El pressupost de la Paeria per 2024 ascendeix a 217,2 milions d'euros

REDACCIÓ
Publicat: 
29-11-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El pressupost de la Paeria per 2024 ascendeix a 217,2 milions d'euros
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida

La renovació de l’enllumenat, la seguretat i la capitalitat cultural, són altres de les prioritats dels comptes, que arriben a 215,88 milions d’euros, amb 31 milions en inversions.


El projecte de pressupostos del govern de l’Ajuntament de Lleida per a l’any 2024 ascendeix a 217,2 milions d’euros (-4,9%) i incorpora com a prioritats principals la dinamització econòmica i comercial, nous equipaments socials i inversions com la reforma de la Rambla Ferran i la renovació de l’enllumenat.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i la tinent d’alcalde de Bon Govern, Carme Valls, van presentar ahir, dimarts 28 de novembre, públicament la proposta, distribuïda en els grans eixos de treball del govern, que abans havia estat explicada als grups municipals en una comissió extraordinària, de cara a iniciar les negociacions per la seva aprovació en el ple del 22 de desembre.

“El pressupost és un document obert i viu. Animo els grups de la Paeria a fer propostes per a fer un gran pressupost. El que sí que tenim és un model de ciutat molt clar, que passa per obrir la Paeria, incentivar l’activitat econòmica, acompanyar els nous desenvolupaments urbanístics i per impulsar la capitalitat cultural, amb iniciatives com l’Any Magre o la consolidació dels nostres festivals”, ha afirmat Larrosa.

Ciutat Justa

El projecte del govern planteja un nou model d’espais comunitaris que s’iniciarà al Hub Cívic Balàfia –a l’espai de l’antiga escola del barri–, que inclourà serveis com un taller tecnològic (FabLab), la Casa Lila per a l’acollida de dones i la reforma d’espais per a l’inici de la implantació del model d’inclusió. També s’invertirà en pisos, es licitarà un primer espai d’acollida en mòduls per acollir a persones que treballen a la campanya de la fruita i es farà la revisió del catàleg de masies, ha detallat l’alcalde.

S’incorpora una partida pel projecte del centre cívic del Clot, en paral·lel a les converses amb la parròquia de Santa Maria Magdalena per formalitzar la cessió de l’espai, i es preveu per la reubicació del Servei Especial d’Atenció a la Infància i l’Adolescència.

Ciutat de les oportunitats

En l’àmbit de la dinamització econòmica, Larrosa ha destacat l’inici dels tràmits per disposar d’un milió de metres quadrats bruts de sòl industrial a la partida de Les Canals, “que facilitaran la connexió entre el polígon industrial El Segre i el polígon del Camí dels Frares”

També es preveu la millora del servei de llicències urbanístiques i d’activitat, que disposarà de més personal tècnic per a ser més àgil, així com la revisió de les ordenances municipals per a reduir barreres i guanyar en eficàcia. Per a fer-ho possible, l’alcalde ha explicat que ha demanat al doctor Antonio Ezquerra, expert en dret administratiu de la UdL, que lideri un equip que treballi braç a braç amb la Secretaria General per a reformar les ordenances i facilitar l’activitat.

Com a inversions en aquest àmbit, Larrosa ha mencionat l’Operació Rambla, per a la transformació de la Rambla Ferran en un espai amb voreres més amples i amb més activitat cívica i social, que permeti millorar la connexió entre els barris. Aquesta actuació, finançada amb fons europeus, està vinculada també a la finalització de les obres del Museu Morera.

A més, es millorarà la governança en la gestió de la promoció econòmica amb la fusió de les àrees de Comerç, Turisme i Mercats, que permetrà racionalitzar recursos i posar en marxa l’Oficina d’Atracció d’Inversions. Des d’aquest àmbit s’abordarà una nova campanya de City Marketing global de la ciutat.

Altres inversions previstes són al Biohub de Gardeny, la celebració de l’Any Magre i la finalització de les obres del Museu Morera.

Ciutat Segura

Contempla la inversió en més agents de la Guàrdia Urbana (es convocaran 15 places) i en millors condicions de treball per al cos, que es dotarà amb més equipaments personals i eines tecnològiques. També es continuarà amb el desplegament de les unitats de proximitat i es renovarà la xarxa de càmeres de vigilància al Centre Històric.

Ciutat Saludable

Es millorarà l’eficiència energètica dels equipaments i els espais públics, es faran millores en aigua i clavegueram, s’invertirà en nous nínxols al departament de Santa Cecília del cementiri i es promourà la nova deixalleria.

Com a inversió important, Larrosa ha ressenyat el projecte de Jardins de la Porta de Sant Martí, al solar on hi havia la comissaria de la Policia Nacional, que serà enjardinat, complementant també el projecte de renaturalització de la Seu Vella.

Ciutat amb nom de dona

Una altra de les prioritats que ha indicat Larrosa és incorporar la visió feminista a la gestió de la ciutat, amb l’arrencada de la Taula Interdepartamental i la finalització de les auditories dels equipaments municipals, especialment en l’àmbit esportiu, per validar que són espais segurs.

Bon Govern

En la gestió interna del consistori, els pressupostos es caracteritzen per la contenció de la despesa, garantint els recursos humans per a fer possible el bon govern, incloent-hi les actualitzacions de salaris, la promoció interna i la reorganització del personal. En aquest sentit, Larrosa ha defensat que “els treballadors i treballadores municipals recuperin l’orgull de treballar a la Paeria”.

Les grans xifres

Pel que fa a les grans xifres del pressupost, els ingressos totals previstos són de 215.882.398,89 €, un 5,5% menys que l’any 2023. Aquesta reducció ve condicionada per la disminució de les transferències de capital dels fons NextGenerationEU, ja que es passa d’una previsió de 26,2 milions d’euros per a l’any 2023 a 7,8 milions l’any 2024.

En canvi, els ingressos corrents augmenten un 1,9%, fins als 188.107.626,36 euros. En el capítol de despeses corrents, es preveuen 178.526.177,13 euros, un 2,4% més que l’any 2023. Destaca l’increment de la partida de personal d’un 8,3%, la major part per l’increment de retribucions i cotitzacions, ha explicat Valls.

Inversions

El pressupost d’inversions arriba a 31 milions d’euros. Destaca la inversió prevista de 8,6 milions d’euros per al projecte de renovació de 15.000 dels 25.700 punts de llum de la ciutat, que es volen passar a LED amb un crèdit de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE); 5 milions d’euros en edificis municipals; 1,5 milions en la xarxa d’aigua i clavegueram; 1,2 milions en accions vinculades al model d’inclusió; i 450.000 euros pels Jardins de la Porta de Sant Martí; entre d'altres.

També es parlarà amb la Generalitat i l’Estat per incorporar noves inversions, i s’està obert a les aportacions de la resta de grups municipals, ha dit el paer en cap.

Comparteix

També t'interessarà