Eleccions generals més a prop del que sembla: algunes claus per entendre el 21D

LLEIDACOM / Amaia Rodrigo Arcay
Publicat: 
22-12-2017
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Eleccions generals més a prop del que sembla: algunes claus per entendre el 21D

Catalunya ha viscut les eleccions més atípiques de la seva història recent i amb un rècord de participació que no havia registrat en cap convocatòria des de la recuperació de la democràcia, ha mesurat la força de les tesis que es posaven en joc. Els resultats deixen diverses lectures que caldrà anar paint en els propers dies. Amb els recomptes encara frescos, el politòleg Albert Balada ens ajuda a interpretar què va passar aquest dijous i, sobretot, què pot passar en les properes setmanes. Davant d’un Parlament que no canvia tant la correlació de forces respecte el 2015, Balada no descarta una nova convocatòria d’eleccions, però encara veu més probable un avançament de les generals a Madrid. Aquí, algunes de les claus sobre el 21D:

  • ELS DOS FRONTS ES MANTENEN

El repartiment de forces no varia massa en relació a les eleccions del 2015. Tot i l’increment històric de la participació fins superar el 80%, les proporcions del vot unionista i independentista es mantenen, amb una majoria per a les forces sobiranistes, tot i que retrocedeixen dos escons dels 72 que sumaven el 27S Junts pel Sí la CUP.

  • QUI HA GUANYAT?

La victòria de les eleccions no està tant en ser la primera força política sinó en tenir possibilitats reals de governar. Per això, Albert Balada no dóna tanta importància al resultat de Ciutadans, que si bé és cert que ha incrementat considerablement el nombre de vots i ha aconseguit un increment de 10 escons de cop, continua sense opcions de sumar per fer presidenta Inés Arrimadas. I és que la primera posició de la formació taronja es deu a què els integrants de Junts pel Sí s’han presentat per separat, però la suma dels seus vots els dóna més força que al 2015 i manté Ciutadans al darrere, en una situació similar a l’anterior legislatura.

Així, doncs, podem afirmar que Ciutadans ha guanyat les eleccions? Sí i no. Balada reconeix que ha estat la primera força en vots i escons, però lluny de majories. No és el mateix cas que el de CiU quan es va quedar fora del govern al pactar el tripartit, per exemple. En aquest cas, Arrimadas controla una quarta part de l’arc parlamentari català i està a tot just 3 escons de la segona força, que sí suma per governar.

També serà una dada interessant, apunta Balada, veure, quan es publiquin els comptes, el cost de la campanya electoral que ha fet Ciutadans i quant li ha costat cada escó. Per al politòleg lleidatà, pot ser no li ha sortit tan rendible tenint en compte que té difícil sortir de l’oposició.

  • UN MAPA REAL DE LA FORÇA DE CADA PARTIT

Un dels elements més significatius que per a Balada aporta el 21D és un mapa real del que anomena la “massa electoral” de cada formació. Amb aquests resultats han quedat clares les forces de cadascun dels partits, molt més que a les anteriors eleccions. La dada més clara ha estat la del lideratge del PDECAT al binomi independentista amb Esquerra Republicana, que semblava que passaria per sobre de Junts per Catalunya però que tot i aconseguir uns resultats històrics, no supera la “llista del president”. Els resultas d’una i l’altra tenen molt a veure amb la pèrdua de suport de la CUP, que se situa amb una representació, segons Balada, molt més realista després que el vot prestat el 27S hagi tornat al seu lloc natural. Altres transvasaments clars són els del PP cap a Ciutadans. Els populars han tocat terra i “ja no poden baixar més”. Igual que el PSC, que ha aconseguit pujar un escó possiblement gràcies a la incorporació dels ex d’Unió en la candidatura. L’anàlisi de resultats de Catalunya en Comú Podem és més complexe, perquè la fórmula no és la mateixa amb què es va presentar al 2015. En tot cas, per a Balada, la pèrdua de vots no ha estat tan greu.

