Associen el consum de polifenols en adolescents amb una millor salut cardiovascular

REDACCIÓ
Publicat: 
25-10-2022
Actualitzat: 25-10-2022 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Associen el consum de polifenols en adolescents amb una millor salut cardiovascular
    Peu de foto: 
    Universitat de Barcelona (UB)

El consum de polifenols en adolescents està associat amb una millor salut cardiovascular, segons un estudi col·laboratiu en què han participat la Universitat de Barcelona, l'Hospital Clínic-IDIBAPS, el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) i la Fundació SHE.

El treball, que s’ha dut a terme amb el finançament de Fundació La Caixa i La Marató de TV3, acaba de publicar-se a la revista Scientific Reports. En el marc de l’estudi, es va analitzar la quantitat de polifenols presents en l’orina dels 1.326 adolescents participants en el Programa SI! (Salut Integral) de secundària de 24 centres educatius de Madrid i Barcelona.

L’efecte protector dels polifenols en la població juvenil

Els polifenols són compostos bioactius amb propietats antioxidants i antiinflamatòries que es troben en diversos aliments d’origen vegetal, principalment en fruites, verdures, fruites seques i oli d’oliva. Fins ara, hi havia pocs estudis sobre la ingesta de polifenols en població infantil i adolescent. Com que aquesta etapa de la vida és crítica i compromet la salut cardiovascular de l’etapa adulta, les troballes presentades en aquest treball són rellevants per incentivar estudis similars en altres països d’Europa i d’arreu el món, així com per desenvolupar assajos clínics que permetin confirmar l’efecte i la relació entre la dosi i la resposta dels polifenols sobre la salut cardiovascular des de la infància.

«A partir dels resultats d’aquest estudi, observem que una excreció més gran de polifenols en l’orina s’associa linealment amb un índex de salut cardiovascular més gran en adolescents d’entre 11 i 14 anys, especialment en nens. Aquest índex de salut cardiovascular ve definit pels criteris establerts per l’Associació Americana del Cor, que considera set variables: índex de massa corporal, activitat física, tabaquisme, dieta, pressió arterial, colesterol total i glucosa a la sang», subratlla la catedràtica Rosa M. Lamuela, directora de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA-UB), cap del Grup de Recerca d’Antioxidants Naturals: Polifenols de la Universitat de Barcelona i investigadora principal del CIBEROBN.

«Tot i que aquest és un estudi de tall transversal i no es pot veure la causalitat d’aquesta relació, la bibliografia científica i els estudis previs desenvolupats pel nostre grup de recerca ens mostren que els polifenols tenen un efecte protector en la incidència de malalties cardiovasculars en adults», conclou la catedràtica.

El Programa SI! l’ha dissenyat la Fundació SHE, una entitat que té el suport de la Fundació La Caixa i que dirigeix el cardiòleg Valentín Fuster. S’adreça a infants de 3 a 16 anys i té l’objectiu de demostrar que l’adquisició d’hàbits saludables en la infància redueix els riscos de patir malalties cardiovasculars i millora la qualitat de vida en l’edat adulta.

En el marc d’aquest programa, l’estudi s’ha desenvolupat sota la supervisió dels grups de recerca de Rosa M. Lamuela, catedràtica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB i l’INSA-UB, i Ramon Estruch, professor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB i de l’Hospital Clínic-IDIBAPS, ambdós membres del CIBEROBN, en col·laboració amb els equips dels experts Rodrigo Fernández i Juan Fernández, del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC) del CIBERCV, i Gloria Santos i Valentín Fuster, de la Fundació SHE.

Comparteix

També t'interessarà