⏯️ Catalunya reprèn l'arribada de joves europeus per fer pràctiques a empreses

ACN
Publicat: 
02-09-2021
Actualitzat: 02-09-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Catalunya reprèn l'arribada de joves europeus per fer pràctiques a empreses

Catalunya reprèn aquesta setmana el programa de mobilitat internacional Eurodissea, una iniciativa impulsada per la Unió Europea i que al país gestiona el Servei Públic d'Ocupació (SOC). El programa, destinat a joves europeus d'entre 18 i 35 anys, consisteix en estades laborals d'entre quatre i set mesos en un país estranger, a banda d'una formació de tres setmanes sobre la llengua i els costums del país receptor. Amb la pandèmia, l'arribada de joves s'havia paralitzat per complet, però la millora de la situació sanitària n'ha permès la represa. Aquest any, Catalunya rebrà vuit nois i noies a través del programa, mentre que l'any 2022 preveu acollir-ne fins a 75, una xifra que suposaria un nou rècord respecte a les edicions anteriors.

El primer grup de joves que ha arribat a Catalunya està format per tres nois i cinc noies, procedents de Bèlgica, Portugal i Itàlia. Els perfils també són diversos, procedents d'àmbits com la biologia, el dret internacional, l'arquitectura o el turisme i el màrqueting. Durant els seus primers dies d'estada al país, els joves residiran a l'Alberg Verge de Montserrat de Barcelona, on aquest dimecres han rebut la benvinguda de la directora del SOC, Ariadna Rectoret, i del director general de Joventut, Àlex Sastre.

Al llarg de les pròximes tres setmanes, els nouvinguts rebran formació sobre la llengua catalana i els costums del país i, posteriorment, faran pràctiques laborals en empreses del territori. En l'edició d'enguany, els joves treballaran en companyies de Barcelona, Girona, Sabadell i Sant Cugat del Vallès. Pel que fa al seu lloc de residència, s'instal·laran als diferents albergs de la xarxa Xanascat, titularitat de la Generalitat.

Un d'ells és el Gaelle, procedent de Brussel·les (Bèlgica), que ha estudiat estudis de dret internacional. "Després d'acabar els estudis no volia entrar directament a treballar, i vaig buscar pràctiques a l'estranger; vaig veure que existia el programa Eurodissea i per això estic aquí", explica en declaracions a l'ACN. Treballarà a Sabadell, en una fundació especialitzada en la gestió de projectes europeus, i creu que la seva estada serà "una molt bona experiència". A més, reconeix la tasca del SOC, a qui li ha agraït les facilitats que li han donat. "Abans de venir em van demanar si tenia el certificat de vacunació; després d'això, ells m'han gestionat tota la paperassa, realment ha estat molt fàcil", comenta.

La Karina, procedent de Madeira (Portugal), és una altra de les joves que participa en la primera edició postpandèmia. Ella és arquitecta, i explica que ha escollit Barcelona pel vincle que té la capital catalana amb Gaudí. "És la primera vegada que vinc aquí, i penso que és una oportunitat única per conèixer gent d'altres cultures", destaca. En el seu cas, treballarà a un estudi d'arquitectura de Barcelona especialitzat en disseny d'interiors i planificació urbanística. Tot i renunciar a la seva feina per poder participar en el programa –feia dos anys que treballava d'arquitecta a Portugal-, reconeix que està "molt contenta" de la seva decisió.

Impacte del teletreball

El programa Eurodissea fa més de 30 anys que està en marxa, però fins ara mai s'havia interromput. Si bé alguns joves catalans han pogut fer estades a l'estranger, el moviment a la inversa no s'ha produït. "La situació sanitària ens hauria permès portar joves, però la situació laboral no ho feia recomanable; la majoria d'empreses estaven teletreballant, i així el programa perd bona part del sentit", comenta la directora del SOC, Ariadna Rectoret. "L'Eurodissea també va lligat amb conèixer la cultura d'un país, i amb el treball a distància això era més complicat", afegeix.

Comparteix

També t'interessarà