La Valira

La Valira

Longitud Lleida: 
11 Km
Longitud total: 
22 Km
Orientació del curs: 
N-S
Cota del naixement: 
1.000 m
Conca: 
Conca de l'Ebre

Aquest riu és l’afluent més important dels que rep el Segre en el seu tram pirinenc. El seu traçat discorre de Nord a Sud.

La seva conca, drena pràcticament tot el país veí d’Andorra. Es forma a partir de dos braços principals, la Valira d’Ordino i la Valira d’Encamp que un cop conflueixen a Les Escaldes, passen a anomenar-se Gran Valira o simplement Valira. Des d’aquest punt i fins a la seva desembocadura al riu Segre, per la seva marge dreta, la Valira recorre uns 11 Km en territori andorrà i uns altres 11 Km en territori lleidatà (Alt Urgell). Creua els municipis de Les Valls de Valira i de La Seu d’Urgell i és en aquesta darrera ciutat on tributa les aigües al seu col·lector. En aquest punt el seu cabal mitjà és de 10,8 m3/s.

Té una conca hidrogràfica de 592 Km2 i el seu principal afluent és el riu de Civís.


Etimologia

Escrit també Balira. Si bé la majoria el consideren procedent de l'antropònim llatí Valeria, n'hi ha que creuen que deriva de vall.

Etimologia: 
Mitologia: 

ELS SEGADORS DE BESCARAN I SANT HONORAT DE PERAMOLA

Set segadors de Bescaran venien de segar de l’ Urgell i cada un d’ells portava set xavos fruit dels dies de sega que havia estalviat. En passar per davant de l’ermita de sant Honorat de Peramola es van aturar i van entrar per tal de donar-li gràcies per la protecció que els havia dispensat, per no haver pres mal durant tota la sega, i per poder tornar a casa portant set xavos que ajudarien llurs famílies a poder tirar endavant.

Els va rebre l’ermità, que era un xic malcarat. En veure’ls ja va comprendre que aquells set segadors portaven una bona bossa de diners, així que es decidir amagar darrere l’altar i es va adreçar als segadors amb veu d’ultratomba, com si fos el sant qui parlés:

Qui deixi els xavos en aquest plat

I surti a fora a fer una volta,

Quan torni els trobarà doblats.

Els bescaranesos van obrir els ulls i van pensar que podien doblar el guany només deixant un moment els xavos al plat. No aniria pas malament allò.

Així que confiant en el sant (miracle, havia parlat), van posar un xavo dins el plat que hi havia damunt de l’altar i sortiren a fer un tomb al voltant de l’ermita. Quan tornaven a entrar van quedar sorpresos, ja que al plat hi havia dos xavos. Quina alegria! Calia tornar-ho a provar. Cada un va posar-hi un xavo i van sortir a fer el tomb a l’ermita. Quan van entrar: miracle!, n’hi havia el doble. Llavors van decidir que calia fer un bon cop de sort i van posar els set que portaven cadascú (49) més els vuit que el sant els havia doblat al plat (un de la primera vegada i set de la segona), que eren el fruit de les suors de tota la sega.

Van sortir, van fer la volta i entraren. Cony! –van exclamar-, no n’hi ha cap. Enfurismats van agafar els voltants (l’eina de segar) i van escometre el sant. Però l’ermità va aparèixer en aquells moments, i ho féu disfressat de bisbe, amb la mitra i la capa de la imatge i els empaità a cops de bàcul. Els segadors, convençuts que era el mateix sant en persona, van fugir cames ajudeu-me, mentre anaven dient:

  • Maleït sant Honorat!

Bé podeu anar mudat

Amb els diners que ens heu robat.

I des d’aquell fet que els segadors de Bescaran mai més no es van aturar a reposar a l’ermita de Sant Honorat, ni quan anaven ni quan tornaven de la sega.

Comparteix aquesta pàgina
Municipis per on passa: 
Comarques per on passa: 
Mapa
 
Referits al La Valira

Embassaments

  • Oliana
  • Rialb
  • Alòs
  • Sant Llorenç de Mongai
  • Balaguer

Canals

  • Segarra-Garrigues
  • Urgell

Afluents

Marge Esquerre
Marge Dret

Instagram #LaValira