La Pifia: on 'rolejar' és possible si tu vols

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
25-01-2018
Actualitzat: 18-06-2018 13:54
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Pifia: on 'rolejar' és possible si tu vols
    Peu de foto: 
    L'Esme i el Lorien / FOTO: Marc Casals
  • La Pifia: on 'rolejar' és possible si tu vols

L'altre dia, caminant pels carrerons del barri de Balàfia de Lleida vam trobar un local amagat que, un cop vàrem entrar, ens va donar una gratificant sorpresa. La Pifia és una mena de board game bar a la lleidatana que es troba al carrer Hospitalers de Sant Joan, 2 i té molt bona valoració al TripAdvisor.

El Lorien i la seva parella, l'Esme, van obrir La Pifia fa dos anys i mig. Ell és informàtic i va deixar d'estudiar filologia hispànica. Ella ve del món de la rebosteria. Per motius de la vida, al final no van anar-se'n a viure a Alemanya. Degut aquest gir inesperat, no es van poder quedar de braços plegats i van fer un estudi de mercat exhaustiu per saber quin estil de locals hi havia per Barcelona (on vivien en aquells moments) i portar-ho a Lleida. Al final van llençar-se a l'aventura i va sorgir La Pifia, un local on es barreja una de les coses que més li agraden al Lorien i que alhora s'adapta i aporta alguna cosa diferent a Lleida: jugar a jocs de taula i de rol i oferir menjar del bo.

El local consta de dos pisos: al primer hi trobareu la barra, on els sortidors de cervesa estan coberts amb "pedra" i està escrit "cervesa" en l'idioma dels nans. També hi ha els banys, quadres guays de El senyor dels AnellsStar Wars i Jocs de trons, i una prestatgeria plena fins a dalt de jocs de taula, la majoria de rol. El pis d'abaix era una bodega i ara està plena de taules de fusta on els més fanàtics poden passar-se hores jugant en grup. En una de les parets trobareu armes exposades (de veritat i protegides!) com dues katanes, un arc amb fletxes, espases, ganivets o una cervatana. En un altre racó, al fons i ben amagat, veureu altres objectes curiosos, entre ells un crani humà que us deixem amb la intriga si és de debò o no (nosaltres ho tenim molt clar!)

La Pifia: muggles i pifiats

"La Pifia és un lloc completament friqui, però la gent que hi ve no ho és necessàriament. Aquí els hi diem "Muggle friends", que normalment és la gent que ve a menjar.", ens ha dit el Lorien. Per aclarir-ho, el terme muggle ve de la pel·lícula Harry Potter i són totes aquelles persones que no tenen cap habilitat màgica.

"El nom de La Pifia tenia una doble intenció: que els friquis sabessin concretament a què feia referència el terme, i que tampoc fossi aliè als muggles", ens ha comentat el Lorien. Què significa, doncs, per a un friqui del rol? "Quan jugues a un joc de taula i de rol utilitzes daus de moltes cares. El més comú és un dau amb 20 cares, que és el logotip del local. Llavors tens 20 resultats possibles. Si treus un 20, és el millor resultat que pots treure, i això se'n diu "Crític". Si treus un 1, que és el pitjor resultat que pots treure, és una "Pifia". Per exemple, si ets un guerrer que està intentant atacar amb algú, si treus una pifia representa que ensopegues i perds ventatja en la batalla. Per això el logo és un dau de 20 cares i està marcat l'1.", ens ha explicat el Lorien. 

Els jocs de taula i de rol, tot un món

Els protagonistes d'aquest local són els jocs de taula, que ara mateix n'hi ha uns 220 per triar. Els jocs són nous (estan molt ben cuidats!), tot i que alguns són donats. Tots estan classificats amb gomets de colors, que indiquen el nivell de dificultat de cadascun. Si voleu aprendre a jugar, el Lorien és un dels encarregats d'assessorar-vos i ensenyar-vos. Heu de saber que hi ha jocs on les partides poden durar fins a 8 hores. Tela! 

Remenant per la prestatgeria trobareu molta varietat,  com els Clàssics, que són el Risk, el Monopoli, el Cluedo o el Uno. Després hi ha els Fillers, com el Timeline, el Virus o el Sushi Go. Una partida d'aquests jocs dura uns 15-20 minuts i s'aprèn a jugar-hi en 5. Són els més utilitzats al local. Després hi ha els Party, aquells jocs que son per a tota la família, com el Dixit. Després venen els jocs de més nivell, com els Eurogames, d'origen alemany. El Catan o el Carcassonne són els més típics. O els Ameritrash, que es caracteritzen per utilitzar miniatures, o els Campanya, que duren hores.

No pots marxar sense tastar...

A part dels jocs, La Pifia s'ha guanyat el reconeixement gràcies a les opinions dels muggles sobre el menjar casolà fet amb productes de proximitat i de molt bona qualitat. L'estrella d'aquest local són les hamburgueses. El Lorien ens ha recomanat l'Americana, feta amb carn de vedella Angus. També destaquen les patates braves, acompanyades amb tres salses que fan ells. Tot acompanyat amb hidromel per beure, que triomfa molt però és molt dolç! I per postres? Doncs el pastís de formatge (cheese cake) o el pastís de pastanaga amb nous que prepara l'Esme, que està per llepar-se'n els dits! També pots demanar cupcakes o pastissos personalitzats. Tot això i més ho podràs escollir en una carta molt original, ja que és una mena de còmic dissenyat pel Ximi.

Per cert, ets vegetarià, o vegà, o celíac? No pateixis, a La Pifia també han pensat en tu. Demana recomanacions! 

Les braves de La Pifia / FOTO: Marc Casals
Una de les hamburgueses de La Pifia / FOTO: Marc Casals

Qui s'anima a fer una partida? O menjar una bona hamburguesa servida per un Lorien disfressat de taverner medieval? ;)

Comparteix

També t'interessarà