  • ANAR PER SEPARAT, AQUEST COP BENEFICIA

El fet que Junts per Catalunya i ERC hagin optat per anar separades aquestes eleccions podria semblar que les ha perjudicat en els resultats, sobretot perquè ha permès a Ciutadans situar-se com a força més votada, però Balada apunta que la repartició d’escons per la llei d’Hondt, que beneficia a les formacions més votades, els ha donat –amb la mateixa quantitat de paperetes- més representació. D’altra banda, no repetir candidatura unitària també ha servit per mesurar les forces i la proporció de lideratges en el si del que havia estat Junts pel Sí.

  • S’EQUIVOQUEN ELS QUI FAN LECTURES PER AL 2019

“S’equivocaran aquelles formacions que llegeixin aquests resultats en clau municipal, és un error extrapol·lar les tendències a altres convocatòries”, assegura Balada. I és que aquests comicis tornen a confirmar l’anomenat “vot dual”, pel qual un mateix votant pot triar diferents paperetes segons les eleccions. Aquesta variació en el vot és especialment significativa a Catalunya i pot explicar, per exemple, perquè En Comú Podem va ser la força més votada en les eleccions generals, però ha caigut el 21D. També cal tenir en compte això per si a algú se li acudeix pensar que Ciutadans guanyaria les eleccions municipals a Lleida. A més, cal tenir en compte que a la capital del Segrià la suma de paperetes d’ERC i JxCat –que empaten a vots- és superior al total de Ciutadans i això deixa, novament, uns resultats similars al 2015.

  • CIUTADANS, UN PARTIT DE DRETS RADICAL

Ciutadans no només s’ha endut vots del Partit Popular en aquestes eleccions. També s’ha adjudicat el paper de partit de dretes radical, tal com se’l consideraria a la resta d’Europa. Això és, segons Balada, una formació amb un missatge molt simple, clar i directe, que aconsegueix motivar al seu electorat, un fet que no ha aconseguit en aquesta ocasió el Partit Popular.

  • UN PARÈNTESI NADALENC PER REPLANTEJAR ESTRATÈGIES

Balada no preveu grans moviments en els propers dies, que coincideixen amb la celebració del Nadal i, de fet, considera que aquest parèntesi servirà per replantejar estratègies. El fet que els resultats del 21D no hagin donat la raó a les enquestes i no hagin situat a ERC com a líder independentista, obliga tant a la formació d’Oriol Junqueras com a Puigdemont a ressituar lideratges i veure com s’afronta el futur. El posicionament de la CUP també requereix de replantejaments després de la pèrdua d’influència, tot i que no de la clau d’un govern independentista.

  • LA SITUACIÓ JURÍDICA DETERMINARÀ LA FORMACIÓ DEL GOVERN

Entre que el candidat amb més possibilitats de ser investit president “a l’exili” a Brussel·les, hi ha membres de les llistes a la presó i que s’ha ampliat la imputació per sedició als líders de les candidatures, les condicions jurídiques amb què es trobin els dirigents de Junts per Catalunya i ERC marcaran de forma determinant les decisions per formar govern. Per començar, hi ha dubtes de si podran prendre possessió de l’escó. Un pacte per investir Puigdemont president és una opció clara, segons Balada, però l’enduriment del discurs del PP a Madrid, que ja s’entreveia la nit electoral, pot abocar a un nou bloqueig de les opcions polítiques i a una nova convocatòria d’eleccions a Catalunya.

  • PUIGDEMONT DEMANA NEGOCIACIÓ

Balada intepreta el discurs que Puigdemont va fer ahir com una crida a la negociació amb Madrid per desbloquejar una situació que torna a deixar sobre la teulada del govern central la pilota, després que l’independentisme confirmés la seva majoria en el plebiscit plantejat, aquest cop, per Rajoy. ERC també està incloent aquesta porta oberta en el seu discurs. Per Balada, el PSC també podria acostar-se a aquest posicionament.

  • LA POSSIBILITAT DE L’AVENÇ DE LES GENERALS

Davant la incapacitat per desfer el nus de la situació a Catalunya, Balada interpreta que el govern de Rajoy queda debilitat davant de la posició crescuda i eufòrica de Ciutadans i de la incertesa del suport del PNV als pressupostos general. Així, els resultats de Catalunya podrien posar un element més en la desestabilització del govern a Madrid. Per això, Balada considera més que probable un avançament de les eleccions generals al 2018, gairebé un any i mig abans del que tocaria. 

Comparteix

També t'interessarà