⏯️ El Festival de Música Antiga dels Pirineus envaeix la Seu d'Urgell

ACN
Publicat: 
02-07-2022
Actualitzat: 24-08-2022 9:06
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El Festival de Música Antiga dels Pirineus envaeix la Seu d'Urgell
    Peu de foto: 
    Albert Lijarcio (ACN)
  • ⏯️ El Festival de Música Antiga dels Pirineus envaeix la Seu d'Urgell
    Peu de foto: 
    Albert Lijarcio (ACN)
  • ⏯️ El Festival de Música Antiga dels Pirineus envaeix la Seu d'Urgell
    Peu de foto: 
    Albert Lijarcio (ACN)

La MUSIca ALcheMIca, dirigida per l'eivissenca Lina Tur, ha estat l'encarregada d'obrir aquest divendres l'11è Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), que té les Illes Balears com a territori convidat d'enguany. El concert inaugural s'ha dut a terme a la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell i ha inclòs obres del primer barroc i sonates del compositor austríac Heinrich Ignaz Franz von Biber. Prèviament, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha destacat la "qualitat" del festival, tant per la programació com per la "singularitat organitzativa", ja que, fins al 21 d’agost, s'han programat 55 concerts en 38 municipis de Catalunya, Andorra i Catalunya del Nord. A més, en cinc d'aquests s'acullen enguany per primera vegada.

Garriga ha dit que el FeMAP s'ha convertit en un referent i que és per ella "un bon exemple" del que representa la cultura. També ha posat en valor el seu paper de proximitat, a més dels vincles que el certamen estableix el patrimoni, la gastronomia i el paisatge. Finalment, també ha destacat la seva aposta "inclusiva" per fer arribar la música a la gent gran i a persones en risc d'exclusió a través d'un programa social. Per tot plegat, segons ha afirmat, considera el festival com "estratègic" des de fa anys i ha indicat que des del Departament de Cultura continuaran "acompanyant-lo en aquest camí d'èxit".

Per la seva banda, la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach, ha assenyalat que l'ens provincial s'hi sent "reflectit" en el festival, pel fet que aquest "va de poble en poble i arriba a tot el Pirineu", tot unint cultura i turisme. Mentre, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, ha destacat que "la taca d'oli" del certamen, que va començar a la capital alturgellenca, s'ha estès pel Pirineu tot apropant la cultura a la ciutadania. El seu homòleg a Ger, Alfons Casamajó, ha afegit que el FeMAP ha estat un "vertebrador" pel territori pirinenc i ha copsat la seva realitat, conformada per molts municipis petits.

D'altra banda, el director del FeMAP, Josep Maria Dutrèn, ha posat en valor la implicació de la Lina Tur amb el festival, tenint en compte, ha dit, que és una de les violinistes més internacionals que hi ha arreu de l'Estat. També ha detallat que dirigeix un concert diferent a d'altres actuacions que ha fet, amb unes peces "de gran virtuosisme". Pel que fa al conjunt del certamen, confia que, després del "punt d'inflexió" que hi va haver l'any passat en ple context de pandèmia, es recuperi la línia "ascendent" que ha tingut el festival des dels seus inicis, l'any 2011. En aquest sentit, el director del certamen assegura que afronten la present edició amb "molt d'optimisme" i considera que encara hi ha marge per continuar creixent i ser present en més municipis pirinencs.

A banda de l'actuació d'inauguració, les Illes Balears seran presents amb vuit concerts, que també oferiran Acadèmia 1830 i l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca. Pel que fa als nous punts que acolliran actuacions del FeMAP, es tracta dels nuclis de Ger (Cerdanya), Coll de Nargó (Alt Urgell), Gerri de la Sal (Pallars Sobirà), Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa) i els Banys d'Arles i Palaldà, a la Catalunya del Nord. De fet, aquest any creixen els concerts a la Catalunya del Nord, ja que en l'edició passada se'n va programar només un i aquest 2022 n'hi haurà un total de quatre.

Una de les principals novetats d'enguany és el nou format de migdia anomenat 'Concerts amb Gust', en el marc del qual es programaran set propostes que inclouran un tast de productes de proximitat. D'aquesta manera, es pretén donar suport a petits productors i elaboradors locals per contribuir al desenvolupament integral del Pirineu. Els concerts tindran lloc a Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà), Covet (Pallars Jussà), Llívia (Cerdanya), La Plana de Mont-ros (Pallars Jussà), Tiurana (Noguera), Vilanova de Banat (Alt Urgell) i Tremp.

El festival compta enguany amb la participació de 21 grups i solistes. També se segueix apostant per una oferta complementària a la musical, feta a partir de la promoció del patrimoni local, gastronòmic i natural del Pirineu i oferint mig centenar d'activitats incloses en el preu de l’entrada. Pel que fa als paquets turístics, aquests combinen les actuacions amb ofertes d'allotjament i, d'aquests, nou proposen dues nits amb diversos concerts inclosos.

D'altra banda, la seva vessant més "social" del FeMAP compta amb dues propostes per apropar la música antiga a la gent gran o a persones amb problemes de salut mental o amb diversitat funcional. La primera d'elles és la 'Via inclusiva', que oferirà un concert amb un taller explicatiu i orientatiu previ per poder gaudir més a fons de la música. L'altra iniciativa és 'Música a domicili', on un quintet format al Conservatori de Música dels Pirineus actuarà arreu del territori pirinenc tot oferint un concert proper, dinàmic i didàctic a aquells col·lectius de perfil residencial i/o amb dificultats de mobilitat.

Comparteix

També t'interessarà