ℹ️ Commemorem el Dia Mundial de la Salut Mental posant el focus en l'autoestima i l'autocura

REDACCIÓ - AMIC / bellezaactiva.com
Publicat: 
10-10-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ Commemorem el Dia Mundial de la Salut Mental posant el focus en l'autoestima i l'autocura
    Peu de foto: 
    Foto: Denys Nevozhai (Unsplash)

Quatre de cada deu persones a Espanya considera que la seva salut mental no és bona i gairebé el 60% assegura que se sent trista o preocupada. I una dada especialment preocupant: cada dia se suïciden 11 persones en territori espanyol. Cada vegada som més conscients que no parlar del suïcidi, al·legant l'efecte "llamada", no és una actitud valenta per a cuidar la nostra salut mental, sinó al contrari aprofundeix en el buit que sentim les persones per a enfrontar-nos als problemes de salut mental. És fonamental que posem l'atenció i els recursos a cuidar el nostre benestar interior i en aquesta ocasió, hem vingut a recordar-te la importància de cuidar-te, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental.

Parlem d'autoestima

Pressions estètiques

Les indústries de la bellesa i la moda, però també des del cinema o els mitjans de comunicació, i ara amb una acció potent i constant de les xarxes socials, ens afermen en la nostra ment els pilars de l'ideal que hem de seguir, en una persecució del patró que resulta frustrant. Instagram ens ofereix cada dia imatges i vídeos de dones que triomfen en seguidors i que encaixen perfectament amb els patrons d'ideal estètic i si volem un match més gran, podem, fins i tot, utilitzar filtres que ens 'embelleixin' (assegura el títol) el rostre o retocar la nostra cara, esborrant grans i arrugues o aprimant cames. Perquè al final ens diuen que no n'hi ha prou amb ser nosaltres mateixes, hem de renunciar a la nostra naturalesa per a adequar-nos al patró. I clar, amb tants inputs, és completament comprensible que ens costi acceptar-nos físicament.

Com em veig?

Què és l'autoestima? Podem dir que és la percepció global que tenim de nosaltres mateixes i té en compte la nostra capacitat de posar límits, d'abraçar-nos i de parlar-nos bé quan ens ocorre alguna cosa que ens desestabilitza. De no veure'ns únicament des de les nostres mancances i els errors, perquè som vulnerables i no arribem a tot. L'autoestima es construeix des de la infància i es treballa des de dins perquè ens estimem pel simple fet de ser nosaltres, no per la nostra professió, ni pel paper que desenvolupem en la vida de les persones que ens envolten.

Ens podem sentir insegures perquè hi ha parts de nosaltres que no ens agraden? Clar que sí. Podem posar-nos més pit, emplenar-nos els llavis, fer-nos tractaments facials o posar-nos a dieta? Només faltaria. Significa això que no m'estimo prou? No. Tenim la llibertat de modificar les zones que menys ens agraden si creiem que això ens farà sentir millor.

Però, preguntat des d'on prens aquestes decisions. Per què ho fas i sobretot per a qui? Fes-ho per a tu, perquè la teva autoestima no té res a veure amb el teu aspecte físic sinó amb la teva capacitat de respectar-te i d'estimar-te. I resisteix molt, en l'era d'Instagram, al bombardeig incessant de missatges que ens animen a comparar-nos en una espiral molt poc saludable amb el fals propòsit d'aconseguir una perfecció. Perquè no existeix. No hem d'estar a l'altura del que creiem que la gent espera de nosaltres. I què has d'esperar de tu mateixa? Que siguis capaç d'entendre't com a humana, posa i posa't límits. No som superwomans i no volem ser-ho.

Aposta per l'autocura

Últimament, parlem molt de l'autocura, en una societat cada cop més conscient de la importància de cuidar del nostre benestar mental. Com hem trigat tant a adonar-nos que necessitem cuidar de nosaltres mateixos per a sentir-nos feliços i sans!

És fonamental que destinem temps i recursos per a afrontar el que sentim i poder gestionar-ho el millor que puguem. Així, podrem connectar amb les nostres necessitats i desitjos, més enllà de les tendències i les pressions, i vehicular-les per a ser amos de la nostra pròpia existència. D'aquestes forma, entendrem el nostre valor, acceptant-nos com a persones imperfectes, i això és clau per a establir relacions socials que siguin saludables i no de codependència.

La cura de nosaltres mateixos ha de formar part de la vida quotidiana, de manera que és primordial que marquem unes prioritats i que entenguem que no podem prescindir-hi. Seguir una alimentació sana i equilibrada, practicar esport, cuidar la nostra rutina de son i blindar moments per a gaudir de les coses que ens agraden són els grans pilars de l'autocura.

Aquests són els beneficis d'apostar per l'autocura:

- Incrementa la nostra autoestima

Dedicar-nos espais per a acaronar-nos per dins i per fora ens farà sentir segures i satisfetes i, per tant, millorarà les nostres relacions personals i professionals. I a tu què t'agrada fer? Què et ve de gust? Fes-te aquesta pregunta de manera recurrent per a connectar amb els teus desitjos, amb responsabilitat, no com a capritxos. Anar aconseguint les nostres metes ens farà sentir molt bé i aquesta calma serà clau en totes les nostres relacions socials. A més, és important que ens atrevim a posar límits a nosaltres mateixos i als altres, dient que NO.

- Frena els peus a l'estrès laboral

És important que posem límits a l'estona que dediquem a la feina perquè no acabi ocupant totes les esferes de la nostra vida. Gestionar la nostra responsabilitat perquè puguem desenvolupar les nostres competències de la millor forma, però admetent que, com a éssers humans, ens equivoquem. Distreu-te en el descans del menjar amb un passeig, al gimnàs, veient un capítol de la teva sèrie preferida o amb una xerrada amb els companys (que no sigui de treball, please). Així, trobaràs en la rutina moments de descans dins les exigències laborals. Les cures personals, com la meditació, el ioga o simplement prendre's un temps per a relaxar-nos, ajuden a reduir l'estrès i promoure la calma interior.

- Et fa sentir amb més energia

Cuidar-nos ni és ser egoistes, ni una manera de perdre el temps. Des de sempre, només les dones que renunciaven als seus desitjos per a cuidar als altres eren considerades realment bones ('santes'), però hem anat derrocant molts murs i anem posant en el centre les nostres necessitats. En el món laboral, les jornades eternes cada vegada són menys atractives, mentre que la flexibilitat laboral va guanyant pes davant una ciutadania que cada vegada valora més blindar la seva vida personal.

En més d'una ocasió, en la teva etapa com a estudiant o ara com a treballadora: invertir una infinitat d'hores a una tasca acaba sent contraproduent. Arribes a un moment que et col·lapses i ja no pots avançar, intentes retenir dades, ser més creativa, però el teu cervell està cansat i ja no pot més. És el moment de parar, desconnectar i tornar al lloc quan estiguem preparats. Notaràs que cuidar els espais personals i professionals augmentarà la teva productivitat i et sentiràs amb més energia per a afrontar els desafiaments.

Comparteix

També t'interessarà