Per què canvien de color les fulles dels arbres a la tardor?

LLEIDACOM / Laura Gómez
Publicat: 
24-09-2021
Actualitzat: 08-10-2021 9:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Per què canvien de color les fulles dels arbres a la tardor?

El canvi en les temperatures i els dies més curts ens endinsen a la tardor. Una època de canvis, vivim la transició dels dies més calorosos i llargs capvespres a dies ennuvolats, grisos, freds i de roba abrigada. 

Els éssers vius ens preparem per a l'època de més fred, els humans, els animals i els arbres ho fanja que comença la tardor a la nostra zona climàtica. Alguns arbres canvien el color de les seves fulles durant la tardor, mostrant els colors típics d'aquesta estació, els colors terra, taronges i vermellosos, però, saps realment a què es deu aquest canvi? I, sobretot, per què ocorre en les fulles d'alguns arbres? Si no saps amb exactitud la resposta, t'ho expliquem a continuació.

En termes generals, hem de saber que la principal diferència és que els arbres que tenen el tipus de fulla caduca, canvien el color d'aquestes en funció de les temperatures i com a forma d'adaptació. Per contra, aquells arbres que romanen amb les seves fulles de color verd, és perquè tenen fulles perennes.

Com bé sabem, amb el procés de la fotosíntesi els arbres transformen la llum solar en diòxid de carboni i l'aigua en sucres, els quals viatgen per l'interior del tronc i les arrels per a alimentar-lo. Amb l'arribada dels dies freds, els arbres comencen a tancar el sistema venós i deixa d'aportar aquests nutrients a cada fulla. Amb el pas del temps, les fulles acaben caient i d'aquesta manera l'arbre manté les seves arrels vives durant el dur hivern.

Els arbres de Freixe, Bedoll, Xops o l'Auró tenen fulles caduques i amb la disminució de les hores de sol i la intensitat dels raigs UVA, la producció de clorofil·la –el pigment de color verd de les fulles- decau també, fent que apareguin colors vermellosos, grocs i taronges en les fulles. Aquests colors sorgeixen a causa de la producció de diversos pigments.

 

Les tonalitats vermelles, taronges i grogues

Com es pot apreciar en l'anterior gràfic, les tonalitats grogues i taronges són produïdes pels pigments carotenoides i flavonoides. I les tonalitats vermelloses són formades pels pigments antocians. Una curiositat afegida és que els pigments carotenoides i flavonoides els trobem en fruites com la pastanaga, els mangos, les papaies o les taronges.

La disminució de producció de clorofil·la fa que la segregació d'aquests pigments en els arbres augmenti i d'aquesta manera es recreï, a poc a poc, el típic paisatge tardorenc de colors terra i una extensa gamma de vermellosos, taronges i grocs, així com de fulles caigudes.

Per quina raó hi ha alguns arbres que romanen verds?

Els arbres que solen romandre amb les seves fulles verdes durant les temporades de tardor i part de l'hivern, és perquè tenen el tipus de fulla perenne, les quals no contenen pigments que fan que canviïn de color. Els arbres més coneguts amb fulles perennes són els pins, els xiprers i els avets, les oliveres i el garrofer.

La perdurabilitat del color verd també es deu al fet que aquests arbres tenen una menor perduda d'aigua i un recobriment serós, que els permet suportar baixes temperatures.

Aquests arbres són només alguns dels quals podem trobar dins de la nostra immensa i sàvia naturalesa. Així com aprofitar i gaudir d'uns paisatges inaudits que ens deixa l'època de la tardor i que es repeteix any rere any. Gaudeix-ho!

Comparteix

També t'interessarà