Dieta saludable i sostenible

LLEIDACOM / Lourdes Farré
Publicat: 
04-06-2020
Actualitzat: 04-06-2020 13:05
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Dieta saludable i sostenible

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, declarat l'any 1974 per l'ONU i l'Assemblea General de les Nacions Unides, celebrat anualment el dia 5 de juny, volem incitar als nostres #Lleidacomers a alimentar-se d'una manera més sostenible i donar consciència de la importància de cuidar tot allò que ens envolta.

Alimentar-se d'una manera sostenible està a l'abast de qui s'ho proposi. En l'última dècada s'han tractat de recuperar hàbits alimentaris que garanteixen una major qualitat de vida a un mateix i al seu entorn.

A Lleida.com us parlem del concepte d'alimentació sostenible, no només en la manera de menjar, sinó també en la forma de comprar, cuinar, reciclar, degustar, triar i buscar. Sostenible és la capacitat de cadascun de nosaltres de transcendir en el temps per haver col·laborat a no esgotar els recursos (aigua, terra, aire) i conservar el medi ambient (biodiversitat).

L'alimentació sostenible està lligada a la dieta equilibrada, i per tant, saludable. Hem de ser conscients que les nostres eleccions tenen una repercussió en la nostra salut, societat i entorn. Una repercussió petita però definitiva.

1. Prioritzar els aliments frescos, locals i de temporada

El sistema alimentari mundial és responsable d'un terç de totes les emissions de gasos d'efecte hivernacle. La producció industrial i el transport de mercaderies és un dels principals causants de les emissions de diòxid de carboni i altres gasos nocius pel planeta. Per tant, com menys processats estiguin els aliments que mengem i menys quilòmetres hagin de recórrer, molt millor.

No només per estalviar en transport, sinó també per guanyar en salut.

En ser aliments d'orígens propers, ens arriben a taula molt més frescs i collits en el moment òptim de maduració. I això es tradueix en aliments més nutritius i saborosos. Alhora, quan prioritzem els aliments frescos evitem un excés de sucre, sal i greixos poc saludables en la nostra dieta, un dels principals factors de risc de patir determinades malalties no transmissibles.

Sense oblidar que donem suport a l'economia local, el desenvolupament de la nostra regió i els petits productors.

2. Reduir el malbaratament alimentari

Cada any es llencen aproximadament un 30% dels aliments que es produeixen. A Catalunya això representa unes 260 mil tones anuals de menjar que acaba a la brossa.

Per fer front a aquest problema una bona idea és evitar que el menjar se'ns faci malbé a casa, tenir-lo ordenat de manera que el consum preferent sigui el d'aquells aliments que estiguin a punt de caducar, conservar el menjar adequadament i reaprofitar el que ens sobra per àpats posteriors.

Però sense dubte, la millor manera d'evitar-ho és fent una compra racional, adquirint només les quantitats necessàries.

3. Consumir aliments ecològics

Consumir en la mesura del possible aliments ecològics és una altra gran contribució en la salut del planeta. En el seu conreu no s'utilitzen plaguicides ni fertilitzants químics. A més, els mètodes de producció agrícola i ramadera no intensius augmenten la biodiversitat i la fertilitat del sòl i generen molts menys gasos d'efecte hivernacle.

Consumint productes ecològics o de petits productors estarem potenciant la sobirania alimentària i garantint un món rural viu.

4. Menjar menys carn

Molts de nosaltres mengem molta més carn de la necessària per a una nutrició òptima i la producció de carn és responsable d'un gran consum d'aigua i de la contaminació dels aqüífers.

En canvi, la producció d'aliments d'origen vegetal sol representar un impacte mediambiental més petit.

5. Saber triar el peix que mengem

Ens hem acostumat molt al calendari de fruites i verdures segons les estacions i mesos de l'any. En canvi, pensar a consumir peix de temporada no és massa habitual. Igual que en el cas dels vegetals, el peix de temporada és més gustós, evita la sobreexplotació de mars i oceans, i el consum d'exemplars per sota de les talles mínimes.

A l'hora de comprar peix ens hem de fixar en dos aspectes que han d'estar clarament indicats en la seva etiqueta: el mètode de pesca i la zona de captura.

- Els mètodes de pesca sostenibles són aquells que no exerceixen un impacte negatiu sobre la resta de l'ecosistema marí. La pesca d'arts menors, com el tresmall, la nansa o el palangre en són tres bons exemples.

- Pel que fa a les zones de captura, com més propera sigui la zona d'on prové el peix, millor.

En definitiva, l'elecció dels productes que ens portem a la boca és transcendental i podem contribuir al desenvolupament de comunitats, a la cura del planeta i a la nostra salut.

Comparteix

També t'interessarà