3 mites sobre les pantalles i la salut dels nostres ulls

REDACCIÓ
Publicat: 
05-06-2023
Actualitzat: 04-09-2023 19:56
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 3 mites sobre les pantalles i la salut dels nostres ulls
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

La majoria de nosaltres mirem pantalles cada dia. És inevitable. Les pantalles són presents en la nostra vida quotidiana, ja sigui quan treballem i estudiem, quan som a casa i davant la televisió o quan fem servir el mòbil durant tot el dia. Això ha portat a molts mites i preocupacions sobre la salut visual que des de la Clínica ILO Oftalmologia desmunten, perquè entenguem millor com funciona la nostra visió i com cuidar-la de veritat.

Mite 1: La llum blava de les pantalles és dolenta per la vista

Segons la Societat Espanyola d’Oftalmologia (SEO), la llum que emeten els dispositius electrònics no afecta la visió ni provoca ceguesa. De fet, la llum blava que rebem a través de telèfons i ordinadors és molt inferior si la comparem amb la llum blava que rebem a través del sol.

Les molèsties que molts experimentem després d’estar mirant molta estona una pantalla es deuen probablement a la fatiga ocular digital. Tenim tendència a parpellejar menys quan mirem aquests dispositius, i això produeix sequedat ocular i cansament als ulls. D’altra banda, pot afectar els patrons del son, però, en si mateixa, la llum de les pantalles no és més nociva per als ulls que altres tipus de llum.

Mite 2: Jugar a videojocs és positiu pels ulls dels infants

En els darrers anys hem llegit a les xarxes socials publicacions que afirmen que els videojocs ajuden al desenvolupament de la visió dels infants, ja que “exerciten” habilitats com la rapidesa o la visió perifèrica.

Tot i que sí que és veritat que es poden desenvolupar certes habilitats, aquestes no tenen un efecte directe en l’anatomia de l’ull ni l’agudesa visual. De fet, és recomanable controlar el nombre d’hores que els infants juguen a videojocs, per evitar la fatiga ocular i els seus símptomes.

Mite 3: Si se’t cansen els ulls quan mires molta estona una pantalla, significa que tens un problema

Si tenim alguna patologia ocular, el fet de mirar una pantalla el pot accentuar. Però és natural sentir molèsties als ulls quan portem molta estona davant d’un ordinador o del mòbil. Com hem dit abans, parpellegem menys i estem tota l’estona mirant a una distància propera, i això suposa un esforç continu pels ulls.

La solució és anar descansant la vista cada 20 minuts mirant a un punt llunyà. Tot i així, si sospites que alguna cosa no va bé més enllà de la fatiga ocular, no dubtis en visitar al teu oftalmòleg.

Com cuidar dels ulls quan estem davant d'aquests aparells?

  • Descansa freqüentment.

Quan estem treballant davant d’una pantalla és important descansar cada hora, almenys 5 minuts. Descansar la vista no significa sortir del despatx i mirar el mòbil, sinó passejar, mirar per la finestra…

  • Tingues els ulls hidratats.

Si tens tendència a tenir sequedat ocular quan portes estona davant de l’ordinador, recorda parpellejar sovint, encara que et sembli antinatural. El Dr.Joan Carles Viñuela, òptic-optometrista d’ILO, t’explica en aquest vídeo una tècnica per hidratar els ulls amb llàgrima natural.

Si fent això no és suficient per tenir els ulls hidratats, utilitza llàgrima artificial quan ho necessitis. Estaràs més còmode/a i la teva visió ho agrairà.

  • Treballa en un espai adequat i a certa distància de la pantalla.

El teu lloc de treball ha de complir certes condicions perquè sigui el més còmode possible per la teva visió. Mantenir una distància (mínim 50-60 cm de la pantalla) és important, així com tenir una il·luminació ambiental (des del sostre o des d’un lateral de la pantalla). Recomanem evitar el contrallum, és millor no posar la pantalla davant d’una finestra.

  • Si portes ulleres o lentilles, comprova que siguin les adequades.

Quant fa que no et gradues la vista? A vegades les ulleres que portem no són les correctes per a tenir una experiència còmoda pels nostres ulls a l’hora de treballar davant d’una pantalla.

D’altra banda, tant si fas servir ulleres com lents de contacte és important que estiguin netes i en bon estat.

Comparteix

També t'interessarà