Aquestes són algunes de les obres literàries que no et pots perdre aquest Sant Jordi

LLEIDACOM | Marta Argilés
Publicat: 
19-04-2021
Actualitzat: 19-04-2021 11:02
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Propostes per Sant Jordi

Aquest Sant Jordi ve amb molta embranzida i amb ganes ferotges de llegir, fins i tot, les lletres de l’abecedari! Com bé sabem, la lectura és l'arma del pensament crític i de la capacitat de reflexió. Per aquest motiu, hem elaborat una recomanació diversa de propostes literàries per tal que les gaudiu, les llegiu i les experimenteu com si els protagonistes del llibre fóssiu vosaltres. Així doncs, us animeu a endinsar-vos amb nosaltres amb aquest menú de recomanacions literàries?


 

Cinc llibres a l'atzar

La primera proposta recomanada és el llibre de Iolanda Batallé. Atreveix-te a fer les coses a la teva manera, presenta un relat íntim i vivencial que va més enllà d’un manual sobre el lideratge. És un al·legat personal i alliberador, emotiu, directe i lúcid que ens convida a viure  lluny de l’autoritarisme imposat, partint de la premissa de l’autoconeixement.

La següent proposta és tot un repte de Bel Olid, Follem? És una obra liberal que parla dels tabús sexuals i els cànons imposats sobre les relacions intrapersonals i interpersonals que hi ha a la societat actual i encara perduren. És tota una peça de reflexió per tal de trencar aquests impediments tòxics i començar a gaudir de les relacions afectives sense traves. Un llibre sense embuts.

Iolanda Batallé
Iolanda Batallé
Bel Olid
"Follem?" de Bel Olid

Amb una línia similar hi ha M’estimes i em times de Júlia Bertran. Una obra dinàmica que es presenta del dret i del revés amb dos formats. L’autora intenta respondre’s amb la seva bateria d’il·lustracions i amb set entrevistes a persones inspiradores com Mari Luz Esteban, Brigitte Vasallo, María Riot, Coral Herrera, Niño de Elche, Carolina del Olmo i Teo Pardo. Explora en els espais més inexplorats de les relacions personals i els dibuixa al gust del seu pols i els seus ulls.

Albert Espinosa ens dona una classe de filosofia vital amb la seva obra Els secrets que mai no t’han explicat. Aquest llibre entronca amb el vers increïble: «Al lloc on has estat feliç, no hauries d’intentar tornar-hi». És una de les veritats més grans que existeix, i perdre aquest lloc mai no és trist, perquè sempre n’arribaran de diferents i millors.

Júlia Bertran
Júlia Bertran
Albert Espinosa
Albert Espinosa

I per última recomanació d’aquests cinc llibres triats a l’atzar us proposem Les ulleres de la felicitat de Rafael Santandreu. L’autor és un dels psicòlegs més prestigiosos del país. S’ha especialitzat a ajudar la gent a desenvolupar la seva fortalesa emocional. Mitjançant el seu mètode, milers de persones han aconseguit perdre les pors de manera permanent. Anima’t a posar-te les ulleres de la felicitat!

Rafael Santandreu
Rafael Santandreu

Categoria infantil

També us portem una recomanació literària pels més petits. Un grapat de lectura infantil d’allò més enriquidora per esbiaixar la creativitat dels menuts i començar a despertar aquest instint lector que tenim tots a dins!

L’editorial Tigre de Paper presenta una col·lecció Els Petits Tigres amb un assessorament històric de Carles Viñas. A més a més, incorpora les  il·lustracions de David Agrio per tal de fer la lectura amena i adequada pels infants. Aquesta col·lecció està formada actualment per cinc llibres que narren històries reals de personatges importants de la història. Una és Maria-Mercè Marçal, també Salvador Puig Antich, Montserrat Roig, Pere Casaldàliga i Neus Català.

Col·leccció Els Petits Tigres
Col·leccció Els Petits Tigres

També us presentem un llibre de tela d’Emma DoddDe vegades... parla sobre les emocions i com gestionar aquestes amb els més petits. I una altra lectura similar a aquesta és la de Montse GisbertLes petites (i les grans) emocions de la vida, un llibre de format reduït que a través de 68 pàgines, il·lustrades amb colors delicats, ens aproxima a la comprensió dels sentiments que experimentem, de les emocions que vivim: la timidesa, la por, l’alegria, l’exclusió, l’orgull, l’amistat... Un llibre que ens ensenya a viure i a comprendre’ns.

Marcus Pfister amb El peix irisat narra la història d’un peix irisat que gràcies a les seves escates de mil colors, és l’animal més bonic de l’oceà, però al mateix temps es troba sol. Per què els altres peixos no volen jugar amb ell? Un llibre amb il·lustracions meravelloses que ens ensenya la importància de saber compartir. Un conte molt útil per treballar les emocions i l’empatia. I entrellaçat amb aquest hi ha Els colors de l’Àfrica, d’Anna Obiols, que parla de l’elefanta més petita d’una família d’elefants que es troba trista i el seu amic, l’ocell de la selva, li proposa construir un globus per volar i descobrir nous horitzons. Us animeu a volar amb ella?

Emma Dodd
Emma Dodd
El peix irisat de Marcus Pfister
"El peix irisat" de Marcus Pfister

"En l'aventura d'envellir descobrim la importància de les paraules i dels conceptes." Teresa Pàmies

Categoria juvenil

En la categoria juvenil us hem recopilat cinc llibres i cadascun d’ells correspon a un gènere literari diferent. El primer llibre correspon al gènere de la no-ficció i és de Carles Porta, La farmacèutica. L’autor ponentí reconstrueix el periple que va viure la farmacèutica d’Olot. Un relat rigorós que mostra fins a quin punt pot arribar la crueltat humana.

