⏯️ El Ple de la Paeria de Lleida aprova el cartipàs amb els vots a favor del PSC, PP i JxCat

REDACCIÓ
Publicat: 
30-06-2023
Actualitzat: 30-06-2023 13:47
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El Ple de la Paeria de Lleida aprova el cartipàs amb els vots a favor del PSC, PP i JxCat
    Peu de foto: 
    Anna Berga (ACN)
  • ⏯️ El Ple de la Paeria de Lleida aprova el cartipàs amb els vots a favor del PSC, PP i JxCat
    Peu de foto: 
    Anna Berga (ACN)
  • ⏯️ El Ple de la Paeria de Lleida aprova el cartipàs amb els vots a favor del PSC, PP i JxCat
    Peu de foto: 
    Anna Berga (ACN)

El Ple de l'Ajuntament de Lleida ha donat llum verda al cartipàs municipal, amb els vots favorables de l'equip de govern del PSC, que governa en minoria, i els grups del PP i JuntsxCat. Vox hi ha votat en contra, mentre que ERC i el Comú de Lleida s'han abstingut. El document, que estableix el funcionament del Ple i l'estructura de la corporació, comptarà amb quatre tinències d'alcaldia i quinze regidories. Els partits que formaven l'anterior equip de govern, format per ERC, Junts i el Comú, han criticat l'atorgament de la figura de cap de l'oposició al popular Xavier Palau, ja que consideren que es tracta d'una figura "excepcional" i que "no té sentit" a la composició actual del ple, on el PP té 5 regidors, els mateixos que ERC i JxCat.

El nou cartipàs de Lleida 2023-2027 s'ha aprovat amb 19 vots a favor (PSC, PP i JxCat), 6 abstencions d'ERC i el Comú de Lleida i 2 vots en contra de Vox. En total, al plenari s'han votat 33 esmenes al document, de les quals s'han incorporat al document inicial 16 esmenes fetes pels diferents grups.

L'alcalde Fèlix Larrosa s'ha mostrat "orgullós" de la feina que han fet els regidors perquè la Paeria "comenci a treballar amb solvència" i ha destacat que l'aprovació del cartipàs amb 19 dels 27 vots del ple demostra una "rotunditat" que feia temps que no es veia. També ha destacat la "generositat" dels grups que s'han abstingut. "Això eludeix la vocació que tenim de treballar des de la voluntat, entesa i mà estesa i arribant a acords", ha afegit.

El PP ha justificat el vot favorable afirmant que tenen el "deure i l'obligació" de fer-ho per "posar fi a l'ombra del mandat del 2019-2023". "Votarem a favor perquè tenen el dret a organitzar-se com considerin pertinent i a nosaltres ser curosos i vigilants amb les seves pròpies decisions", ha argumentat el seu portaveu, Xavier Palau. Per la seva banda, Violant Cervera (JxCat) ha explicat que el document serveix tant a l'equip de govern com a l'oposició i que ha de servir per "treballar a favor dels ciutadans".

D'altra banda, ERC, JxCat i el Comú han criticat que es mantingui la figura de cap de l'oposició per aquest mandat, que s'ha atorgat al portaveu del PP, Xavier Palau. Consideren que aquesta figura hauria de ser "excepcional" i que "no té sentit" en un consistori "tan repartit", on el PP té els mateixos que ERC i JxCat. "Curiós que aquells que fa uns mesos abans ho criticaven ara siguin els primers en reivindicar-lo", ha observat Jordina Freixanet (ERC).

Des d'ERC i el Comú també han criticat que l'equip de govern defensi que s'ha reduït el pressupost dels càrrecs electes respecte el darrer mandat, quan el nombre de regidors també és inferior. "No permetrem que es menteixi. Dir a la ciutadania que el govern estalviarà un 25% de capítol u perquè és més barat, quan tenen un 40% menys e regidors, doncs és una post-veritat", ha etzibat la portaveu republicana. La quarta tinent d'alcalde, Carme Valls, ha replicat que per "molt que digui ERC, el govern costa un 25% menys que l'anterior. De la seva banda, Laura Bergés, del Comú, ha criticat que el nou govern hagi apujat les retribucions als càrrecs públics, i ha assenyalat que hi ha càrrecs de confiança que cobren més que els propis regidors. "En el moment en què vivim ens sembla que seria just ajustar les retribucions dels càrrecs públics", ha indicat.

Vox a justificat el seu 'no' al cartipàs, entre altres motius, perquè la composició del govern inclou les "regidories d'Igualtat i Feminisme". "Corresponen a una ideologia de gènere que considerem perjudicial", ha dit la portaveu del grup d'ultradeta, Glòria Rico, que a l'inici de la seva intervenció ha dit que utilitzaria el castellà ja que és una llengua "que està marginada al ple".

La composició del nou govern tindrà 15 regidories que comandaran els nou edils del grup del PSC-Units, que governarà en minoria.

En concret, Begoña Iglesias serà la primera tinent d'alcalde i assumirà les regidories d'Agenda Urbana i Espai Agrari i Sostenibilitat; Carlos Enjuanes serà el segon tinent d'alcalde i assumirà Acció i Innovació Social i Participació i Drets Civils; Cristina Morón serà la tercera tinent d'alcalde, amb competències en Seguretat, Mobilitat i Civisme; Carme Valls serà la quarta tinent d'alcalde i responsable de Bon Govern i Polítiques Feministes; Anna Miranda gestionarà l'àmbit de Persones grans, Salut i Consum; Pilar Bosch serà la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat; Xavi Blanco portarà les regidories de Joventut, Educació i Ocupació, Festes i Igualtat, mentre que Jackson Quiñonez serà el responsable de les regidories d'Esports i Cooperació.

Comparteix

També t'interessarà