ASPID commemora el Dia del Dany Cerebral

REDACCIÓ
Publicat: 
31-10-2019
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ASPID commemora el Dia del Dany Cerebral

El Grup de Dany Cerebral d'ASPID va dur aquest dimecres un acte commemoratiu i reivindicatiu amb motiu del Dia Nacional del Dany Cerebral Adquirit (DCA), l'activitat central del qual ha estat un cinefòrum al voltant del film “Háblame de ti” que va tenir lloc a l'Ateneu Popular de Ponent. En el decurs de l'acte, el grup va llegir un manifest de la Federació Espanyola de Dany Cerebral, al qual s'hi adherit ASPID, en que es fan demandes principals per part del sector d'afectats i famílies.

Háblame de ti” (2018) és una comèdia francesa del director Hervé Mimran que narra les peripècies d'Alain Wapler, un home de negocis respectat i un orador brillant que un dia pateix un vessament cerebral que trenca amb la seva brillant carrera professional i li causa problemes profunds de parla i memòria.

Quant al manifest de la Federació Espanyola de Dany Cerebral, recull una sèrie de demandes principals per part del sector d'afectats i famílies: que es desenvolupi una Estratègia Nacional d'Atenció al DCA que garanteixi la màxima qualitat de vida possible per les persones amb DCA; que s'elabori un cens de persones amb DCA per analitzar les seves necessitats d'atenció i es calculin els recursos necessaris per garantir la seva qualitat de vida i inclusió social; o que s'inclogui a la família com a part beneficiària del procés d'atenció, i no només part col·laboradora, perquè també rebi informació, formació i suport psicològic durant tot el procés d'atenció.

El Grup de Dany Cerebral Sobrevingut d’ASPID està format actualment per 14 persones que han patit de forma directa o indirecta les conseqüències d’aquesta patologia. Els seus membres es reuneixen periòdicament durant l’any per dur a terme accions de sensibilització.

Algunes xifres sobre el Dany Cerebral Sobrevingut

En l’àmbit de l’Estat espanyol hi ha més de 420.000 persones afectades pel Dany Cerebral Sobrevingut (unes 1.500 a Lleida). Les dues causes més freqüents són l’ictus, amb unes 200.000 persones, i els traumatismes cranioencefàlics, amb uns 50.000 pacients.

A l’Estat espanyol l'ictus és la primera causa de mortalitat entre les dones i la segona en els homes, segons dades del Grup d'Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la Societat Espanyola de Neurologia. A Europa cada l'any es detecten uns 120.000 casos nous i moren 650.000 persones per aquesta causa, de les quals 40.000 de l’Estat espanyol. Extrapolant aquesta xifra en donaria que a la demarcació de Lleida, amb 427.208 habitants, es produeixen unes 370 defuncions anuals.

Quant als traumatismes cranioencefàlics, la seva incidència estimada se situa en 200 casos nous per 100.000 habitants, dels quals aproximadament un 10% són considerats greus, un 10% moderats i lleus el 80% restant.

Comparteix

També t'interessarà