Acrediten dues professionals de l’Arnau de Vilanova amb el títol NIDCAP de cures intensives per a nadons prematurs

REDACCIÓ
Publicat: 
25-11-2023
Actualitzat: 25-11-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Acrediten dues professionals de l’Arnau de Vilanova amb el títol NIDCAP de cures intensives per a nadons prematurs
    Peu de foto: 
    ICS Lleida, Alt Pirineu i Aran

Dues professionals de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) –Silvia Bravo, infermera de la Unitat Neonatal, i Mireia Ortiz, pediatra neonatòloga– han estat acreditades com a professionals expertes per la federació internacional del Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program (NIDCAP) . 

El NIDCAP és un programa d'atenció i avaluació del desenvolupament individualitzat de cada nadó, a partir de l'observació de la seva conducta i del coneixement del seu entorn físic i familiar. Es basa en la comprensió de les necessitats úniques de cada nounat i la seva família, amb l’objectiu de reduir-li l’estrès fomentant la participació dels pares. En aquest marc, la funció dels professionals és saber interpretar la conducta dels nadons i respectar el seu ritme, així com capacitar els pares i mares perquè esdevinguin els principals cuidadors dels seus fills. La filosofia de NIDCAP situa el nadó i la seva família al centre de tota l'activitat.

L'objectiu del NIDCAP és protegir el neurodesenvolupament prevenint la sobrecàrrega sensorial tòxica i inesperada en un sistema nerviós encara immadur, però en procés de ràpid creixement. Les cures són administrades no només en funció de protocols preestablerts, sinó que depenen de la capacitat que té cada nadó de relacionar-se amb l’entorn.

La certificació NIDCAP implica una formació especialitzada i l'adquisició d'habilitats pràctiques per implementar els principis del programa. L’acreditació de les dues professionals de l’HUAV s’ha dut a terme al llarg de dos anys, durant els quals totes dues van rebre una formació teoricopràctica impartida per professionals del centre de formació de la federació internacional NIDCAP. Finalment, van fer una pràctica avançada amb dues famílies de nadons prematurs, a les quals van acompanyar des del naixement fins després de l’alta hospitalària. 

Comparteix

També t'interessarà