La Fira de Sant Josep de Mollerussa, 150 anys d'innovació, indústria i progrés
La Fira de Sant Josep de Mollerussa obre portes per 150a vegada i fixa la mirada en el seu futur
Aquest 2023 se celebra la 150a edició de la Fira de Sant Josep de Mollerussa, Fira Catalana de Maquinària Agrícola i Saló de l’Automòbil. Aquesta fira va néixer degut al creixement del sector agrícola causat per la construcció del Canal d'Urgell, a més del creixement comercial, industrial i demogràfic que va comportar l'arribada del ferrocarril. L’esdevenir dels anys ha transformat el sector múltiples vegades, i aquesta fira ha viscut des de la mula i el carruatge fins als tractors i equipament agrícola contemporanis.
Tot va començar el 10 de març de 1872, on el ple de l’Ajuntament de Mollerussa acordà celebrar un mercat setmanal i dues fires de bestiar anuals, la primera a la primavera i una altra a la tardor, dates que van mantenir durant tretze anys, ja que el 18 de gener de 1885 es va decidir canviar la data de la fira de primavera, que se celebrava del 6 al 8 de març, al 19 del mateix mes, coincidint amb Sant Josep. Aquesta data ajudava a que comerciants forasters poguessin vendre a la fira i situava la celebració en dates on no hi havia cap altre certamen a la zona. També s’anul·là la fira de la tardor degut a la baixa població.
Entrada la primera década del s.XX, ja era una de les fires més reconegudes del Pla d'Urgell i voltants. Tot i això, als anys 20 va sofrir una petita crisis a causa de la glossopeda.
La fira no s'aturà ni durant la Guerra Civil, tot i que es va reduir el nombre de visitants i expositors. Però gràcies a que la recuperació de la postguerra va ser ràpida, l’any 1950 l’Ajuntament de Mollerussa acceptava la proposta de diferents industrials propers per muntar estands a la Fira de Sant Josep, iniciant així l’Exposició Industrial i Agrícola.
Deu anys després, el 1960, es va retirar la part ramadera de la fira per dedicar-se exclusivament a la maquinària agrícola. També s'amplià els dies de la celebració fins a tres.
Anys més tard, als 80, es crea el Saló de l'Automòbil i el 1985 s'amplia el ventall de la fira amb la inauguració del pavelló firal, donant lloc a que diverses empreses de serveis i entitats públiques disposessin d'un estand dins el pavelló. Va ser habitual veure directors d'empreses agrícoles internacionals com Deere and Company.
L’any 2020 va esdevenir el primer any en tota la seva història en ser ajornada a causa del recent esclat de la pandèmia de la COVID-19 i les restriccions pertinents per controlar els contagis.
En l'actualitat, la fira es segueix desenvolupant en les mateixes dates. En destaquen l'exposició de maquinària agrícola i altres complements per l'agricultura i la ramaderia, afegint els pavellons firals amb estands de diverses empreses i entitats i el Saló de l'Automòbil.
Aquest any, la Fira de Sant Josep farà un homenatge a tothom que ha fet possible poder arribar a l'edició 150, incloent el llibre '150 anys de Sant Josep. Les veus d'una Fira', del periodista de l'ACN Oriol Bosch amb col·laboració d'Helena Culleré, del diari 'Segre', i un documental realitzat pels periodistes Miquel Àngel Daviu i Nil Ortíz, de Mollerussa TV. A això podem sumar-li un augment d’un un 24% en volum d'expositors i un 30% en metres quadrats expositius que s’han dut a terme amb més instal·lacions i remodelacions dels antics espais, on a part de trobar diferents stands i equipament agrícola també es duràn a terme diferents jornades formatives amb una mirada de futur i sostenibilitat.