100.000 infants en situació de vulnerabilitat no tindran una beca menjador a Catalunya

REDACCIÓ - AMIC - Social.cat
Publicat: 
12-09-2023
Actualitzat: 12-09-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 100.000 infants en situació de vulnerabilitat no tindran una beca menjador a Catalunya
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Almenys un milió d'infants en situació de vulnerabilitat de tot l'Estat espanyol i 100.000 a Catalunya no tindran una beca menjador aquest curs. A Catalunya, la majoria de les beques menjador només cobreixen el 70% del cost, i moltes famílies no poden assumir l'altre 30%. Aquelles que superen per poc el llindar de pobresa no reben cap beca, fet que deriva moltes vegades en què aquests infants no vagin al menjador. Són dades de l'informe publicat per l'ONG Educo, en el qual s'analitza la realitat de l'accés a aquestes beques arreu de l'Estat espanyol. L'entitat ha instal·lat aquest dimarts 5 de setembre un plat gegant a la Plaça Universitat de Barcelona per tal de denunciar aquesta situació.

L'informe Recetas que educan. Los 10 ingredientes de una buena política de becas y ayudas al comedor escolar, publicat aquest dimarts 5 de setembre per Educo, evidencia que, malgrat que quasi un de cada tres menors de 18 anys —el 27,8%— viu en risc de pobresa, les beques menjador només arriben al 13%. Això es deu, segons l'entitat, al fet que els pressupostos continuen sent insuficients. "Hi ha 7 comunitats autònomes on les beques menjador tenen un pressupost màxim i quan s'acaba, encara que eixa família estigui en risc de pobresa i en una situació precària, no pot demanar una beca menjador", denuncia Pepa Domingo, portaveu d'Educo a Catalunya. "Pensem que garantir almenys un àpat nutritiu, complet i de dilluns a divendres a un infant que està en ple creixement és un dret ineludible que hauria d'estar assegurat", afegeix.

Un altre inconvenient que dificulta l'accés de les famílies a les beques menjador és la falta d'informació i les dificultats que es troben en els tràmits administratius a l'hora de demanar-les. "Moltes vegades no saben ni que poden accedir a una beca menjador, ni com sol·licitar-la. Les han d'ajudar des de la direcció de l'escola o l'AFA", explica Domingo. Des d'Educo Catalunya demanen que es millori el calendari d'aprovació i pagament i se simplifiqui la tramitació, a més que s'automatitzi la renovació, ja que la situació de les famílies no acostuma a canviar d'un any a l'altre.

Beques parcials i famílies que es queden fora

A Catalunya, les beques que cobreixen el 100% del cost del menjador, o sigui, donen la gratuïtat del servei, són excepcionals. Per accedir-hi, a part de tenir una renda concreta, s'han de complir una sèrie de requisits. D'altra banda, les famílies que superen per poc el llindar de pobresa a Catalunya no reben cap beca i això fa difícil que portin els infants al menjador.

"Des d'Educo considerem que l'accés a l'espai de migdia forma part del dret a l'educació i, per tant, hauria de ser gratuït per a tots els nens i nenes, independentment de la situació econòmica de les seves famílies", reclama Domingo. En aquest sentit, destaca que el fet de quedar-se a dinar a l'escola també permet als alumnes relacionar-se i tenir un espai de protecció i socialització que contribueix a combatre l'abandonament escolar.

Catalunya compta amb el preu del menjador més alt

El preu del menjador és molt diferent depenent de cada comunitat autònoma. El més car és el de Catalunya, el qual està a 6,91 euros al dia. "El preu del menjador varia depenent del territori perquè ho fixa la comunitat autònoma. A Catalunya és el més car perquè tot el cost del menjador escolar, el qual inclou el personal de cuina, el monitoratge, el menjar i el material, entre altres coses, l'ha de cobrir la família. En altres comunitats autònomes algunes d'aquestes despeses les cobreix l'administració", explica Domingo. "Així i tot, considerem que el més important és que puguin haver-hi beques per aquelles famílies que no puguin pagar el menjador escolar. I els criteris per atorgar les beques menjador varien molt segons on visquis. Creiem que açò no hauria de ser així, que hauria de ser un dret molt més garantit a tot l'Estat espanyol", reivindica.

Malgrat tot això, Educo destaca positivament que el sistema de beques a Catalunya utilitzi el llindar de pobresa de l'Institut Nacional d'Estadística com a referència per establir els barems de les beques, sent l'única comunitat que així ho fa.

"Receptes que eduquen", la campanya d'Educo per contrarestar la falta de beques

Des de 2013 Educo ha repartit 59.000 beques menjador i ha facilitat més de cinc milions d'àpats a nens i nenes de tot l'Estat. Actualment, l'ONG té en marxa la campanya "Receptes que eduquen" que inclou un repte solidari per aconseguir, amb el suport de la ciutadania i les empreses, repartir sis milions d'àpats a finals d'any.

Comparteix

També t'interessarà