'Escriptors africans', l'exposició que dona a conèixer la riquesa literària de tot un continent

REDACCIÓ
Publicat: 
02-11-2023
Actualitzat: 02-11-2023 11:07
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 'Escriptors africans', l'exposició que dona a conèixer la riquesa literària de tot un continent
    Peu de foto: 
    Foto: Premsa UdL

L'exposició arriba a Lleida de la ma de la UdL, la Biblioteca pública i la Universitat de Barcelona


Donar a conèixer la importància de la literatura africana, així com la seua vasta riquesa lingüística i cultural, és l'objectiu de la mostra que, fins el proper 15 de desembre, es pot veure al claustre de la Biblioteca pública de Lleida. Escriptors africans presenta, a partir de la biografia i obra de més de 50 autors i autores, una síntesi global de la literatura produïda per africans dins i fora del continent, i de les aportacions, cada cop més freqüents però encara no prou generalitzades, que per a la seua divulgació s'han fet des de casa nostra amb la traducció d'alguns dels títols i dels creadors més representatius i d'algunes llibreries especialitzades.

Aquesta mostra abraça des d'autors que comencen escriure als anys 30 del segle XX sota el domini colonial, passant per escriptors que van tenir el seu màxim apogeu després de les independències africanes, a partir dels 60, fins a creadors contemporanis, entre els quals s'hi troben els únics premis Nobel africans de la història del guardó: l'egipci, Naguib Mahfuz, els sud-africans, J. M. Coetzee i Nadine Gordimer, el nigerià, Wole Soyinka, i el tanzà, Abdulrazak Gurnah, o plomes més joves com la zimbabuesa, Noviolet Bulawayo.

Escriptors africans fa un especial èmfasi a la diversitat lingüística d'un continent on es parlen més de 2.000 llengües (ewe, ful, wòlof, zulu, ioruba, acholi, duala, ingala, etc). Malgrat que la major part dels autors referenciats empren les colonials, majoritàriament francès i anglès, però també portuguès i castellà, també hi són presents els que escriuen en àrab, com l'egípcia, Nawal al-Sa'dawi (Premi internacional de Catalunya 2004), els que també ho fan en les seues llengües maternes, com el kenyà, Ngugi wa Thiong’o (kikuiu), o fins i tot en amazic i català, com els escriptors establerts a Catalunya, Salem Zenia, i Asmaa Aouattah (màster en Agents d'igualtat d'oportunitats per a les dones per la UdL). 

L'exposició "vol ser ser alhora un homenatge i reconeixement a tots els creadors d'un continent massa maltractat i ignorat", com resa el panell de presentació. És per això que es complementa amb un seguit d'activitats paral·leles els propers mesos que passen per una taula redona, una lectura dramatitzada a càrrec d'exalumnes del Grau d'Estudis Anglesos de la UdL amb actuació musical inclosa i un cicle de cinema amb una selecció de pel·lícules centrades en Africà.

Comparteix

També t'interessarà