El Turó de la Seu Vella de Lleida fa un pas més per convertir-se en Patrimoni Unesco

SEGREcom
Publicat: 
28-08-2015
Actualitzat: 28-08-2015 13:42
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Turó de la Seu Vella de Lleida fa un pas més per convertir-se en Patrimoni Unesco

Lleida fa un pas més per reforçar la candidatura del Turó de la Seu Vella de Lleida a patrimoni Unesco i promoure la difusió del patrimoni i la petjada del monument arreu del territori. La Seu Vella de Lleida acollirà, els propers dies 14 i 15 d’octubre, unes Jornades Científiques Internacionals que aplegaran a la ciutat una nodrida presència de representants Unesco i experts que aportaran la seva visió sobre la candidatura lleidatana i debatran sobre el paisatge urbà, històric i de territori.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde Joan Gómez, i el director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Pep Tort, han explicat que les jornades enriquiran la candidatura del Turó de la Seu Vella a Patrimoni Unesco i, també, serviran per ratificar els aspectes científics, històrics i patrimonials i reforçar la importància del monument amb l’aportació d’especialistes.

La candidatura lleidatana, sota el nom “Paisatge de memòria, fita monumental, buit urbà” recull tota la informació que justifica el valor universal excepcional del Conjunt Monumental del Turó de la Seu Vella per a ser declarat Patrimoni de la Humanitat sota tres criteris: històric artístic, paisatgístic i immaterial. La candidatura vol posar de manifest, més enllà dels valors històrics i artístics, els valors immaterials de tot el conjunt i el del paisatge cultural.

 

La Tarda dels Lectors, nova activitat cultural a la Seu Vella de Lleida

La Seu Vella de Lleida ofereix a partir de setembre una nova activitat cultural al monument: La Tarda dels Lectors, una iniciativa que tindrà lloc cada dimecres amb l’objectiu d’incentivar la lectura i fomentar el lleure i l’oci cultural a la ciutat. Totes les persones que s’atansin a la Seu Vella de Lleida amb un llibre o e-book per gaudir de la seva lectura al claustre del monument tindran l’entrada gratuïta.

El paer en cap ha explicat que “es tracta d’una proposta d’oci cultural i lleure per incentivar la lectura i també la visita del monument i que s’iniciarà el proper dimecres 16 de setembre coincidint amb el curs escolar”. Àngel Ros ha explicat que d’aquesta iniciativa es poden generar altres activitats culturals com, per exemple, lectures públiques de poesia i narrativa, intercanvi de llibres, etcètera. La intenció, segons ha explicat el paer en cap, és anar enriquint aquesta activitat cultural amb altres aportacions d’estímul a la lectura. La nova activitat serà inclosa dins el programa educatiu d’Educació a l’Abast que ofereix l’Ajuntament de Lleida als diferents centres educatius a la ciutat. Per la seva banda, Pep Tort ha explicat que La Tarda dels Lectors tindrà lloc al claustre, un espai suggerent, un espai de repòs i concentració i una nova manera de compartir el patrimoni de Lleida entre tota la ciutadania.

El claustre de la Seu Vella de Lleida, considerat un dels més grans de l’arquitectura gòtica europea, ja va ser antigament un nucli on es reunia la cultura i el coneixement més destacat del regne, juntament amb la celebració social i religiosa. Els membres de la primera Universitat de la Corona d’Aragó, l’Studium de Lleida, tan lligat a la catedral del segle XIV, XV i XVI ja van fer d’aquest espai un lloc de trobada i, possiblement, de debat. Els pobres i acollits de la Pia Almoina també van rebre la instrucció i l’exemple que la institució capitular devia promoure. Ara és, molt sovint i per a moltes persones, l’espai on recuperar un punt d’energia i consciència enmig de la vida quotidiana.

 

Prop de 14.500 turistes visiten el Turó de la Seu Vella durant els mesos de juny, juliol i agost

Prop de 14.500 turistes visitaran durant els mesos de juny, juliol i l’agost el conjunt patrimonial del Turó de la Seu Vella, una xifra similar a la de l’any passat, que va ser un molt bon any i amb xifres molt superiors al 2013 i 2012. Desglossat per mesos, juny va tenir unes xifres de visitants similars a les de l’any passat, el mes de juliol ha estat inferior –degut principalment a les altes temperatures registrades- i el mes d’agost està registrant un major nombre de visites respecte l’any 2014.

A més, en els propers mesos la Seu Vella de Lleida té previst la celebració de diverses activitats culturals de rellevància. Un dels propers actes destacats és el concert de l’Orquestra de l’Associació Unesco-Barcelona, que actuarà el proper 20 de setembre a la Seu Vella de Lleida, sota la direcció de Gonçal Comelles, dins el cicle de concerts Concòrdia 2015.

Comparteix

També t'interessarà