Els Mossos incorporen un innovador equip per millorar la investigació en balística

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
04-05-2023
Actualitzat: 04-05-2023 18:11
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els Mossos incorporen un innovador equip per millorar la investigació en balística
    Peu de foto: 
    Mossos d'Esquadra
  • Els Mossos incorporen un innovador equip per millorar la investigació en balística
    Peu de foto: 
    Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra han incorporat un innovador equip d'anàlisi química que millora significativament la investigació balística. La solució s'anomena iForenLIBS i és un gran avenç per als estudis forenses. Simplifica les tasques d'inspecció i accelera l'obtenció de resultats in situ, ja que funciona com un laboratori portàtil que permet traslladar al lloc dels fets els recursos necessaris per analitzar les evidències acuradament. Es basa en una tecnologia capaç d'analitzar qualsevol substància, sòlida, líquida o gasosa utilitzant làsers d'alta energia. Obre la porta a resoldre casos en què els mètodes tradicionals són poc efectius com ara aquells en què s'usa munició sense plom o en què s'han d'analitzar peces de roba impregnades de sang.

Els Mossos d'Esquadra canvien d'uniforme després de 40 anys
Peu de foto: 
Mar Martí (ACN)

Els Mossos han fet el pas d’adquirir aquest nou equip després de conèixer la bona experiència amb l’equip iForenLIBS dels especialistes en balística de la Policia Nacional i els grans resultats que aquest cos ha compartit en els fòrums forenses nacionals i internacionals.  

L’innovador sistema destaca per la seva versatilitat, ja que, al ser transportable en una motxilla dotada d’un capçal làser, es converteix en una gran eina per utilitzar en les inspeccions oculars tecnicopolicials de l’especialitat de balística. Aquest fet facilita la feina dels analistes amb la identificació ràpida dels elements que provenen del tret d’armes de foc.

L’eina està basada en l’espectroscòpia de plasma induït per làser, coneguda com a LIBS i és fonamental per obtenir resultats objectius sobre la distància des de la qual s’ha fet el tret, ja que aquest sistema dona resposta a problemàtiques que abans no es podien resoldre de manera satisfactòria amb els mètodes tradicionals.

Amb l’adquisició de l’iForenLIBS, la Unitat Central de Balística i Traces Instrumentals de la Divisió de Policia Científica ha pogut portar a terme estudis que anteriorment s’havien descartat per diferents casuístiques.

Entre aquests destaca un homicidi en què la samarreta motiu d’estudi estava impregnada amb una elevada quantitat de sang. Fins ara resultava impossible poder obtenir resultats amb les proves colorimètriques i determinar la distància des de la qual s’havia disparat el tret. Gràcies a la nova tecnologia, ara no només es pot fer l’anàlisi de la peça de roba, sinó que, a més, la policia pot determinar la distància de tret de forma automatitzada, aportant objectivitat.

De la mateixa forma, la nova eina ha estat especialment útil a l’hora d’analitzar un pantaló que havia rebut un tret amb munició lliure de plom. Segons la policia el sistema permet analitzar qualsevol tipus de munició, tant les més habituals amb plom, com les municions sense aquest component.

A més, també té especial rellevància per localitzar restes de trets i metàl·lics en lesions en ossos. Segons els Mossos, les característiques de l’equip i la seva extraordinària sensibilitat, permeten analitzar qualsevol element químic de la mida d’unes poques micres i obtenir el resultat de forma pràcticament instantània.

En aquest sentit, agents de la Divisió de Policia Científica dels Mossos d’Esquadra han col·laborat amb l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, per analitzar diferents mostres òssies que presentaven lesions compatibles amb un projectil d’arma de foc.

Comparteix

També t'interessarà