A més a més, estem de novetats a Ponent! L’editorial Pagès Editors ha apostat per una nova col·lecció de novel·la gràfica, Doble Tinta i el seu primer títol és 8 hores. És un còmic que es contextualitza amb la Fundació de la CNT i la vaga del 1917. La Canadenca és el nom amb què era conegut el grup empresarial de la Barcelona Traction, Light and Power Co. Ltd., construït el 1911 sota el control del Canadian Bank of Commerce. Les vinyetes del llibre s’intercalen amb explicacions del context històric, un qui és qui dels principals protagonistes històrics, una cronologia dels principals fets mundials entre 1887 i 1923 i un epíleg que arrodoneix el còmic.

Carles Porta
Carles Porta
Doble tinta, '8 hores'
"8 hores" de Doble Tinta

També, de l’apartat Nandibú Jove de Pagès Editors trobem en la novel·la d’aventura L’herència del drac, d’Elena Gallego. I del Nandibú Zeta us recomanem De la poma a la pantalla de Marta Roqueta. Un llibre que explora què vol dir estimar, enamorar-se, desitjar i viure el sexe en una època en què els ordinadors, els mòbils i les tauletes influeixen com ens veiem a nosaltres mateixos i com interpretem la resta del món. Es tracta d’un manual perquè pugueu aprendre a estimar i a desitjar com us vingui de gust, entenent tant els riscos com les oportunitats que ens ofereixen les tecnologies digitals. També d’adonar-nos que, sovint, allò que creiem nou té els seus orígens en maneres de relacionar-se ben antigues.

Elena Gallego
Elena Gallego
Marta Roqueta
Marta Roqueta

I per acabar amb la recomanació juvenil, un llibre de relats breus que parlen sobre allò que fa possible la vida de María González Reyes, Viure. Autora activista i ecologista que narra les realitats de la vida mateixa i com sobreviure.

Viure de María González Reyes
"Viure" de María González Reyes

"La bona novel·la és sempre un bell miratge de la vida real." Narcís Oller

Categoria adulta

Finalment, en la categoria adulta hem recercat en la Fundació Privada Guillem Viladot, Lo Pardal. Dins del gènere narrat hem trobat Ruth de Guillem Viladot. Una obra que qüestiona com es veuen les coses des del sexe de l’altra banda. La història d’un canvi de sexe explicada pel seu protagonista en un seguit de cartes. Lluny de la mirada censuradora dels que entenen la vida des de fora, aquesta novel·la epistolar ens mostra la intimitat sentimental i intel·lectual d’un home esdevingut dona, i d’un procés trasbalsador en què es barregen frustracions, incomprensions i canvis d’identitat.

Dins de la novel·la negra us recomanem Més que ràbia d’Emili Bayo de l’editorial Llibres del delicte. Una obra que detalla l’assassinat del germà de l’Aina Saborit, diputada al Parlament i líder del moviment independentista, i la desaparició de la cunyada, provoquen una investigació policial que atreu els focus dels principals mitjans de comunicació del país. El cas cau en mans d’en Ton Domènech, un mosso d’esquadra moderadament independentista que idolatra l’Aina fins que descobreix la cara oculta de la política.

Us recomanem una peça de Marta Alòs i David Marín composta de 14 relats eròtics que pretenen despertar-vos els sentits! 'Amb X de sexe' de l’editorial Pagès Editors. Una dona i un home, dos escriptors, dues visions sobre la fantasia i el desig. Catorze relats on la sensualitat vessa i s'escampa pàgina rere pàgina, acompanyada de carícies, d'humor, luxúria, sorpresa, perversió, màgia i tendresa.

Més que ràbia d'Emili Bayo
Emili Bayo
'Amb X de sexe' de Marta Alòs i David Marín
"Amb X de sexe" de Marta Alòs i David Marín

En el racó de la poesia hi trobem Jordi Virallonga amb Amor de fet, un llibre que aposta per la sinceritat poètica, per la connexió entre la poesia i la vida, ja que vida i poesia semblen pertànyer als últims reductes on encara és possible esgrimir alguna mena de veritat. I per acabar amb el recull d’obres de la secció adulta us recomanem Operació Trasllat: Art de Sixena, de Marga del Campo Andión. Narra els fets de l’11 de desembre de 2017 que van quedar marcats en el calendari històric de la ciutat de Lleida. Aquella matinada la Guàrdia Civil va entrar al Museu de Lleida per endur-se quaranta-quatre obres d’art cap al monestir de Sixena, executant una ordre judicial provisional i en el context de l’aplicació de l’article 155.

Jordi Virallonga
Jordi Virallonga
Operació trasllat. Art de Sixena de Marga del Campo
"Operació trasllat. Art de Sixena" de Marga del Campo

"Estimo les lletres/ que formen els mots,/ els llavis que els diuen,/ i el cor que els entén…/ perquè als mots/ hi ha l’ànima/ de tota la gent!" Joana Raspall


Esperem que amb aquest jardí de recomanacions literàries estigueu ben distrets i delecteu la lectura tant com nosaltres, ja que el més important no és que la flor creixi de pressa, sinó que la llavor es cultivi i es cuidi des de ben petita. Així doncs, brindem per la lectura i per aquest Sant Jordi lector!

Comparteix

També t'interessarà