la parròquia de Torredenegó, edifici romànic del segle XII amb molts elements escultòrics interessants, com la portalada recuperada fa poc del Museu de Solsona. Cal tornar a la carretera i seguir en direcció Solsona, on finalitza la ruta.
De l'Altiplà a l'Alt Solsonès
La ruta va de Solsona a Sant Llorenç de Morunys, passant per Lladurs. És una ruta esportiva, per fer a peu, que dura 6 hores i 52 minuts. El recorregut és de 26,7 km i es pot fer durant tot l'any.
L'itinerari Solsona-Sant Llorenç de Morunys és part d'un sender de gran recorregut (GR-7). L'utilitza molta gent.
Sortim de Solsona pel carrer de la Bòfia i anem per un camí que segueix per la ribera, aigües amunt. Pel camí trobem la font del Corb, ben condicionada al mig d'una bonica arbreda. Després deixem la ribera del riu i ens endinsem pel bosc. Arribem a un collet a les envistes del castell de Lladurs. Baixem per un sender que passa pel llom. Als 150 metres arribem a la carretera de Solsona a Sant Llorenç i la seguim de cara a Lladurs. Quan arribem al camí de Burrells, l'agafem per visitar la casa Burrells. Després agafem un camí carreter que planeja en direcció nord, creuem la fondalada deixant un camí que baixa cap al sud i anem pujant fent revolts. Davant tenim el tallat coronat pel castell de Lladurs. Pugem i, un cop a dalt, ens dirigim en direcció nord. Trobem un entroncament de quatre camins. Anem cap a l'esquerra creuant la plana entre camps de sembrats i pastura.
Hem tornat a la carretera i la seguim durant uns 4 km en direcció nord. Ens separem de la carretera per passar per un camí ramader paral·lel. Arribem a l'Hostal de Cap del Pla, que està situat al final de l'altiplà. Després, la carretera gira cap a la dreta i el GR-7 continua recte per un sender que aviat inicia una llarga pujada per terreny pedregós. Al final de la pujada, anirem una estona més planers. Passem arran de carretera. Continuem recte, inicialment pugem una mica, però aviat baixarem fins a la collada de l'Hostal del Vent. Després agafem un camí que baixa en direcció nord i alternarem carretera i camí ramader. La carretera fa un revolt, tot pujant cap a l'est. Des d'aquí és forçós passar-hi. Aviat trobem font Fenerals, que salta a la cuneta. La carretera fa un altre revolt, la deixem i anem per un corriol cap a l'est fins a arribar a un collet a les envistes de Sant Llorenç de Morunys, lloc on ens dirigim. Abans, però, ens desviem en una bifurcació per una escletxa anomenada roca esqueixada.
Saltem a la pista de Sant Llorenç de Morunys al santuari de Lord. Podem visitar aquest interessant monument i després anar per un sender cap a l'esquerra, creuar un torrent i anar planers sobre un camí empedrat. Per últim, ja baixem per la carretera de Coll de Jou i la seguim per entrar al poble de Sant Llorenç de Morunys, final de la ruta.
Ruta de les Fonts
Ruta per fer a peu (2 hores) o en bicicleta tot terreny (1 hora). Es pot fer durant tot l'any i recorre una distància de 10,400 quilòmetres.
Sortim de Solsona i la primera font que trobem és la font de la Fulla. Continuem, creuant diverses vegades la ribera, i després visitem la font de la Mina. Seguim la rasa de Pallarès pel marge dret i arribem a la Mare de la Font. Després la deixem enrere per sortir a la carretera i continuar en direcció a Bassella, uns 100 metres. Agafem un altre camí i arribem a la Font dels Frares, prop d'una esplanada de roures. Continuem passant riberes, ponts i bifurcacions de camins, fins a arribar a la font de Llobató, on s'aconsella beure. Després agafem un caminet que s'endinsa pel bosc i arribem tot seguit a la font de Sant Ferran. Continuem pel bosc, passant per poblets petits i des d'on veurem panoràmiques molt belles. Després d'una bifurcació, arribem a la font de la Salamandra, que queda enfonsada sota els boixos. Després d'unes bifurcacions arribem per carretera a Castellvell, on podem visitar vàries coses: vistes panoràmiques, un poblat ibèric, l'església romànica... Sortint del Castellvell, anem per una carretera empedrada que seguirem fins a un trencall que ens portarà a diverses cases. D'aquesta manera es pot acabar la ruta.
Ruta de la Cripta i el Pantà
Ruta per disfrutar de la natura i del romànic. Es pot fer a peu o en bicicleta tot terreny. Dura 2 o 3 hores i es pot portar a terme durant tot l'any.
Sortim de Solsona, en direcció Olius per la carretera de Manresa. Quan arribem al cementiri de Solsona, seguim una pista nova que passa per l'ermita romànica de Sant Honorat.
Deixem la pista i continuem per la vora d'un pou. Trobem una bifurcació que permet dos visites diferents. Més tard trobarem una pista d'accés a Olius.
Sant Esteve d'Olius és un notable exemplar de romànic llombard de la segona meitat del segle XI. El cementiri d'Olius, d'estil modernista, va ser construït per Bernardí Martorell. Algunes tombes estan excavades a la roca.
Tornem a Solsona pel mateix camí.
Opcionalment, sortint d'Olius i aproximadament a 500 metres seguint la carretera de Berga, hi ha un trencall a la dreta que permet vorejar el pantà de Sant Ponç.
Ruta Serra de Busa
És una ruta paisatgística per fer en vehicle 4x4, que dura tot un dia (amb un interval de 40 minuts a peu) i que es pot fer durant tot l'any. La ruta comença i acaba a Solsona passant per la serra de Busa i per Sant Llorenç de Morunys.
En direcció a Busa trobem la parròquia de Besora, església del segle XVII amb un retaule barroc a l'altar major. Per allí també hi ha el castell de Besora, casal de pedra força ben conservat. A l'arribar al pla de Busa, podrem disfrutar d'una gran vista panoràmica: al mig del pla, la casa Rial i l'església de Sant Cristòfol; cap a ponent, el Cogul, el punt més alt de Busa (1516 m). Per un camí indicat arribem al cim del Capolat i del Capolatell, que va servir de presó dels soldats napoleònics. Després baixarem cap a Sant Llorenç de Morunys, on podrem visitar l'església romànica, el claustre i l'altar dels Colls.
La tornada es pot fer per la carretera del coll de Jou.
Pou de glaç
Ruta per fer en vehicle 4x4 i que dura tot un dia. És un itinerari només apte en èpoques estivals, que comença i acaba a Solsona, i que passa pel coll de Jou, pel pla de Bacies, pel forat de la Bòfia, per l'estació d'esquí Port del Compte, per les fonts del Cardener, per la Coma i la Pedra, per la font Puda i per Sant Llorenç de Morunys.
La Vall d'Ora i Sant Pere de Graudescales
Itinerari que permet conèixer el paisatge, el romànic i els antics oficis de la zona. És una ruta per fer en vehicle 4x4, amb un interval de 30 minuts a peu. Dura mig dia i es pot fer durant tot l'any.
L'itinerari s'inicia a Solsona. A 4 quilòmetres en direcció a Berga, trobem la parròquia de Santa Eulàlia de la Vall. Després d'uns quilòmetres per pistes, arribarem al monument al comte Guifré i per un camí descobrirem un pont romànic, un museu, un molí i una serradora.
Visitarem l'església romànica de Sant Lleïr de la Vall d'Ora i la de Sant Anderu de la Móra, del segle XII.
Després podem anar a Rocafumada, un àrea recreativa forestal. Deixant el cotxe, arribem caminant al monestir de Sant Pere de Graudescales, magnífic edifici romànic llombard, refet a la segona meitat del segle XII i restaurat el 1956.
Bacies
Sortim de Solsona per la carretera LV-4241 en direcció a coll de Jou i en aquest indret agafem la pista forestal que porta al refugi. A l'arribar-hi podrem disfrutar de prats subalpins situats a 1.800 metres d'altitud, catalogats com a zona de PEIN. Des d'aquest punt es pot accedir a la part més alta de la comarca, el Pedró dels Quatre Batlles de 2.382 metres.
Busa
Agafem la carretera de Solsona a Berga (quilòmetre 9, trencall que porta a Busa). Seguirem per aquest camí pista on trobarem el magnífic mirador que formen l'església i el castell de Besora. Si continuem arribem al Pla de Busa, a 1.526 metres d'altitud, on trobem el Capolatell, el Capolat i el Cogul. En aquest indret es pot disfrutar d'unes magnífiques vistes de la vall de Lord i de la vall d'Ora.
Ribera Salada i Pont del Clop
Per arribar-hi cal agafar la carretera de Solsona en direcció a Bassella (L-301). Al quilòmetre 3,4 a la dreta es troba un trencall que va cap a Cambrils. Al quilòmetre 15,600 hi ha el pont del Clop. En aquest indret la conca del riu adopta formes curvilínies; per aquesta raó aquest tram rep el nom de canal Serpent; lloc on si fa bon temps podrem banyar-nos en les seues transparents aigües.
La Ribera Salada té una longitud d'uns 40 quilòmetres i en el seu trajecte travessa terres dels municipis d'Odèn, Lladurs i Castellar de la Ribera. D'altra banda, el caràcter salobre es manifesta fins i tot en el seu curs inferior, a prop ja del Segre.
Riu de la Vall d'Ora
Per accedir-hi la millor via és per la carretera de Solsona a Berga, en què a uns 16 quilòmetres trobarem a l'esquerra l'indicador de la vall d'Ora. Aquest riu naix aproximadament al quilòmetre 12 de la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys i al municipi del Capolat, baixa paral·lel a la carretera i just a la cruïlla que va a Llinars entra al municipi de Guixers, seguint cap a Navès i donant nom a la vall d'Ora. En el curs del riu trobarem el monestir de Sant Pere de Graudescales, diversos molins i serradores i el monument al comte Guifré; ens trobem sota la serra de Busa.
Vilamala
Pujant per la carretera de Solsona a coll de Jou (LV-4241) al quilòmetre 21,3 trobem font Fenerals a peu de carretera i un petit aparcament des d'on podem observar la fondalada de Vilamala.
Segons la llegenda que s'explica per aquestes contrades, diuen que Nostre Senyor va passar per aquest indret que antigament es deia Vilabona i no li van donar allotjament, només el van acollir en una casa que al dia següent era l'única que quedava dempeus, la resta va quedar sota la muntanya, tal com veiem avui en dia; i a partir d'aquell moment aquest indret s'anomena Vilamala.